Heel even was abortus bijna gezellig in Frankrijk

Laure Calamy als Annie, arbeider in een matrassenfabriek, die gaat helpen bij de feministische beweging MLAC, in ‘Annie colère’.

Interview

Blandine Lenoir, regisseur ‘Annie colère’ schetst een rozig beeld van abortus-activisme begin jaren zeventig, toen de verworvenheden van de tegencultuur zich verspreidden onder de dertigers en veertigers die nog in het gareel liepen.

Abortus staat weer op de politieke agenda. „Verbazend dat zo’n strijd die al een halve eeuw gestreden leek toch weer terug is, in de VS en Europa”, zegt de feministische Franse filmmaker Blandine Lenoir (49) als ik haar spreek in Parijs. „Polen heeft abortus verboden, Italië en Spanje maken het ingewikkelder, in Frankrijk is er ook weer debat.”

Lenoires film Annie colère gaat over een omslagpunt, een halve eeuw geleden. Anno 1974 raakt Annie, arbeider in een matrassenfabriek, ongewenst zwanger van een derde kind. Zo komt ze in contact met MLAC, de Beweging voor Vrijheid van Abortus en Anticonceptie, waarin progressieve artsen en vrijwilligers illegale, maar veilige abortussen aan huis uitvoeren. Het loopt storm. Via haar abortus, die in een warm-zusterlijke sfeer plaatsheeft, belandt Annie in de feministische beweging en gaat ze zelf assisteren bij abortussen.

Annie colère schetst een rozig beeld van activisme begin jaren zeventig, toen de verworvenheden van de tegencultuur zich verspreidden onder de dertigers en veertigers die nog in het gareel liepen. Die optimistische, opgewonden sfeer van toen treft de film prima.

Achterhoedegevecht

Abortus lijkt al bijna een achterhoedegevecht in 1974. Begin jaren zeventig was ook in Frankrijk de Karman-methode geïntroduceerd, die met steriele apparatuur en een fietspomp een veilige zwangerschaponderbreking in de huiskamer mogelijk maakte tot acht weken. MLAC regelde dat zo’n anderhalf jaar tot dat in 1975 overbodig werd. De Franse minister van Gezondheid Simone Veil legaliseerde toen op verzoek van president Giscard d’Estaing abortus.

Lenoir wil dat niet als heldenverhaal van Veil zien. „Nieuwe wetten zijn zelden het gevolg van goede intenties van deze of gene minister of partij alleen. De legalisering van abortus werd afgedwongen door een sociale beweging. Verandering gaat vrijwel nooit zonder strijd, dat moeten we niet vergeten.”

Het risico dat Frankrijk strijd vergeet, is vrij gering. Maar als hommage aan het activisme van de volgens Lenoir bijna vergeten MLAC maakt Annie colère zijn punt: de Franse politiek moest in 1975 wel reageren toen in het hele land openlijk thuisabortussen plaatsvonden. In de film nodigt men een spionerende agent nog net niet uit binnen te komen: niemand vreest een inval of arrestatie. Daarmee zou de overheid zich immers ongewenste spektakelprocessen op de hals halen.

Als de legalisering nadert, volgt een melancholiek kringgesprek. Moet MLAC zichzelf wel opheffen, moet men niet gewoon doorgaan met illegaal aborteren? Straks wordt abortus een banale medische ingreep en zijn artsen weer de baas over het vrouwenlichaam. Succes is net zo’n kater als falen: Annie colère kijkt nostalgisch terug naar een kort historisch moment waarin abortus bijna gezellig was.

Al met al zit er een bloeiend drieluik van Franse films in, leg ik Blandine Lenoir in Parijs voor. Eerst Claude Chabrols Une affaire de femmes uit 1989, waarin Isabelle Huppert als fiere ‘engeltjesmaker’ (illegale aborteur) Marie-Louise Giraud in 1943 onder de guillotine sterft. Daarna de recente thriller L’Événement, over een studente die begin jaren zestig desperaat zoekt naar zo’n engeltjesmaker terwijl de klok doortikt. En dan als feelgood-finale Annie colère, de triomf van de abortusbeweging. „Je kan mijn film inderdaad als een vervolg op L’Événement zien”, zegt Lenoir. „MLAC bood het antwoord op de vragen van die film.”

Maar de feministische beweging was breder, benadrukt Lenoir. Zo overweegt Annie in de film al snel weer naar school te gaan en kijkt ze met haar vriendinnen met een spiegel in eigen vagina, ter zelfeducatie en zelfacceptatie. Onwetendheid over het eigen lichaam leidt tot onderdrukking, is het idee.

Wat heeft die feministische golf van de jaren zeventig bereikt? Best veel, vind Lenoir. „Recht op zelfbeschikking en werk betwist niemand, anticonceptie evenmin. Maar abortus is toch weer een issue en de balans tussen werk en gezin blijft een probleem.” Porno lijkt dat kijken met spiegeltjes achterhaald te maken, maar leidt tot verwrongen seksuele verwachtingen. „Een catastrofe”, aldus Lenoir. De strijd gaat voort.

https://www.youtube.com/watch?v=SOZprmpF-8w&ab_channel=Cin%C3%A9artNederland