Zet de val van Gérard Depardieu door of blijft Frankrijks bekendste acteur onaanraakbaar?
Het is een vraag die veel Fransen bezighoudt nu de naam van de 74-jarige acteur voor de zoveelste keer de kranten vult met zeer omstreden uitlatingen over vrouwen en meisjes. Desondanks werd Depardieu deze week gesteund door president Emmanuel Macron, die in een tv-interview sprak van „een klopjacht.”
Eerder deze maand onthulde televisieprogramma Complément d’enquête beelden van een bezoek van Depardieu aan Noord-Korea in 2018.
Daarin beweert hij bij een bezoek aan een manege dat „vrouwen dol zijn op paardrijden [omdat] hun clitoris op het zadel wrijft”. „Ze komen enorm klaar, de enorme sletten”, zegt de acteur, vol in het vizier van een camera.
De beelden werden breed en met afschuw gedeeld in Franse media, maar van een echte schok was geen sprake: Fransen zijn wel wat gewend van Depardieu. De acteur, die ook omstreden is vanwege zijn naturalisatie tot Rus in 2013 om de Franse belasting te ontwijken, staat al decennialang bekend als een „zware versierder”. Sinds 2018 toonden verscheidene verhalen dat hij daarbij grenzen heeft opgezocht en mogelijk overschreden.
Aangeklaagd voor verkrachtingen
In 2018, het jaar nadat de #MeToo-beweging tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag opkwam, werd Depardieu door de nu 28-jarige actrice Charlotte Arnould aangeklaagd voor twee verkrachtingen in datzelfde jaar. In 2023 voegde actrice Hélène Darras (42) daar een tweede aanklacht van „seksuele agressie” aantoe: zij zou in 2007 zijn aangerand door de acteur. De zaken (beide nog niet afgerond) lijken niet op zichzelf te staan: in april kwam de Franse nieuwssite Médiapart met getuigenissen van Darras en twaalf andere vrouwen die in de loop der jaren hebben samengewerkt met de acteur. Zij vertelden over ongepaste aanrakingen en opmerkingen door Depardieu – vaak onder toeziend oog van de filmcrew. Deze week beschuldigde ook een Spaanse journalist Depardieu van aanranding ruim 30 jaar geleden.
Kwantitatief hebben de getuigenissen weinig invloed gehad op de carrière van Depardieu, die sinds 2018 in vijftien films speelde. Maar sinds de uitzending van Complément d’Enquête deze maand begint het er op te lijken dat een deel van de Fransen zijn gedrag niet meer accepteert. Zo is deze week zijn wassen beeld weggehaald uit het beroemde wassenbeeldenmuseum Grévin in Parijs – de pop stond er al sinds 1981. Ook onderzoekt de minister van Cultuur Rima Abdul-Malak of zij Depardieu zijn Légion d’Honneur (een hoge onderscheiding) af moet nemen.
Vooralsnog lijkt de acteur te vertrouwen op de onkwetsbaarheid die hij al decennia geniet. Hij heeft alle aanklachten ontkend en schuwt de media – wel liet hij zijn advocaten zeggen dat hij zijn Légion d’Honneur best wil inleveren. Deze week zag hij zich gesteund door een onwaarschijnlijke bondgenoot: de Franse president Emmanuel Macron. Macron zei woensdag in een interview dat hij de acteur zijn Légion d’Honneur niet zal ontnemen zolang hij niet door een rechter veroordeeld is.
De president toonde zich zelfs fan van de acteur die bekend is van klassiekers als Les Valseuses (1974), Cyrano (2021) en sinds 1999 ook in rollen als Obelix in Astrix en Obelix-films. „Hij geeft wereldwijde bekendheid aan Frankrijk, onze grote schrijvers, onze grote personages”, aldus de president. „Hij maakt Frankrijk trots.”
Leeslijst