‘Zonde als dit weg zou gaan”, zegt klant Kees Boekraad (82) terwijl hij om zich heen kijkt. „Het is echt een authentieke plek in Amsterdam, ik mag toch hopen dat ze niks aan het interieur veranderen.” Hij heeft het over Grand Café Restaurant 1e klas, gevestigd in een voormalige wachtkamer op treinstation Amsterdam Centraal. De ruimte uit 1881 is gevuld met fleurige muurschilderingen, heeft hoge ramen met lange okergele gordijnen en een houten bar met marmeren blad. „Een karakteristiek uiterlijk”, vindt Boekraad. Vanuit een hoek klinkt het gepraat van kaketoe Elvis, die beroemd is onder klanten en zelfs een eigen Instagram-pagina heeft.
De vraag is: hoelang nog? De rechter besloot in mei dat Grand Café 1e klas moet sluiten. Het restaurant huurt het pand van de NS, maar wegens een huurachterstand van 800.000 euro wordt het huurcontract nu ontbonden. Het restaurant is tegen deze uitspraak in hoger beroep gegaan.
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data135320136-c085cb.jpg|https://images.nrc.nl/CgI2Ym4eorEX8jATgBOBeAX-83w=/1920x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data135320136-c085cb.jpg|https://images.nrc.nl/CWC4QEC2gDbSyOF-Fo-TEPfC3Es=/5760x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data135320136-c085cb.jpg)
Het gedoe tussen het restaurant en de NS gaat vooral over de plek van de toegangspoortjes. Die zouden het restaurant benadelen, aldus de uitbater. Foto Simon Lenskens
Toegangspoortjes
Er is al jaren gedoe tussen het restaurant en NS. De grootste reden van onenigheid: de verplaatsing van de toegangspoortjes. Sinds de invoering van toegangspoortjes op stations is het aantal zwartrijders flink gedaald, meldt NS. Volgens het spoorbedrijf is reizen daardoor efficiënter en veiliger geworden. Maar Mario Brandt (68), die sinds 1996 uitbater is van het restaurant, zegt slachtoffer te zijn van deze vooruitgang. Door de verplaatsing van incheckpoortjes om in het station te komen, zou de klandizie zijn afgenomen en kan hij de huur niet meer betalen.
Volgens een schaderapport dat in opdracht van het restaurant is opgesteld door een extern bedrijf, Expertisecentrum Horeca, zouden ze een bedrag van 1,1 miljoen euro zijn misgelopen. Ook zouden ze sinds 2020 50.000 euro te veel huur per jaar hebben betaald. Dat is uitgerekend door vastgoedadviseur Vastgoed Intervisie.
NS heeft deze rapporten inhoudelijk betwist tijdens de bodemprocedure in de rechtszaal in mei. Ook in een kort geding van NS en in een spoedappèl van het restaurant is NS in het gelijk gesteld door de rechter. Daaruit kwam dat het restaurant binnen veertien kalenderdagen ontruimd moet worden, gerekend vanaf de dag waarop het besluit officieel is overhandigd door de deurwaarder. Wanneer dat precies zal zijn, is niet duidelijk.
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data135320073-7df11d.jpg|https://images.nrc.nl/hmaZuYxUPagk87SLgU3hUWqeG60=/1920x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data135320073-7df11d.jpg|https://images.nrc.nl/CZVOzoBA2BuzZl0iEVDK3WQw7Rs=/5760x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data135320073-7df11d.jpg)
NS weet nog niet wie de volgende huurder wordt, maar is niet van plan iets te veranderen aan het monumentale pand. Foto Simon Lenskens
Een woordvoerster van de NS zegt dat de verplaatsing van het OV-poortje noodzakelijk was. „Keer op keer werd de noodknop ingedrukt en daardoor kwamen reizigers zonder in- of uit te checken het station in of uit. Zo liepen ze kans op een boete.” Veiligheid was volgens de NS de belangrijkste reden voor het verplaatsen van de toegangspoortjes.
Brandt en bedrijfsleider Van den Heuvel (57) zeggen dat het poortje de hele tijd in storing was. „Het poortje was niet onze eigendom en daarom konden we het zelf niet oplossen. Maar met de oplossing van NS waren we het niet eens.” De twee zijn destijds onder protest akkoord gegaan met de verplaatsing.
‘Iconische plek’
Auke en Sarah Hempenius (64), die net een biertje geserveerd krijgen aan tafel, zouden het verschrikkelijk vinden als het restaurant weggaat. „Ik weet niet wat ze met deze plek willen gaan doen, maar ze mogen niks aan de entourage veranderen”, zegt Sarah. „Zo’n iconische plek als dit zou moeten blijven in een stad als Amsterdam”, zegt Auke. „Anders zet ik wel een crowdfunding op.”
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data135320096-b1c84c.jpg|https://images.nrc.nl/p_Y7dziaoO1ZKuK7tr_MrEB7SVc=/1920x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data135320096-b1c84c.jpg|https://images.nrc.nl/k86E_hWuqyc-QVVwAqD3-qOry2Y=/5760x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data135320096-b1c84c.jpg)
De rechter besloot in mei dat Grand Café 1e klas moet sluiten vanwege een huurachterstand van 800.000 euro. Foto Simon Lenskens
Het restaurant bestaat uit twee ruimtes: een eetgedeelte en een bargedeelte. Die laatstgenoemde ruimte wordt vaak verhuurd, voor vergaderingen of andere evenementen. Vandaag houdt Hendrik Luyens (43) er in opdracht van Puur Events een pubquiz voor het VierTaal College. „Als iedereen ergens anders vandaan moet komen, is dit een heel toegankelijke plek”, vertelt Luyens na afloop. „En het is natuurlijk een prachtige ruimte.”
NS weet nog niet wie de volgende huurder wordt, maar is niet van plan iets te veranderen aan het monumentale pand. Volgens een woordvoerder wil het bedrijf op zoek gaan naar een nieuwe exploitant die er weer een goede invulling aan kan geven. Dat kan weer een zelfstandige onderneming zijn, maar even goed een franchise-ondernemer of keten.
Bartel van Willigenburg (56) werkt voor het salesteam van restaurant 1e klas. „Sommige collega’s werken hier al twintig jaar”, zegt hij weemoedig. „Hij is de enige particulier hier op Amsterdam Centraal. Ik verwacht dat hier dan een groot bedrijf komt, vooral een met veel geld.”
Brandt en Van den Heuvel gaan binnenkort uit protest actievoeren tegen NS in het station. NS spreekt van een zeer ongelukkig huwelijk en had de situatie liever anders gezien. Eén ding is zeker; het monumentale pand blijft in dezelfde hoedanigheid bestaan. Maar er is een grote kans dat Elvis de kaketoe een ander optrekje moet gaan vinden.
