Herstelplan TU Delft niet voldoende volgens Onderwijsinspectie, minister Bruins dreigt met maatregelen

Minister Eppo Bruins van Onderwijs (NSC) maakt zich grote zorgen over het plan van de TU Delft om de sociale veiligheid op de universiteit te herstellen. Dat meldt hij vrijdag in een brief aan de Kamer. De inspectie zegt dat in het opgestelde „Plan for Change” nog niet genoeg is uitgewerkt hoe de doelen van de universiteit gehaald gaan worden.

In maart schreef de Onderwijsinspectie na langdurig onderzoek over de ernstig verwaarloosde sociale veiligheid van medewerkers. Toen concludeerde ze dat er sprake was van „wanbeheer”, het zwaarst mogelijke oordeel dat de inspectie kan geven.

De opdracht van de inspectie aan de universiteit is om het plan concreter te maken. Ook moet de TU elke drie maanden laten weten wat de stand van zaken is. Minister Bruins dreigt dat hij zelf de Raad van Toezicht van de universiteit de opdracht kan geven om maatregelen te nemen. Of hij dat doet is volgens Bruins afhankelijk van hoe de universiteit het plan verder uitvoert.


Lees ook

Verbazing en ongeloof over frontale aanval TU Delft op kritisch inspectierapport

Voorbeelden van de onveilige werkcultuur binnen de Technische Universiteit Delft bleven de afgelopen anderhalve week naar buiten komen, sinds de Onderwijsinspectie in een rapport concludeerde dat het universiteitsbestuur de sociale veiligheid „ernstig verwaarloosd” heeft.