Heerlijk uit de kast in ‘gewone’ liefdesfilm ‘Young Hearts’

In de eerste paar scènes doet Young Hearts denken aan Lucas Dhonts Close. Twee jongens krijgen een innige band op het Belgische platteland. De zon valt als verfspetters door de boombladeren, hoofden rusten op schouders. Je zit te wachten tot er (zoals in Close) iets gruwelijk misgaat. Maar in Young Hearts gaat het nooit mis, nooit écht. Dit is een lieve film, vol queer joy, over een tiener die zijn homoseksualiteit ontdekt en daarbij niet wordt tegengewerkt.

Elias is veertien, maar nog echt een kind. Hij heeft een vriendinnetje, dat hij op de wang kust. Hij gaat mee naar de optredens van zijn vader, die zijn midlifecrisis slijt als volkszanger op podia van bejaardenhuizen. Vader Luk heeft een steunkousenkraker met ‘De eerste liefde’, maar bezingt alleen de hoogtepunten; hoe pijnlijk en moeilijk een eerste liefde kan zijn is hij vergeten.

Elias heeft dus niks aan zijn vader als hij verliefd wordt op de nieuwe buurjongen. Alexander komt uit de grote stad, draagt skater-couture, heeft donkere krullen en zijn moeder is dood, dus hij is ook nog mysterieus. Op school zwermen de kinderen op hem af als higgsdeeltjes. Maar Alexander is vooral geïnteresseerd in Elias. Tijdens een gesprek onder een boom, fietsen in het gras, bekent Elias dat hij niet weet hoe liefde voelt. Alexander wel: hij was al eens verliefd, en wel op een jongen. „Het is het mooiste gevoel wat er is.” In Elias’ ogen lichten nieuwe levenspaden op – een knappe prestatie van de uitzonderlijke Lou Goossens.

Young Hearts volgt verder Elias’ magnetische band met Alexander. Bij een drag show in Brussel is Elias blij om Alexanders petit copain genoemd te worden. Maar op het zwembadfeest met leeftijdgenoten is hij zo hetero als de videoclips van George Michael. Op romkomclichés deint Young Hearts naar een prettig voorspelbare conclusie.

Juist die clichés zijn interessant aan de film. Regisseur Anthony Schatteman benadert dit coming out-verhaal als een „gewone liefdesfilm” (zijn woorden). Elias’ omgeving werkt hem nooit tegen: ouders, vrienden, zelfs Elias’ vriendinnetje Valerie begrijpt het snel. Dat maakt Young Hearts diepgaander. De film richt zich niet op restrictieve gezinnen, pestkoppen of dorpskerken, maar op Elias’ acceptatie van zichzelf. Het draait om zijn verbazing: plots is zijn leven anders dan hij had gedacht. Het is een mooi, zoet verhaal.

Anthony Schatteman filmde in de buurt van Wettelen, waar hij zelf opgroeide. Zijn vader was ook ‘charmezanger’. En hij maakte de film voor kinderen zoals hij was, die vragen hebben over hun eigen seksualiteit.

Het maakt de film doorvoeld. Ook al is het niet verrassend, en evenmin nieuw, op zijn best herinnert Young Hearts je aan het gevoel van je eerste liefde. Dat de wereld plotseling vol verborgen signalen zit. In liedjes, in de geschiedenisles – een geheim genootschap waarvoor je je niet had aangemeld. Het is een grote prestatie voor een kleine film.

En als dat je niet raakt, loop je ten minste nog vier dagen in je hoofd met ‘De eerste liefde’.