De plotselinge val van het Assad-regime in Syrië heeft een ingewikkeld machtsspel in gang gezet, waarbij allerlei landen proberen het nieuwe Syrië zoveel mogelijk naar hun smaak te modelleren. Elk van die landen heeft zijn eigen beweegredenen en belangen om de nieuwe machthebbers in Damascus het hof te maken, maar sommige landen kampen daarbij meer dan anderen met obstakels uit het recente verleden.
Zes vragen over een spel waarbij de belangen van de Syrische bevolking zelf gemakkelijk in de verdrukking kunnen raken.
1 Hoe verlopen de contacten van de belangrijkste buitenlandse mogendheden en de nieuwe machthebbers in Damascus?
Landen als de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Turkije, maar ook de Verenigde Naties hebben HTS, de belangrijkste rebellengroep die president Bashar al-Assads bewind ten val hielp brengen, nog steeds op een lijst van terroristische organisaties staan.
Dit weerhield Turkije er niet van dit weekend zijn ambassade in Damascus te heropenen. Ook de Amerikanen en de Britten gaven toe inmiddels contact te hebben gezocht met HTS en zijn voorman Ahmed al-Sharaa. Washington heeft al laten doorschemeren dat het bereid is het etiket ‘terroristisch’ voor HTS in te trekken. Israël heeft nog geen handreiking gedaan richting Damascus. Het volstond met bombardementen van militaire infrastructuur en de bezetting van een nieuwe grenszone in Zuid-Syrië.
2 Zijn er ook economische obstakels?
Nadrukkelijk riep de speciale VN-gezant voor Syrië, de Noor Geir Pedersen, zondag bij een bezoek aan Damascus op de economische sancties tegen Syrië af te schaffen. Zo’n stap zou volgens hem een belangrijke impuls kunnen betekenen voor de wederopbouw van het na dertien jaar oorlog verwoeste land, dat economisch aan de grond zit.
Vooral harde Amerikaanse sancties tegen Syrië, vastgelegd in de zogeheten Caesar Act, hebben de laatste jaren een verlammende uitwerking gehad op de Syrische economie. Net als in het geval van zakelijke contacten met Iran werden niet alleen Amerikaanse bedrijven, maar ook buitenlandse firma’s die zaken bleven doen met Syrië met strafmaatregelen van de VS geconfronteerd.
De sancties strekken zich uit van de financiële sector tot olie- en bouwbedrijven. Eind vorige week maakten Amerikaanse senatoren duidelijk dat ze het te vroeg vinden om de sancties te schrappen. Naar verwachting zullen ze deze week zelfs akkoord gaan met verlenging daarvan tot 2029.
3 Zijn er andere economische factoren die normalisering van de betrekkingen met de nieuwe Syrische machthebbers in de weg staan?
Rusland was tot deze maand de belangrijkste graanleverancier voor Syrië, terwijl de andere grote steunpilaar voor Assad, Iran, veel olie leverde. Daarmee hielpen beide landen de Syriërs om te overleven. Zulke leveranties lijken na de gedeeltelijke Russische terugtrekking en de aftocht van de Iraniërs uit Syrië op de tocht te staan. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken erkende zondag dat er in Syrië op het moment vooral graan- en olietekorten dreigen.
Maar de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov, een nauwe bondgenoot van Moskou, verzekerde nog diezelfde dag dat de graanleveranties aan Syrië worden voortgezet. „Als hoofd van de Tsjetsjeense republiek ben ik bereid verantwoordelijkheid te nemen en ervoor te zorgen dat de noodzakelijke hoeveelheid tarwe Syrië bereikt”, zei hij op Telegram.
Lees ook
Het nieuwe Syrië: zijn de mooie beloftes van Al-Sharaa die van een wolf in schaapskleren?
4 Wil Rusland dan toch in Syrië aanwezig blijven?
Rusland heeft enige honderden militairen en een deel van zijn diplomatieke personeel uit Damascus teruggetrokken, maar stelt dat zijn ambassade in Damascus nog steeds open is.
Ook zijn de grote marinebasis in Tartus en de luchtmachtbasis Khmeimim, vanwaar Assad na zijn vlucht uit Damascus naar Moskou werd overgevlogen, nog operationeel. Een woordvoerder van het Kremlin zei maandag dat een definitief besluit over de toekomst van beide bases nog moet worden genomen.
Ook Rusland, dat HTS eveneens als een terroristische organisatie beschouwt, heeft inmiddels contact met de rebellengroep gehad. Voor Rusland zijn beide bases van groot strategisch belang, wat voor landen als Turkije en de Verenigde Staten juist weer een reden is om de Russen daar bij voorkeur weg te hebben.
