Harris haalt meer geld op dan Trump: wint ze daarmee ook het Witte Huis?

Of hij er juridisch mee wegkomt, moet nog blijken, maar opnieuw is Elon Musk erin geslaagd veel gratis media-aandacht te genereren voor zijn persoonlijke favoriet voor het Witte Huis: Donald Trump. De techmiljardair kondigde zaterdag aan om tot verkiezingsdag (5 november) elke dag 1 miljoen dollar weg te geven aan één geregistreerde kiezer in de electoraal cruciale staat Pennsylvania.

Voor de campagne van de Republikeinse kandidaat lijkt het vooral een gewiekste manier om namen, telefoonnummers en e-mailadressen van potentiële kiezers binnen te harken. Volgens sommige experts is het echter ook een overtreding van de kieswet, die het verbiedt mensen te betalen om te gaan stemmen. Musk zou echter een maas in de wet hebben gevonden: hij verloot het geld alleen onder mensen die een petitie ondertekenen waarin ze trouw beloven aan de eerste twee amendementen van de grondwet (die respectievelijk de vrijheid van meningsuiting en vrij wapenbezit schragen).

Musks miljoenenstunt toont hoe Trump in zijn derde gooi naar het presidentschap sterk leunt op de financiële steun van enkele steenrijke donateurs. Meer nog dan zijn Democratische rivaal Kamala Harris, profiteert de ex-president van het vonnis waarmee het federale Hooggerechtshof in 2010 de maximumlimieten op donaties door bedrijven en burgers schrapte (Citizens United v. FEC). Die baanbrekende uitspraak leidde tot een exponentiële stijging van campagnedonaties – ook dit jaar worden weer alle records gebroken.

Reclame-start-up

Een presidentscampagne is een bijzondere onderneming. Enerzijds is het een reclamebedrijf dat hoogstens anderhalf jaar bestaat, met één opdrachtgever, één keiharde deadline en één taak: tot verkiezingsdag zoveel mogelijk Amerikanen overtuigen dat ze op kandidaat X van partij Y moeten stemmen. Anderzijds is het een start-up die in zijn ultrakorte bestaan vele honderden miljoenen dollars aan investeringen moet ophalen, om dat geld net zo snel weer uit te geven. Aan een lawine aan tv- en radiospotjes en online advertenties, aan de salarissen van duizenden werknemers en aan de huur van tientallen kantoren door het hele land.

De afgelopen decennia won de opdrachtgever met de diepste zakken ook het Witte Huis. Maar sinds 2016 bieden die resultaten uit het verleden geen garanties meer. Zakenman en reality-tv-ster Donald Trump liet dat jaar tot veler verrassing zien dat het machtigste ambt niet altijd naar de meest kapitaalkrachtige kandidaat hoeft te gaan.

De afgelopen decennia won de opdrachtgever met de diepste zakken ook het Witte Huis, maar sinds 2016 bieden die resultaten uit het verleden geen garanties meer

Zijn eerste campagne kostte acht jaar geleden ‘slechts’ 270 miljoen dollar. Dit was de helft van de campagnekas waarover zijn Democratische rivaal Hillary Clinton beschikte en een derde van het bedrag waarmee zijn voorganger Barack Obama in 2012 zijn herverkiezing zeker had gesteld.

Ook in 2020 beschikte Trump over fors minder geld dan zijn Democratische uitdager Joe Biden. En hoewel Biden, net als Clinton vier jaar eerder, miljoenen stemmen meer haalde dan Trump, was zijn winst door het getrapte kiesstelsel toch uiterst nipt. Trump verloor het presidentschap uiteindelijk in een handvol sleutelstaten met steeds slechts enkele tienduizenden verschil. Een nek-aan-nek-race die zich dit jaar, volgens de peilingen, lijkt te gaan herhalen.

Hand op de knip

Ook bij zijn derde gooi naar het presidentschap is Trump financieel weer de underdog. Volgens de meest recente officiële cijfers van de Federale Kiescommissie (FEC) haalde hij tussen begin 2023, toen hij zich wederom meldde als kandidaat, en eind september dit jaar 372 miljoen dollar op. Bidens campagnekas – later overgenomen door Kamala Harris – haalde in diezelfde periode veel meer op: 900 miljoen.

Aanvankelijk hielden veel Democratische donateurs hun hand nog op de knip, toen een steeds fragieler ogende Biden dit voorjaar wegzakte in de peilingen. Donaties voor Trump piekten juist in de lente. In mei met name, toen hij veel in de rechtbank zat voor zijn zwijggeldproces, en in juni, na zijn debatoptreden tegen een opzichtig haperende Biden. Eind juni had Trump daardoor kortstondig meer cash in kas dan Biden.


