Harris presenteert zich niet als ‘vrolijke vechter’, maar als aanstaand opperbevelhebber

Vicepresident Kamala Harris accepteerde donderdag officieel de presidentskandidatuur op de slotavond van de de Democratische Conventie in Chicago.
Foto ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP

In de belangrijkste toespraak van haar leven sprak presidentskandidate Kamala Harris over de hoofden van tienduizenden partijgenoten op de Democratische Conventie heen om twijfelende kiezers buiten Chicago te bereiken. Met een sobere en krachtige speech accepteerde zij donderdag de Democratische nominatie om het in november op te nemen tegen Donald Trump. Refererend aan diens plannen en de keuze die kiezers moeten maken, zei Harris: „In de voortdurende strijd tussen democratie en tirannie weet ik waar ik sta. En waar de Verenigde Staten thuishoren.” Ze beloofde „voor alle Amerikanen” een president te zijn „die leidt en luistert”.

De tranen vloeiden al voordat Kamala Harris (59) aan haar speech begon. Niet bij haarzelf, maar bij verschillende vrouwen in het publiek. Na de opluchting dat de gammele Joe Biden zich terugtrok als presidentskandidaat en het plezier op de vierdaagse partijbijeenkomst, was er ontlading toen Harris – met een stralende glimlach maar ook een tikkeltje aarzelend – het podium betrad. Democraten maken weer kans om het Witte Huis te behouden en daar voor het eerst een vrouw als president te krijgen.

Harris’ rede ging geen moment over het historische karakter van haar kandidatuur. In plaats van haar geslacht of haar huidskleur benadrukte ze haar drijfveren als migrantenkind van eenvoudige komaf en als officier van justitie die „op vrijwel elk moment onderschat werd”.

Rechts grensplan

Harris liet de humor van haar recente campagneoptredens grotendeels achterwege. Donderdag presenteerde zij zich niet als ‘vrolijke vechter’, maar als aanstaande commander-in-chief .

Ze schaarde zich zonder aarzeling achter Oekraïne én Israël. Maar beloofde zich ook in te zetten voor „het recht op waardigheid, veiligheid, vrijheid en zelfbeschikking” van Palestijnen. Een poging om zowel onafhankelijke kiezers en Republikeinen met een afkeer van Trump, als progressieven die het Amerikaanse beleid in het Midden-Oosten verafschuwen te bereiken.


Lees ook

Kritiek van pro-Palestijnse Democraten is kras op het plaatje van eenheid die de partij wil uitstralen

Pro-Palestijnse betogers raakten slaags met de politie in Chicago toen zij dinsdag demonstreerden bij het consulaat van Israël in de Amerikaanse stad waar de Democraten deze week hun conventie houden.

Qua immigratie koos ze een veel rechtsere koers dan Biden vier jaar geleden, door een grotendeels Republikeins plan te omarmen om de grens te sluiten. „Ik weet dat we onze trotse erfenis als natie van immigranten kunnen behouden en ons gebroken immigratiesysteem kunnen hervormen.” Ze sprak zich volmondig uit voor de ambitie om de „sterkste, meest dodelijke strijdmacht ter wereld” te behouden.

Harris bedankte Biden, maar behalve wat betreft haar ervaring in de omgang met wereldleiders, sprak ze nauwelijks over haar tijd als vicepresident. Ze wil zich door de Trump-campagne niet op impopulair beleid van de afgelopen vier jaar laten vastpinnen.

Trump ‘is simpel gezegd gek’

De Democratische kandidaat spendeerde veel tijd aan het dreigende gevaar dat een nieuwe termijn van Trump „zonder vangrail” zou betekenen. Voor de veiligheid in de wereld en voor de vrijheid van Amerikanen: om te stemmen en om over hun eigen lichaam te beslissen. In de afgelopen weken had Harris juist geprobeerd om Trump klein te maken – meer een sukkel dan een dictator in spe. Nu noemde ze Trump en zijn medestanders als angstbeeld en „simpel gezegd gek geworden”.

Harris presenteerde de komende verkiezingen als „een kostbare, vluchtige kans om de bitterheid, het cynisme en de verdeeldheid achter ons te laten”. Want, zo herhaalde ze haar campagneslogan „we gaan niet achterwaarts”.