Hartverscheurende debuutfilm over zelfmoord van broer

Recensie Film

Drama Damir komt na een mislukte zelfmoordpoging thuis. Zijn broer Bruno en moeder doen er alles aan om hem goed op te vangen. Een hartverscheurend, autobiografisch debuut van de Kroatische Juraj Lerotic.

‘Safe Place’: hartverscheurend debuut van de Kroatische regisseur Juraj Lerotic.
‘Safe Place’: hartverscheurend debuut van de Kroatische regisseur Juraj Lerotic.

‘Verberg ze maar in de oven’ zegt Bruno tegen zijn moeder over de keukenmessen in haar hand. Het is het moment dat Bruno’s broer Damir weer thuiskomt na een mislukte zelfmoordpoging en je weet maar nooit wat hij van plan is. Even daarvoor verwondde hij zichzelf in zijn nek en sneed hij een pols door, het bloed zit overal op de witte wanden van zijn appartement waar Bruno hem net op tijd vond. Vanaf dat moment doen Bruno en zijn moeder er alles aan om Damir met empathie op te vangen en begripvol te begeleiden. Daarbij stuiten ze op bureaucratie en onverschilligheid. Zo mag Bruno niet mee in de ambulance, waarna hij door Zagreb moet rennen om bij het ziekenhuis te komen. In de climax van de film is het nodig dat Damirs mobiele telefoon zo snel mogelijk door de politie getraceerd wordt om Damir te kunnen vinden, maar de dienstdoende politieagent voelt de urgentie niet. Hij moet eerst nog wat afmaken en vindt moeder en zoon, die bewonderenswaardig kalm blijven, maar lastig.

Zelden is een debuutfilm zo autobiografisch als het Kroatische Safe Place. Het verhaal is gebaseerd op de zelfmoord van de broer van regisseur Juraj Lerotic, die min of meer zichzelf speelt als Bruno. Die rol door een acteur laten spelen zou vals voelen, vertelde hij in een interview. Dat hij zijn eigen leven naspeelt, blijkt uit een cruciale, desoriënterende scène vrij vroeg in zijn film. Hij vertelt de acteur die Damir speelt dat die zich aan de dialogen in het scenario moet houden, waarna Safe Place weer verder gaat waar hij gebleven was, het punt waarop moeder en zoon besluiten Damir naar zijn geboortestad Split te brengen.

Ook de stijl van het op diverse festivals bekroonde Safe Place is bijzonder, met lange takes vol reflecties, kaders binnen kaders en de kille, brutalistische architectuur van Kroatië. In de shots zien we Damir meer en meer verdwijnen: hij wordt niet gezien. Een langzame verdwijning die bovendien vooruitwijst naar het hartverscheurende slot.

Praten over zelfdoding kan bij de landelijke hulplijn 113 Zelfmoordpreventie. Telefoon 0800-0113 of www.113.nl.

https://www.youtube.com/watch?v=IqFLwRxylIU