Het Cobra Museum heeft een nieuwe naam: Museum Cobra

Het Cobra Museum in Amstelveen heet voortaan Museum Cobra. De nieuwe naam is onderdeel van een ‘herpositionering’ van het museum, met als bedoeling meer bezoekers en meer inkomsten te verwerven.

Dat valt te lezen in het ‘Toekomstplan 2025-2027’, dat het museum deze week presenteerde. Aanleiding voor de plannen – waaronder ook een andere programmering en een (deels) andere doelgroep – zijn de problemen waarin het museum door tegenvallende bezoekersaantallen en opgelopen kosten medio vorig jaar verzeild raakte. Het dreigde toen zelfs enige tijd failliet te gaan.

Alle beoogde veranderingen komen samen in de nieuwe naam, die in het Toekomstplan 2025-2027 als volgt wordt uitgelegd: „Met deze naam benadrukt het museum eerst dat het een museum is, gevolgd door de beweging. Deze naamswijziging zal naar verwachting bijdragen aan een meer herkenbare identiteit voor het publiek, vooral voor nieuwe doelgroepen.”

Daarbij gaat het om jongeren, om scholieren en met name ook om gezinnen. Om die beter te bereiken wordt samenwerking gezocht met media als Ouders van Nu en Kek Mama. Vanwege de grote aanwezigheid in de directe regio van expats, wordt ook met deze doelgroep en met internationale scholen contact gelegd.

Cobra-beweging

Het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen opende in 1995 en is gewijd aan de in 1948 opgerichte Cobra-Beweging, met kunstenaars als Karel Appel, Asger Jorn, Constant, Corneille en Lucebert.

Dat verandert niet. Bij de naamswijziging, aldus het toekomstplan, „is het advies van de Amstelveense Adviescommissie Cultuur meegenomen om de merknaam Cobra te behouden”.

Wat wel verandert: het museum wil niet meer alleen „een bewaarplaats voor de geschiedenis van de Cobra-beweging” zijn. Met wisselende tentoonstellingen moet het zich gaan ontwikkelen tot „een levendige plek waar hedendaagse en tegendraadse kunst in een actuele en eigentijdse context tot bloei kan komen”. Daarbij komt ruimte voor installaties, nieuwe media, poëzie, literatuur en muziek.

Het publiek wordt meer dan voorheen gezocht in verder gelegen steden en gebieden (genoemd worden Haarlem en Almere). Bij echte publiekstrekkers, aldus het plan, „zullen we niet schromen de marketing en communicatieactiviteiten op te schalen” naar grote steden in nabijgelegen provincies.


Lees ook

Stefan van Raay: ‘Een pessimist moet geen museumdirecteur worden

Stefan van Raay: ‘Een pessimist moet geen museumdirecteur worden’

Meer inkomsten moeten verder komen van private geldschieters, de Cobra Business Club en meer omzet uit horeca, winkel en verhuur. Bedoeling is dat in 2025 het jaarlijkse bezoekersaantal 70.000 bedraagt, eind 2027 zou dit moeten zijn opgelopen naar 84.000. In 2023 trok het museum 68.000 bezoekers.

Museum Cobra hoopt met het Toekomstplan 2025-2027 de jaarlijkse subsidie van 1,4 miljoen van de gemeente Amstelveen zeker te stellen. Die neemt daar vóór het zomerreces een besluit over.