Heeft Moskou weer een scenario voor annexatie, dit keer van Transnistrië?

Het klinkt als een typisch Kremlindraaiboek: hoe lijf je een gebied in? De beginakte kwam van de Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken. Deze maand zei hij dat Rusland het niet toestaat dat 200.000 Russische burgers in Transnistrië, de pro-Russische afvallige regio in Moldavië, het slachtoffer worden van een nieuw westers avontuur om de regio te destabiliseren.

De volgende akte uit het draaiboek speelt het Transnistrische congres van afgevaardigden. Dat komt onverwacht woensdag bij elkaar, een zeldzame gebeurtenis. Het zou moeten aansturen op aansluiting bij Rusland. De slotakte zou dan donderdag moeten komen van hoofdrolspeler Vladimir Poetin in het Russische parlement. In zijn jaarlijkse toespraak zou de Russische president Transnistrië moeten verwelkomen als onderdeel van Rusland. Zulke aktes waren er ook met de annexatie van de Krim in 2014 en in 2022 met de Russische inlijving van de Oost-Oekraïense provincies Loehansk, Donetsk, Zaporizja en Cherson.

Een voorname rol in de Transnistrië-uitvoering speelt de Transnistrische oppositie-activist Gennadi Tsjorba. Hij zette deze drie aktes op een rij en concludeerde op Facebook dat een annexatie ophanden is. De Amerikaanse denktank Institute for the Study of War verwees ernaar en schreef dat het congres bij elkaar komt om wellicht een referendum over annexatie door Rusland aan te kondigen. Het leidde tot speculaties: gaat Moskou opnieuw een gebied inlijven?

Conflict over belastingen

Direct kreeg Anatoli Diroen vorige week buitenlandse media aan de telefoon. Allemaal op basis van een bericht op sociale media, zegt de directeur van de School van Politieke Studies vanuit de Moldavische hoofdstad Chisinau, dit keer tegen NRC. „Het paste in verhalen rond twee jaar oorlog in Oekraïne.” Diroen noemt een annexatie „een onrealistisch scenario”.

Maar het broeit wel degelijk tussen de regering in Tiraspol en die in Chisinau. Het draait niet om een annexatie, maar om belastingen, legt Diroen uit. Moldavië eist dat Transnistrische bedrijven importbelasting betalen aan Chisinau. De Transnistrische regering heeft daarom het parlement bij elkaar geroepen om, verwacht de politiek expert, het ongenoegen hierover te uiten. „Het is symbolisch om te laten zien dat ze het er niet mee eens zijn.” Rusland op zijn beurt, meent Diroen, is niet geïnteresseerd in een annexatie. „Het heeft zijn handen vol aan de oorlog in Oekraïne. Dit is niet het moment.”

directeur van de School van Politieke StudiesAnatoli Diroen Alle elementen om de Russische aanwezigheid te benadrukken zijn aanwezig

Wie rondloopt in Transnistrië kan twee machtsblokken ontdekken. Eentje gericht op Moskou met bijvoorbeeld Russische monumenten en Sovjetmozaïeken op straat. En een op de Europese Unie door bedrijven die via Moldavië exporteren naar EU-landen.

Losgevochten van Moldavië

Een van de Russische monumenten is een oorlogsmonument met een buste van generaal Aleksandr Lebed. Hij leidde de Russische troepen toen Transnistrië zich in 1992 na de val van de Sovjet-Unie losvocht van Moldavië. Sindsdien heeft de Moldavische regering hier niks in te brengen. Transnistrië, grenzend aan Oekraïne, heeft een eigen president, regering, parlement, vlag en munt. Rusland heeft er 1.500 lichtbewapende militairen zitten. Geen enkel land erkent Transnistrië. Ook Rusland niet. Internationaal wordt Transnistrië beschouwd als deel van Moldavië.

De harten en geesten van de bewoners liggen bij Rusland. De media, het onderwijs, de cultuur en de geschiedenis zijn het speelveld van het Kremlin. De Dag van de Overwinning, de Sovjet-overwinning op Nazi-Duitsland, wordt net als in Rusland gevierd. „Het betekent allemaal: dit is Rusland”, zegt Diroen.


