Het fluistercircuit treedt in werking in Venetië: wordt het Halina Reijns film of toch The Joker?

Het zijn zenuwslopende dagen voor filmmakers in competitie op het filmfestival van Venetië. Vallen zij zaterdag in de prijzen? Een Gouden Leeuw – of een andere prijs – is niet alleen leuk voor op de schoorsteenmantel, maar kan het startpunt zijn voor een race naar de Oscars.

Hoe staat het met de kansen van Halina Reijns Babygirl? Zij vertrok na alle persmomenten, rode lopers en feesten in Venetië naar New York: dinsdag wordt haar film op het festival van Toronto gelanceerd voor de Noord-Amerikaanse markt.

Als ze in de prijzen valt in Venetië, zou ze in de loop van vrijdag een neutraal telefoontje hebben gekregen als: „We zouden het leuk vinden als je terugkomt voor de slotavond.” En of zij daar svp niet met de pers over wil praten. Dan wordt het een kwestie van rode ogen: vrijdag of zaterdag naar Venetië, nieuwe galajurk, rode loper, prijs in ontvangst nemen en terugvliegen naar Toronto. Het is ook mogelijk dat actrice Nicole Kidman dat telefoontje krijgt: zij is kandidaat voor de ‘Volpi Cup’ voor beste actrice, in de rol van topmanager Romy die in Babygirl een affaire begint met een jonge stagiair.

Halina Reijn (links) in het door haar geregisseerde ‘Babygirl’, een kanshebber op de prijzen. Rechts: Nicole Kidman in de rol van Romy.

Paparazzi

Op het Lido zelf treedt zaterdagochtend het fluistercircuit in werking. Iemand hoorde iets van een publicist of producer. Paparazzi en star-watchers houden in de gaten wie er op vliegveld Marco Polo landt of per watertaxi op het Lido arriveert. Zaterdagmiddag circuleert er normaliter een lijst van genodigden. Welke prijs zij winnen, blijkt dan op het prijzengala, dat om zeven uur begint.

Eén Nederlander gaat zeker met een prijs naar huis: regisseur Jan-Willem van Ewijk won de Europa Cinemas Label van de bijcompetitie Giornate Degli Autori, die verzekert dat de film elders in Europa in roulatie gaat. In Van Ewijks Alpha spelen Gijs en zoon Reinout Scholten van Aschat versies van zichzelf in een survivalfilm hoog in de Alpen. Rein, een ski-instructeur, koestert wrok jegens zijn joyeuze, dominante vader Gijs, een acteur. Het bezoek verloopt zeer stroef, Rein denkt dat Gijs flirt met zijn vriendin. Als hij de tegenstribbelende Gijs forceert buiten de pistes te skiën – zijn domein – lopen de zaken rampzalig mis en blijken de issues snel vergeten in het aangezicht van de dood. De jury prijst Alpha om zijn „afwezigheid van sentimentaliteit” in de vader-zoonrelatie. „De kleinzielige grieven en poses in het begin verdwijnen in het kale, majestueuze decor van enorme, zwijgzame bergen.”

In de hoofdcompetitie van Venetië zijn zaterdagavond zeven hoofdprijzen te winnen: scenario, Volpi Cup voor beste acteur en actrice, regie, Juryprijs, Grand Prix, Gouden Leeuw. De voorkeuren van de filmpers kunnen een jury koud laten. Niemand weet hoe smaak, temperament, groepsdynamiek en coalities binnen de wat ouwelijke jury van Isabelle Huppert uitpakt. Is Huppert zelf voor Babygirl omdat de verknipte rol van Nicole Kidman vagelijk herinnert aan haar fameuze rol in Hanekes La Pianiste (2001)? Of daarom juist niet?

Totaal afwijken van de filmpers doet een jury ook weer niet. Een favoriet is The Brutalist, een groots epos over een Joods-Hongaarse Bauhaus-architect die Buchenwald overleeft en daarna zijn kunst in dienst stelt van een sinistere Amerikaanse grootkapitalist. Ook de Maria Callas-biopic Maria met Angelina Jolie en Walter Salles’ I’m Still Here, over een verdwijning in de Braziliaanse dictatuur van 1970, maken kans.


Lees ook

De erotische thriller van Halina Reijn wordt goed ontvangen op Filmfestival Venetië

Actrice Nicole Kidman kust regisseur Halina Reijn tijdens het Filmfestival Venetië.

Compromisloze arthouse

Abortusdrama April van de Georgische regisseur Dea Kulumbegashvili lijkt als compromisloos, indringende arthouse kansrijk. De film draait om gynaecoloog Nina, die in de dorpen verboden abortussen verricht en dat combineert met verknipte seksuele contacten; de hygiënische rationaliteit van haar ziekenhuis staat in markant contrast tot boers machismo en denderend natuurgeweld. Een mogelijke kandidaat voor beste scenario lijkt de actuele surveillancefilm Stranger Eyes van Yeo Siew Hua, waar volwassenen elkaar in Singapore begluren, filmen en surveilleren – maar het enige moment waar het echt om gaat, de ontvoering van peutertje Bo, mist iedereen.

Queer van de Italiaanse meesterstilist Luca Guadagnino heeft ook veel fans: een William Burroughs-biopic met Daniel Craig als diens homoseksuele, verslaafde alter ego William Lee in de Amerikaanse queer diaspora in Mexico City eind jaren veertig. Lee valt voor een jonge Amerikaan, Allerton, een ‘vis’ volgens een vriend: koud, glibberig, ongrijpbaar. Als zijn dynamiek met de radeloos geile Lee dreigt te gaan vervelen, volgt een bizarre jungle-expeditie op zoek naar een ayahuasca-trip waarin dieptemassage een heel nieuwe betekenis krijgt.

Scène uit ‘Joker: Folie à Deux’ met Lady Gaga (links) en Joaquin Phoenix als The Joker.

Foto Niko Tavernise

Joker: Folie à Deux, de titel waar het meest naar werd uitgekeken, blijkt eerder interessant dan goed. Dit vervolg op Tod Phillips’ omstreden Gouden Leeuw-winnaar Joker uit 2019 is een jukebox-musical met Joaquin Phoenix en Lady Gaga. De film begint met een kinderanimatie waar de Joker worstelt met zijn schaduw, zoals Phoenix als de getraumatiseerde Arthur Fleck worstelt met zijn gewelddadige jungiaanse schaduw Joker. Fleck wacht in Arkham State Hospital zijn proces wegens vijf moorden af, waar hij valt voor Harleen Quinzel (Lady Gaga), een patiënt op een lichtere afdeling. Met haar zingt hij Frank Sinatra, The Carpenters en Jacques Brel – het kan niet op, maar mocht wat minder – terwijl de film zich verplaatst naar de rechtszaal.

Fleck wil Quinzel imponeren, zij wil de Joker: als hij die rol niet kan spelen, stelt ons dat als kijker net zo teleur als zijn groupie Harleen Quinzel. Wij willen de onvoorspelbare, gewelddadige, ontregelende Joker, niet de zachtaardige Fleck. Die overigens niet meer echt nodig is: zijn schaduw De Joker leidt allang een eigen leven. Als kijker confronteert regisseur Todd Phillips ons zo met onze bloeddorst, maar spannend wil Joker: Folie à Deux niet worden. Al imponeert het de jury wellicht dat dit vervolg de kritiek op Joker in 2019 zo slim ontmantelt: die film zou nihilistisch en opruiend zijn.