Het asielbeleid van het nieuwe kabinet? ‘Je ziet de chaos al op je afkomen’, zegt VNG-voorzitter Dijksma

Aan het eind van het tweedaagse jaarcongres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) buigen zo’n drieduizend gemeentelijke bestuurders, raadsleden en ambtenaren zich in een enorm kassencomplex (met airco) in Hazerswoude-Dorp over „een duizelingwekkende hoeveelheid moties”, zoals VNG-voorzitter Sharon Dijksma (53) het noemt. Na haar afsluitende toespraak woensdag gaan de vertegenwoordigers van de 342 Nederlandse gemeenten onder haar leiding elektronisch stemmen.

De gemeente Wijk bij Duurstede wil dat de VNG alle Haagse Kamerleden en bewindslieden uitnodigt voor college- en raadsvergaderingen „waarin moeilijke beslissingen worden genomen, zodat zij kunnen bijdragen, meebeslissen en medeverantwoordelijkheid kunnen dragen”. De motie wordt met 84,12 procent van de stemmen aangenomen. Zaanstad brengt een motie in stemming om het kabinet te wijzen op de verplichting uitgaven van decentrale overheden te compenseren. 99,34 procent van de aanwezigen stemt voor.


Lees ook

VNG maakt zich zorgen over voorstellen asiel en migratie

Vluchtelingen vertrekken per bus van het asielcomplex van COA en IND in Ter Apel naar de noodopvang in Assen.

Eerder op de dag pleitte Dijksma op het congres in dit nieuwe tijdsgewricht voor „politieke verbeeldingskracht”. De burgemeester van Utrecht ziet die in Den Haag „steeds minder en dat doet een beetje pijn”. In een vraaggesprek na afloop van de jaarvergadering zegt Dijksma dat „het samen met een visie bezig zijn voor de toekomst van Nederland steeds ingewikkelder is geworden door de fragmentatie en polarisatie. Er moet een gedeelde waarde zijn over waar we goed in zijn en waarnaartoe we op weg zijn. Een politiek gesprek over wat ons bindt in plaats van wat ons verdeelt, mis ik enorm.”

Dijksma zegt dat gemeenten in Nederland „dagelijks vol in de wind staan” om oplossingen te vinden voor kwesties als de coronacrisis, de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne, de energiecrisis, de opvangcrisis in Ter Apel en de polarisatie rond Israël en Gaza. „Landelijke issues maar de oplossingen komen niet uit Den Haag. Dat zal de komende jaren niet anders zijn want Den Haag kan niet zonder de gemeenten.”

De VNG zal volgens Dijksma proberen „maximale invloed” uit te oefenen op de invulling van het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe regering. „Er moet niet alleen over ons worden gesproken, maar met ons. Want de gemeenten bepalen. Als wij onze schouders ergens onder zetten, gebeurt er pas iets.”

‘Een steen op de maag’

Het jaarcongres nam ook met grote meerderheid een motie aan over de rol van gemeenten in het asiel- en migratiebeleid. Dijksma: „We hebben hard gelobbyd voor de spreidingswet [die de verdeling van asielzoekers over gemeenten regelt]. Het is voor alle gemeenten een steen op de maag dat die er nu niet komt. Het loopt al weer helemaal vol in Ter Apel en de verwachtingen zijn heel slecht.”

„Wij zeggen tegen het kabinet: zorg er eerst voor dat we in staat zijn om de mensen die hier al zijn fatsoenlijk op te vangen, als je die wet niet meer wil. Maak eerst het huis in orde. Ik weet niet of de nieuwe asielminister Marjolein Faber van plan is om elke dag met burgemeesters te gaan bellen om crisisnoodopvang te regelen, maar je ziet natuurlijk de chaos al op je afkomen. Die mensen blijven niet in het grasveld wachten. Ze gaan zwerven, met name in steden zoals in mijn Utrecht. Met alle problemen die daarmee samenhangen. De onrust over dit dossier zal met dit beleid alleen maar groter worden.”

Een dag voor het jaarcongres maakte de Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink (GroenLinks) bekend dat hij opstapt uit het VNG-hoofdbestuur en per direct stopt als voorzitter van de VNG-asielcommissie. Het is een protest tegen „de extreem-rechtse partij PVV die een bedreiging vormt voor de rechtsstaat”. Hij zei ook geen telefoontjes te zullen beantwoorden van minister Faber. Die laatste uitlating nam hij donderdag overigens terug.

Een politiek gesprek over wat ons bindt, mis ik enorm

Dijksma noemt de bekendmaking van de wethouder uit Amsterdam vooral een „mediabuzz” en niet iets dat de gemeentelijke bestuurders echt bezighoudt. Ze zegt het besluit van Groot Wassink „te respecteren”. Persoonlijk geeft ze de voorkeur aan een andere opstelling tegenover de nieuwe regering. „Ik zal de telefoon wel opnemen en als het nodig is, spreek ik tegen. Iemand moet dat ook doen. Het kan niet zo zijn dat de VNG niet in gesprek gaat met de rijksoverheid”.

Het is een opvatting die Dijksma naar eigen zeggen „overwegend tegen kwam” onder de afgevaardigden. „Uiteindelijk wordt van ons verwacht dat we naar voren stappen en het overleg aangaan. En ook dat we een hele stevige grens trekken als het om financiële redenen nodig is of als de rechtsstatelijkheid in het geding is.”