Lees ook

Kamala Harris’ optreden bij het debat met Trump werd geprezen. Schiet ze daar iets mee op?

T-shirts van Harris op een campagnebijeenkomst in Charlotte, North Carolina. Foto Erik S. Lesser/EPA

Maar sinds de late wissel voor Harris, eind juli, is de afgelopen drie maanden alsnog een grote geldstroom richting de Democraten op gang gekomen. Dit zijn vooral veel kleine donaties (onder de tweehonderd dollar) van individuele kiezers, die plots weer geloven in de overwinning. In de eerste achtenveertig uur van haar kandidatuur kreeg Harris bijvoorbeeld elke dag meer dan 600.000 microgiften binnen. De dag dat ze Tim Walz nomineerde als haar running mate een half miljoen. En na haar sterke tv-debat met Trump, op 10 september, kwam er in een etmaal 47 miljoen dollar aan donaties binnen bij het Harris Victory Fund.

Zulke kleine donaties worden gezien als belangrijke graadmeter voor het electorale enthousiasme dat een kandidaat genereert. En Harris blijkt hard op weg om meer kleine donaties aan te trekken dan Biden in 2020 deed.

Minder kleine donateurs

Bij Trump is het beeld anders. Zeker bij tegenslagen (een nieuwe rechtszaak, een mugshot, een mislukte moordaanslag) trekken zijn meest trouwe aanhangers met honderdduizenden de creditcard. Maar de ex-president slaagt er dit jaar minder goed dan in 2020 in om kleine giften te oogsten. Volgens data van de Republikeinse doneerwebsite WinRed verleidde hij tot op heden 2,7 miljoen kleine donateurs. Vier jaar geleden waren dat er op dit moment reeds 3 miljoen.

In 2016 compenseerde Trump zijn kleinere financiële armslag door heel veel media-aandacht te genereren. Die ‘gratis’ publiciteit was volgens data-analist mediaQuant die verkiezingscyclus circa 5 miljard dollar waard, twee keer zoveel als Clinton kreeg. Acht jaar later worden zijn rally’s en persconferenties echter allang niet meer live uitgezonden door alle tv-zenders. Daarnaast was Trump dit jaar tientallen miljoenen kwijt aan advocatenrekeningen, dollars die hij niet kon uitgeven aan tv-spotjes.

Ook financieel gezien is de strijd om het Witte Huis een nek-aan-nek-race

Dit jaar wordt Trump echter te hulp geschoten door enkele mede-miljardairs – sommigen al jaren vaste sponsors van de Republikeinen, anderen pas recenter bekeerd tot het trumpisme. Sinds het ‘Citizens United’-vonnis kunnen zij onbeperkt doneren via eigen ‘politieke actiecomités’, zogenoemde ‘superpacs’.

Ook Harris heeft zulke steenrijke sympathisanten, in onder meer Silicon Valley en Hollywood. Zo haalde de vicepresident in het laatste weekeinde van september alleen al met twee luxueuze fondsenwervenevenementen in Los Angeles en San Francisco in totaal 55 miljoen dollar op.

Maar voor Trump zijn deze aan hem gelieerde financiële vehikels een nog belangrijkere bron van inkomsten: ze vormen ongeveer 40 procent van zijn totale campagnekas, tegen 20 procent voor Harris. Als deze megadonaties worden meegeteld staat de ex-president er al beduidend minder slecht voor. Haalde de Biden/Harris-campagne inclusief superspac-geld sinds begin 2023 in totaal 1,68 miljard op, Trump komt op 1,44 miljard, berekende de Britse zakenkrant Financial Times vorige week. Ook financieel gezien blijft de strijd om het Witte Huis daarmee een nek-aan-nek-race.

Geldschieters Trump

Timothy Mellon

Deze erfgenaam van een steenrijke bankiersfamilie en spoorwegmagnaat is een veelvuldig donateur aan de Republikeinen en Trumps grootste donor. De miljardair doneerde minstens 125 miljoen dollar aan een superpac dat Trump steunt.

Forbes schat zijn nettovermogen op 14,1 miljard dollar. Naast de Trumpcampagne stak hij 25 miljoen in de campagne van Robert F. Kennedy Jr, die zich in augustus terugtrok uit de race en zich bij Trump aansloot.