Kadyrov opperde overigens ook dat HTS van de Russische lijst van terroristische organisaties kon worden geschrapt.
5 Welke rol speelt Turkije?
De Turkse minister van Defensie bood de overgangsregering in Damascus militaire samenwerking aan. Ook dook Ibrahim Kalin, chef van de Turkse inlichtingendienst, dit weekend op in Damascus, waar hij samen met HTS-leider Ahmed al-Sharaa in een auto werd gesignaleerd. Al langere tijd bestaat de indruk dat Turkije tamelijk nauw samenwerkt met HTS en het succesvolle offensief tegen Assad ondersteunde.
Maar Turkije verlangt er wel het nodige voor terug, met name ten aanzien van de Koerden. Minister van Buitenlandse Zaken Hakan Fidan eist van Damascus dat de volledige top van de YPG, het Koerdische samenwerkingsverband in het noordoosten van Syrië, het land wordt uitgezet. Hetzelfde zou wat Turkije betreft moeten gebeuren met leden van de PKK, de Turks-Koerdische Arbeiderspartij, die in Syrië een toevlucht hebben gezocht.
Het door Turkije gesteunde Syrische Nationale Leger heeft de laatste weken al enig terrein gewonnen op de YPG. Afgelopen weekend ging echter een bestand in, dat mede dankzij Amerikaanse bemiddeling tot stand was gekomen. De Amerikanen steunen de YPG al jaren, omdat die voor hen een belangrijke bondgenoot tegen Islamitische Staat is. Er is Washington veel aan gelegen te voorkomen dat IS opnieuw de kop opsteekt in Syrië of dat duizenden IS’ers vrijkomen die nu nog in de gevangenissen van de Koerden zitten.
6 Wat wil Europa?
De Europese Unie eist van het nieuwe bewind in Syrië dat het voorbereidingen treft voor een vreedzame politieke toekomst waar ruimte is voor minderheden en de rechten van vrouwen gerespecteerd worden, maar waar géén plaats is voor extremisten, noch voor handlangers van het oude bewind, Rusland of Iran. Pas als aan die voorwaarden is voldaan, wil de EU overwegen sancties op te heffen of Damascus structureel te ondersteunen met geld. De EU, de grootste donor van humanitaire hulp voor Syrië, heeft wel een luchtbrug voor hulpgoederen geopend en wil een internationale donorconferentie voor Syrië organiseren.
Om te beoordelen hoe de machtsoverdracht verloopt en of aan Europese eisen voldaan wordt, stuurt de EU een diplomaat naar Damascus. De nieuwe EU-buitenlandchef Kaja Kallas waarschuwde dat het waarschijnlijk weken, zo niet maanden kan duren voordat de toekomstige koers van het land duidelijk wordt.
Het is nog te vroeg voor Kallas zelf om contact te leggen met de leiding van HTS. „Syrië heeft een optimistische, maar nogal onzekere toekomst en we moeten ervoor zorgen dat het de goede kant opgaat”, zei Kallas maandag in de marge van de eerste vergadering van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken sinds de val Assad. „We hebben niet genoeg aan woorden, we willen daden zien.”
We hebben niet genoeg aan woorden, we willen daden zien
Ze waarschuwde de nieuwe leiders uitdrukkelijk niet in zee te gaan met Rusland en Iran. Zij „zijn niet jullie vrienden, ze schieten niet te hulp als jullie in problemen zijn. Ze hebben het regime van Assad in de steek gelaten en dat is een duidelijke boodschap dat ze elders hun handen vol hebben en dat ze verzwakt zijn.”
Minister Caspar Veldkamp (NSC) zei dat Rusland zijn militaire bases in Syrië moet opgeven. „We willen dat de Russen vertrekken”, zei hij. Meerdere landen legden die eis op tafel, aldus Kallas. Niet in de laatste plaats omdat Rusland vanaf die bases in Syrië ook operaties uitvoert in Afrika. Kallas onderstreepte dat ook landen uit de regio die eis stellen.
De EU plaatste sinds 2011 ruim driehonderd personen en tientallen organisaties op een sanctielijst. Dat betekent dat personen niet naar de EU kunnen reizen en dat financiële tegoeden zijn bevroren. Kallas riep de ministers nu al op voorbereidingen te treffen voor het terugdraaien van sancties, ook al is nog onduidelijk of en wanneer verlichting geboden kan worden.
Lees ook
Saydnaya is een plaats delict. Maar het bewijs wordt voor onze ogen vernietigd.