De Democratische presidentskandidaat Kamala Harris kiest gouverneur Tim Walz uit Minnesota als haar kandidaat-vicepresident. Dat melden persbureau Reuters en nieuwszender CNN. Harris zal haar besluit naar verwachting officieel bekendmaken tijdens een campagnebijeenkomst in Philadelphia later deze dinsdag.
De 60-jarige Walz is sinds januari 2019 gouverneur in Minnesota en staat bekend om zijn progressieve beleid. Zo zet hij vol in op klimaatdoelen, vrouwenrechten en belastingverlagingen voor de middenklasse. Ook legaliseerde hij marihuana en maakte hij het moeilijker vuurwapens te kopen.
Lees ook
Waarom Kamala Harris meer kans maakt op het presidentschap dan Hillary Clinton
Daarvoor zat hij vanaf 2007 namens Minnesota in het Huis van Afgevaardigden. Voor zijn politieke carrière diende hij in het leger en was hij aardrijkskundeleraar en American football-coach op een middelbare school. Verwacht wordt dat Walz witte kiezers op het platteland aan kan spreken.
Walz trok de afgelopen weken veel aandacht met zijn uitgesproken steun voor Harris en het wegzetten van Republikeinen als „rare mensen” met „vreemde ideeën”.
Maarten en Marike zien, na weer een onstuimige week, twee vechters in de boksring staan. De VS en China. ‘s Werelds grootste consument, versus ‘s werelds grootste producent.
De twee economische grootmachten bieden tegen elkaar op met torenhoge onderlinge importheffingen. Maar ze zijn niet alleen tegenstanders: deze economieën zijn sterk met elkaar verbonden. Hoe zal de strijd verlopen? Maakt de VS China niet juist sterker, door China’s ontwikkeling onbedoeld te versnellen?
De Russische aanvallen van afgelopen week maken duidelijk dat de Amerikaanse pogingen om de oorlog in Oekraïne te beëindigen vooral een averechtse invloed hebben. Sterker nog, redacteur Rob Schoof ziet dat de Russische president Putin vrij spel lijkt te hebben nu Trump aan de macht is.
Heb je vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze redactie via [email protected].
Pas toen mijn moeder een half kunstgebit kreeg aangemeten kwam ze erachter dat er ook mindere kanten aan suiker zaten. „Had ik dat geweten, dan had ik wel wat minder suiker in de pap gedaan.”
Ze begon elke dag met een bord suiker met pap.
Toen ze zwanger was van haar oudste kind – ik – adviseerde de huisarts haar om vooral door te gaan met roken, ze werd er rustig van. Ze stopte er pas mee toen de eerste afschrikwekkende teksten op de pakjes verschenen, een periode die toevallig samenviel met haar eerste hartinfarct.
„De waarschuwingen komen altijd achteraf”, concludeerde mijn vader, die jaren onze druivenstruiken had bespoten met landbouwgif. „Straks komen ze nog met de mededeling dat je maar beter niet op een stoel kunt zitten.”
Hij zat zijn hele werkende leven op een stoel, na zijn dood bleek inderdaad dat dat niet gezond is. Na zijn dood viel het pas op hoe vrolijk hij altijd was op verjaardagen, zou hij geweten hebben dat je van alcoholische drank dronken kon worden?
Ik moest aan ze denken toen eergisteren het nieuws uit de lucht viel dat het beter is om maar geen eieren meer te eten van hobbykippen. We zagen het samen op het Jeugdjournaal. Een jongetje uit een landelijk gebied voerde kippen, het Jeugdjournaal was ter plekke. Hij raapte eitjes en bracht ze naar de kelder. Hij zei het zijn ouders na: „Zo lekker, zo gezond en zo goedkoop.” Ze gingen gewoon door met het eten van eieren. In eieren van hobbykippen zit PFAS, ze denken dat ze het via regenwormen binnenkrijgen.
Het zette het wereldbeeld even op de kop: kippen in legbatterijen leven dus gezonder dan die op het land. Juist in de vrije uitloop eieren zit het gevaar. In onze Wormerse jaren haalden we eens per week eitjes bij een hobbyboer aan de overkant, het kan niet anders dan dat onze lijven vol met PFAS zitten. En wat erin zit gaat er nooit meer uit. Ik keek naast me op de bank. Drie prachtige dochters van wie in elk geval de oudsten voor een behoorlijk percentage uit plastic bestaan.
„Waarom?”, vroeg de oudste, „waarom moest ik altijd eieren halen bij die mensen?” Het eerlijkste antwoord was: omdat ik geen zin in ze had, maar dat bedoelde ze niet.
„We wisten niet beter”, zei ik naar waarheid.
De middelste dochter: „Het maakt mij niet uit als ik van plastic ben, mijn poppen zijn ook van plastic.”
Marcel van Roosmalen schrijft op maandag en donderdag een column.