Mellon, inmiddels 81, is met de tijd steeds rechtser geworden. In de jaren zeventig doneerde hij nog aan instellingen voor feminisme, ecologie en inheemse Amerikanen; in 2014 liet hij zich online uit als ontkenner van klimaatverandering. In 2020 zei hij in een zeldzaam interview aan Bloomberg dat hij Trumps houding tegenover China en internationale handel waardeert.

Elon Musk

Tesla-oprichter en X-eigenaar Elon Musk is met een geschat vermogen van bijna 250 miljard dollar de rijkste man op aarde.

Eerder heeft Musk Democratisch gestemd, maar hij schaart zich deze verkiezingen vol overtuiging achter Trump. Musk stak in oktober minstens 75 miljoen dollar in Trumps campagne en houdt daarnaast zelf een reeks bijeenkomsten voor Trump in swing state Pennsylvania.

Musk was samen met andere techmagnaten geldschieter van Trumps running mate J.D. Vance, en heeft volgens The New York Times Vance ook bij Trump voorgesteld als een geschikte vicepresidentskandidaat.

Peter Thiel

Thiel is met Musk mede-oprichter van de betalingsdienst PayPal en actief als durfinvesteerder in Silicon Valley. Net als Musk is Thiel een oude bekende van J.D. Vance. Hij steunt Trumps campagnes al sinds 2016.

Thiel staat bekend om zijn controversiële maar in Silicon Valley invloedrijke gedachtegoed over de rol van de staat en technologie. Hij noemt zichzelf een conservatieve libertariër, wat hem vooral lijkt te gaan om een zo klein mogelijke staat en zo min mogelijk overheidsbemoeienis – zo min mogelijk belastingen. Hij wil met technologie de dood overstijgen: hij verkondigde in 2023 dat hij zich aan het eind van zijn leven wil laten invriezen.

Miriam Adelson

Miriam Adelson staat op plek tweeëndertig op de Forbes-ranglijst van rijkste Amerikanen, de zevende vrouw op de lijst, met een geschat nettovermogen van 30 miljard dollar. Ze steunt Trump al sinds 2016. Deze verkiezingen doneerde ze 100 miljoen dollar om zijn campagne te helpen. De 78-jarige psychiater erfde in 2021 het casino-imperium Las Vegas Sands nadat haar man, Sheldon Adelson, overleed.

Adelson staat net als haar man tijdens zijn leven faliekant achter de regering van Israël. Ze heeft zowel een Israëlisch als Amerikaans paspoort en heeft gediend als officier in het Israëlische leger. Ze gelooft dat een Trump-regering Israël de meeste steun zal bieden.

Richard ‘Dick’ en Elisabeth Uihlein

Richard en Elizabeth Uihlein richtten in de jaren 80 verpakkingsbedrijf Uline op, wat uitgroeide tot een van de grootste ondernemingen van de Verenigde Staten. De twee hebben een lange reeks aan donaties aan conservatieve en Republikeinse doelen op hun naam staan, en steunen Trumps campagne sinds 2016.

Toch zijn het geen onvoorwaardelijke Trump-aanhangers: de Uihleins waren onder de grootste donateurs achter Ron DeSantis’ campagne toen die het begin 2024 tegen Trump opnam als Republikeinse kandidaat. In oktober hebben de Uihleins Trumps presidentiële campagne volgens Forbes met bijna 59 miljoen dollar gesteund.

Familie Koch

Charles Koch is eigenaar van Koch Industries, een producent van fossiele energie en grondstoffen. Na Uline is dat het grootste Amerikaanse familiebedrijf . Charles Koch is, naast zijn in 2019 overleden broer David, de meest politiek actieve nazaat van het Koch-fortuin. Hij is inmiddels ruim in de tachtig, en doneert al ruim veertig jaar aan conservatieve doelen en denktanks. Verschillende daarvan ontkennen klimaatverandering of bestrijden vakbonden. Forbes schat hun gezamenlijk vermogen op 67,5 miljard dollar.

Ook de Koch-familie steunde Trump voorheen niet in al zijn ideeën, zeker wat zijn meer protectionistische visie op handel betreft. In 2018 lanceerden de broers David en Charles een campagne tegen de onder Trump ingevoerde handelstarieven op staal en aluminium.

Geldschieters Harris

Reid Hoffman

Reid Hofmann richtte in 2003 zakelijk platform LinkedIn op en was een van de eerste werknemers van Paypal. Forbes schat zijn vermogen op 2,5 miljard dollar.

