Harry B. had een ,,sukkelmoment’’, Manar al M. een psychische aandoening

De zaak

Harry B. (38) is heel schuldbewust. Via Facebook stuurde hij naaktfoto’s van zijn ex-vriendin naar verschillende mensen. Hij had de foto’s gemaakt toen ze nog samen waren, maar de relatie was al jaren uit. B. vond het opwindend om die beelden te delen, vertelt hij in de rechtszaal. Zijn seksleven had wat klappen te verduren gehad door een ingewikkeld fertiliteitstraject met zijn vriendin, en hiermee zocht hij spanning op. Uiteindelijk kwamen de foto’s per ongeluk bij een bekende terecht. De ex kreeg er lucht van en stapte naar de politie.

En nu zit hij hier, in de rechtbank in Utrecht. B., een grote man met een Fries accent, schaamt zich. „Ik dacht niet na over de consequenties voor haar.” Zijn ex moest na het verspreiden van de foto’s oxazepam slikken om tot rust te komen. „Ik had last van nachtmerries en angst”, schrijft de ex in een brief die wordt voorgelezen door een medewerker van Slachtofferhulp. „Ik ben sindsdien afstandelijker naar mijn partner”, schrijft ze.

De officier van justitie eist tijdens de zitting een schadevergoeding 1.500 euro, en een taakstraf van veertig uur. Een straf aan de „onderkant” zit van wat gebruikelijk is, zegt de officier. „Omdat hij erg schuldbewust is.” Wat vindt hij van de straf, vraagt de rechter de verdachte, nog voordat hij uitspraak zal doen. „Ik vind het redelijk en eerlijk.”

Rechters volgen vaak net als de officier van justitie grotendeels de vastgestelde richtlijnen voor hoogtes van straffen. Maar er is speelruimte, en die kan grotendeels bepaald worden door de persoonlijke omstandigheden van de verdachte, en door de manier waarop die zich opstelt, blijkt ook in de rechtbank van de politierechter in Utrecht. Net als Harry B. krijgt Manar al M. (38) vandaag een straf opgelegd die lager is dan de straf die de officier eist. Maar dat heeft dit keer niets te maken met een schuldbewuste houding. M. ontkent het delict waar hij terecht voor staat glashard. In de ggz-instelling waar hij was opgenomen, zou hij een begeleider bedreigd hebben met verkrachting. „I’m going to fucking rape you”, zou hij onder meer tegen haar hebben gezegd, nadat zij hem had verteld dat hij voorlopig geen extra vrijheden zou krijgen omdat hij zich slecht gedroeg. Een collega was getuige van de gebeurtenis.

„Ik ben geen verkrachter en gebruik dat soort woorden niet”, zegt Al M. in de rechtbank. „Het is vrij ernstig om iemand van dichtbij op indringende wijze te bedreigen”, zegt de rechter. „Daar worden mensen en hun omgeving bang van.” Al M. haalt zijn schouders op. „Ik heb niet gedaan waar ik van beschuldigd word.” Hij is wel eens boos op de begeleider geworden omdat zij hem op zijn hand sloeg, zegt Al M. Maar van dat incident weet de rechter op zijn beurt niets.

Het oordeel

Dat iemand zich zo gemakkelijk aansluit bij een eis, is in de rechtbank niet gebruikelijk, zegt de rechter over Harry B. Omdat hij geen advocaat heeft meegenomen, kijk de rechter naar eigen zeggen extra goed naar de eis. Hij komt tot de conclusie dat 1.500 euro schadevergoeding te veel is en maakt daar 1.000 euro van.

In de zaak van Manar al M. maakt de rechtbank een andere afweging. Al M. is al eerder veroordeeld voor bedreiging, mede daarom vindt de officier dat hij drie weken naar de gevangenis moet. Maar de rechter gaat daar niet in mee. Al M., ook zonder advocaat, heeft psychische problemen. Zelf weet Al M. niet meer precies waar hij mee gediagnostiseerd is, maar hij denkt borderline en schizofrenie. „U heeft zelf hulp nodig, daarom is het de vraag of wat er is gebeurd u helemaal kan worden toegerekend.” Maar, zegt de rechter, „het moet wel duidelijk zijn dat dit niet kan.” Daarom krijgt hij een gevangenisstraf van zeven dagen.