Lees ook
Het leven in het pro-Russische Transnistrië in Moldavië: ‘Al mijn vrienden zijn vertrokken’

Beeld uit de hoofdstad van Transnistrië, Tiraspol.

Rusland weet de bevolking verder naar zich toe te rekken door het betalen van pensioenen, de levering van gratis gas en het verstrekken van Russische paspoorten. Alle elementen om de Russische aanwezigheid te benadrukken zijn aanwezig, benadrukt Diroen „Er is geen enkele politiek partij in Transnistrië die zegt: onze toekomst ligt in Moldavië en de EU.”

Handel met EU

Desondanks handelt Transnistrië wel degelijk met de EU. Zo exporteren een schoenenfabriek en een alcoholproducent naar EU-landen. Dat ontstond toen in 2016 het associatieakkoord, een politiek en economisch verdrag, tussen Moldavië en de EU in werking trad. Transnistrië, internationaal beschouwd als onderdeel van Moldavië, weigerde om aan alle eisen te voldoen. Er werden daarom speciale voorwaarden in het leven geroepen waardoor de afvallige regio toch handel drijft met de Europese Unie.

Moldavië en de EU zien handel als middel om Transnistrië aan zich te binden en los te weken van Rusland. Tiraspol moet de voordelen van handel met de EU-markt zien. EU ziet Transnistrië als een vergroting van zijn markt. Vorig jaar december besloten de EU-leiders toetredingsonderhandelingen met Moldavië te openen.

Via handel werkt Moldavië aan de re-ïntegratie van Transnistrië: Chisinau wil de controle over de regio terug. Daarom verlangt de regering dat Moldavische wetten ook gelden in Transnistrië en dus eist ze dat bedrijven daar voor Moldavië importbelasting betalen. Betalen ze niet dan verliezen ze hun speciale documenten, noodzakelijk om te handelen met de EU. Tiraspol ziet dit als economische druk op de ondernemingen.

Pleziervaartuig op de Dnjester in Tiraspol.
Foto Anton Polyakov/Getty Images

Als Transnistrië zou besluiten tot aansluiting met Rusland zet het de handelsbelangen met de EU op het spel. De economische banden met de EU houden Transnistrië overeind. De Moldavische regering becijferde dat in 2023 ruim 70 procent van de Transnistrische export ging naar de EU, 56 procent van de import kwam uit de EU. Maar de Russische economische steun blijft significant: de bedrijven draaien op gratis Russisch gas.

Transnistrië lijkt de stap naar een annexatie niet te nemen. President Vadim Krasnoselski zorgde dit weekend voor wat lucht in het draaiboek. Tegenover het Russische staatspersbureau Ria Novosti zei hij dat hij waarde hecht aan het 5+2-model, een overlegorgaan tussen Moldavië, Transnistrië, Rusland, Oekraïne en de OVSE, met de EU en de VS als waarnemers. Al is dit orgaan meer dood dan levend.

In een extra tussenakte haalde dinsdag Galina Antjoefejeva, vicevoorzitter van de Transnistrische Hoge Raad, fel uit. Ze ontkende de annexatieplannen en noemde degenen die ze verspreidden „provocateurs”. Volgens haar moet het congres een oproep doen aan Rusland en de EU en „anderen die over democratie praten” om aandacht te besteden aan de economisch druk van Moldavië op Transnistrië.

Dit is niet het moment, volgens Antjoefejeva, voor aansluiting bij Rusland. Ze verwees naar de uitslag van het referendum van 2006 waarin Transnistrië koos voor onafhankelijkheid en toetreding tot de Russische federatie. „Tegenwoordig zou een dergelijke oproep, gezien de omstandigheden van economische druk vanuit Moldavië, militaire operaties en tal van andere problemen, ongepast zijn”, zei ze tegenover de media.

Het Transnistrische verzoek aan Moskou ligt er dus eigenlijk al. Poetin kan besluiten donderdag de slotakte van het draaiboek te spelen. Niemand weet hoe Rusland reageert, besluit Diroen. „Het Kremlin kan Transnistrië erkennen en inlijven. Maar het past momenteel niet in de belangen van Tiraspol en Moskou.”