„Oud-president Donald Trump is het soort verkoper dat geen enkele succesvolle zakenman kan uitstaan”, schreef Hoffman in een opiniestuk op Bloomberg: Trump is volgens hem slecht nieuws voor de Amerikaanse economie.

Hij doneerde in juli 7 miljoen dollar, maar gaf wel de boodschap mee dat Harris in haar presidentschap een nieuwe voorzitter zou moeten aanstellen van de Federal Trade Commission, de Amerikaanse mededingingsautoriteit. Hoffman botste als bestuurslid van Microsoft eerder met de huidige voorzitter Lina Khan.

Dustin Moskovitz

Moskovitz is mede-oprichter van Facebook en eigenaar van projectmanagament-programma Asana.

Samen met zijn vrouw richtte hij in 2012 Good Ventures op, dat miljardenbeurzen uitdeelt aan startups die bezig zijn met gezondheid en welzijn. Hij is een voorstander van ‘effectief altruïsme’: een sociale beweging die grote wereldproblemen zo efficiënt mogelijk probeert aan te pakken, vaak door gerichte investeringen en filantropie.

Moskovitz heeft een geschat vermogen van 15,3 miljard dollar en heeft zo’n 3 miljoen gedoneerd aan Harris’ campagne. Moskovitz en Elon Musk hebben al jaren een vete die zich publiekelijk afspeelt op sociale media. Moskovitz vergeleek Tesla in april nog met het frauduleuze en nu failliete bedrijf Enron.

George en Alexander Soros

George Soros verdiende tot 2011 tientallen miljarden met beursspeculatie in New York. Inmiddels heeft hij het overgrote deel via fondsen aan liefdadigheid beschikbaar gesteld, zijn huidige vermogen wordt geschat op 7 miljard. In 2023 droeg hij zijn miljardenimperium over aan zijn zoon Alexander, die zegt zich meer in te willen zetten voor abortusrechten en gendergelijkheid.

Soros, inmiddels vierennegentig, heeft als Joodse jongen de nazi-bezetting in Hongarije meegemaakt, en is in radicaal-rechtse kringen vaak onderwerp van antisemitische complottheorieën. Nadat Joe Biden zich terugtrok uit de race schaarden de Sorossen zich vrijwel direct achter Harris.

Michael ‘Mike’ Bloomberg

Oud Wall Street-ondernemer en politicus Michael Bloomberg is oprichter van het gelijknamige financiële dienstverleningsbedrijf en oud-burgemeester van New York. Hij heeft een geschat vermogen van zo’n 105 miljard dollar. Al schakelde hij van 2001 tot 2018 over naar de Republikeinse partij, is hij ook geruime tijd donateur van de Democraten.

In 2020 stelde Bloomberg zich zelf beschikbaar als Democratische presidentskandidaat, Kamala Harris moest het toen tegen hem afleggen. In haar afscheidsmail schreef ze wat leek op een steek naar Bloomberg: „Ik ben geen miljardair. Ik kan mijn campagne niet zelf betalen.”

Bloomberg steunde Harris na de terugtrekking van Joe Biden niet direct. De beslissing was „te belangrijk om te haasten”, schreef hij in juni op X. In augustus doneerde hij toch 10 miljoen dollar aan Harris’ campagne.

Jeffrey Katzenberg

Jeffrey Katzenberg is als Hollywood-producent met ‘slechts’ een vermogen van 1 miljard een uitschieter naar beneden. Maar grote Hollywoodfiguren als hij gelden als belangrijke fondsenwervers. Tot 1994 leidde Katzenberg Disney Studios, nu is hij in de filmindustrie actief als belegger.

Toen Joe Bidens ouderdomskwalen steeds zichtbaarder werden, bleef Katzenberg Biden aanvankelijk steunen. Maar toen Biden zich terugtrok moedigde hij die keuze direct aan, hij noemde het een „dappere beslissing”.

George Clooney

Anders dan Katzenberg verloor Joe Biden wel vroeg de steun van acteur George Clooney. Clooney en Biden kennen elkaar al lang persoonlijk en Clooney zette zich actief in voor fondsenwerven voor Bidens campagne. Maar begin juli schreef de acteur in een opiniestuk in The New York Times dat de Democraten een andere kandidaat nodig hadden, gezien Bidens zichtbare achteruitgang. Biden bleef daarna nog zo’n twintig dagen in de race. Twee dagen nadat Biden zich terugtrok sprak George Clooney zijn steun uit voor Harris.