Het besef daalt in: voor de EU zijn importheffingen een drukmiddel, voor team-Trump een doel op zich

Zo verlekkerd als Donald Trump zijn heffingen aan de wereld presenteert, zo groot is de weerzin bij de Europese politici die een tegenreactie moeten formuleren. Maar het is niet anders, zei de Eurocommissaris voor Handel, Maros Sefcovic, maandag: de EU zal terugslaan met eigen heffingen. Eerst een paar, dan steeds meer. „Ons antwoord zal geleidelijk zijn”, aldus Sefcovic.

De eerste tegenheffingen uit het pakket worden woensdag bekend en moeten volgende week dinsdag ingaan. Dan zal de EU met gerichte speldenprikken komen als vergelding voor de hogere tarieven op staal en aluminium, die Trump al in februari aankondigde. Op het voorlopige EU-lijstje staan onder meer bourbon, speedboten en spijkerbroeken – al wordt tot het laatste moment gelobbyd om producten te ontzien door landen en producenten die een volgende Amerikaanse golf van heffingen op specifieke sectoren vrezen.


Lees ook

Record op record op de beurs, in negatieve zin. De gevolgen van Trumps heffingenpolitiek zijn extreem onzeker

Handelaren op Wall Street. De beurs in New York noteerde maandag  het grootste koersverlies in twee dagen sinds de beurskrach van 1987. Foto Timothy A. Clary/AFP

Maar die speldenprikken volstaan niet meer, zo was het gevoel bij de meeste handelsministers die maandag vanuit de hele EU aanschoven in Luxemburg om zich met Sefcovic te buigen over de handelsoorlog-in-wording. Sinds februari zijn er vanuit Washington immers heffingen op de auto-industrie (25 procent) en vrijwel alle andere EU-goederen (20 procent) bij gekomen.

Deze „zogenaamd wederkerige heffingen”, zoals de Eurocommissaris ze na de bijeenkomst sarcastisch noemde, „dwingen tot extra stappen”. De eerste tegenheffingen treffen goederen met een waarde van rond de 20 miljard euro, vergelijkbaar met de omvang van de eerste Amerikaanse heffingen. Als de EU de nieuwe heffingen wil vergelden, zal het blok rond de 380 miljard euro aan goederen moeten raken.

De VS zien deze heffingen niet als een onderhandelingstactiek, maar als een koerscorrectie

Maros Sefcovic
Eurocommissaris Handel

Sefcovic en zijn collega’s uit de Commissie-Von der Leyen weten: dit wordt een klus van de lange adem. De Europeanen zetten hun heffingen in als een drukmiddel, bedoeld om Trumps regering tot inkeer te brengen. Maar Trump lijkt vastbesloten om de heffingen door te zetten en de wereldhandel op te schudden. Dat maakt praten lastig, erkende de Eurocommissaris: „De VS zien deze heffingen niet als een onderhandelingstactiek, maar als een koerscorrectie.”

Harde aanpak

Deels kan de EU Trump tegemoetkomen door een aantal heffingen te schrappen die door het blok al decennia geheven worden. Sefcovic ziet dat wel zitten en heeft zelfs al voorgesteld om gezamenlijk alle heffingen op auto’s en andere industriële goederen af te bouwen naar nul, zo onthulde hij in de Luxemburgse perszaal.

Op dit moment heft de EU invoerrechten van 10 procent op Amerikaanse personenauto’s, tegenover een Amerikaanse heffing op Europese auto’s van 2,5 procent. Voor ingevoerde pick-uptrucks hanteren de VS sinds jaar en dag dan weer een tarief van 25 procent. Dit soort heffingen zouden wat de Commissie betreft allemaal moeten vervallen.

Het aanbod staat, de VS waren er niet op ingegaan. Het nieuwtje leek dan ook vooral bedoeld om de Europeanen te presenteren als de verzoenende onderhandelaars. „De EU is altijd bereid tot een goede deal”, zei Commissievoorzitter Ursula von der Leyen maandagmiddag over het gedane aanbod. Ze vermeldde er niet bij dat de Commissie al eens dicht bij een vergelijkbare deal was met de VS in de onderhandelingen over een trans-Atlantisch vrijhandelsakkoord (TTIP) – totdat Trump in zijn eerste termijn als president een streep door de gesprekken zette.


Lees ook

Duizelt het nieuws over de handelsoorlog je? Alles wat je moet weten kort uitgelegd

Donald Trump vanop de rug gezien bij zijn persconferentie over importheffingen afgelopen woensdag.

Keihard onderhandelen

Het EU-bestuur voelt zich evenwel sterk. Deze week zullen de EU-landen nog stemmen over de tegenheffingen die volgende week zouden moeten ingaan. Maar alleen als een overgrote meerderheid tegen stemt, gaat het pakket niet door – anders kan de Commissie haar gang gaan.

Handel is, heel anders dan bijvoorbeeld defensie, een van de terreinen waar de Commissie een vanzelfsprekend mandaat heeft. Het is ook een van de gebieden waarin de ambtenaren in de Brusselse kantoorkolossen bij uitstek gespecialiseerd zijn. En sinds de Commissie liet zien keihard te kunnen onderhandelen met het Verenigd Koninkrijk over de voorwaarden van de Brexit, weten de lidstaten dat de EU uiterst effectief kan zijn als de landen zich achter de Commissie scharen.

Een aantal landen verbijt zich over de gekozen route. Duitsland en Frankrijk vinden dat de EU harder mag optreden, de Italiaanse regering pleit juist voor meer begrip voor Trump. Von der Leyen zal geen van de grote landen voor het hoofd willen stoten, maar ze hoeft niet bij hen te bedelen voor steun. En dat weet ze.