De NAVO heeft op de top in Washington hard uitgehaald naar China voor het ondersteunen van Rusland in de oorlog tegen Oekraïne. De Chinese steun voor Rusland is „beslissend”, en dat kan niet zonder gevolgen blijven, stelt het bondgenootschap.
Het is overigens aan de bondgenoten zelf om op deze aanklacht concrete maatregelen te laten volgen. Blijft het dreigement daarmee steken in loze woorden? Woorden doen er toe, zei secretaris-generaal Jens Stoltenberg op een persconferentie na afloop van de eerste dag van de top. Hij wees erop dat de veroordeling kwam van een organisatie die vijftig procent van de wereldeconomie vertegenwoordigt.
Het is de eerste keer dat de NAVO zo duidelijk is tegenover China. Beijing levert weliswaar geen wapens aan Moskou, maar het verschil tussen wapenleveringen en de steun die Beijing wel levert „is niet zo groot”, aldus Stoltenberg. Een NAVO-top staat altijd bol van fraaie woorden over vrede en eensgezindheid. Het 75-jarige jubileum bood dit jaar een ideaal aanknopingspunt voor gedragen volzinnen over eenheid en standvastigheid.
Nieuwe afspraken tussen Duitsland en de VS
De Amerikaanse president Joe Biden, bijvoorbeeld, zei in een – foutloos voorgedragen – openingstoespraak: „Vrienden, het is goed dat we sterker zijn dan ooit, want de geschiedenis doet nu een beroep onze collectieve kracht. Autocraten willen de globale orde, die al tachtig jaar stand houdt, omver werpen. Terroristen beramen verderfelijke plannen om ellende, chaos en lijden te veroorzaken. In Europa duurt Poetins agressieoorlog tegen Oekraïne voort. En Poetin wil niets minder dan […] Oekraïne van de kaart te vegen.”
Maar een top moet ook resultaat laten zien. Naast de heldere taal over China, viel op dat de Verenigde Staten en Duitsland overeen zijn gekomen om Amerikaanse langere afstandsraketten in Duitsland te stationeren. De plaatsing van dergelijke raketten werd in 1987 verboden onder een ontwapeningsovereenkomst tussen de VS en de Sovjet-Unie, het INF-Verdrag. De overeenkomst werd in 2019 beëindigd. De VS bereiden de stationering voor van SM-6 rakketen, Tomahawk kruisraketten en hypersonische wapens die nog in ontwikkeling zijn. De aankondiging onderstreept weer eens dat voor Europa met de Russische agressie tegen Oekraïne een nieuw tijdperk van afschrikking is aangebroken.
Steun voor Oekraïne
Het belangrijkste onderwerp is ook dit jaar uiteraard weer de steun voor Oekraïne. Wat heeft Kyiv aan de verjaardagstop?
Biden kondigde aan dat de VS met Duitsland, Roemenië, Nederland en Italië vijf nieuwe systemen voor luchtverdediging zullen sturen. Een „historische schenking”, aldus Biden. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft herhaaldelijk om meer systemen gevraagd.
Duitsland, de VS en Roemenië leveren extra Patriot-systemen. Nederland levert Patriot-onderdelen en Italië stuurt een extra SAMP-T systeem. Een aantal systemen was evenwel al eerder toegezegd. Nederland probeert al maanden om samen met andere landen een compleet Patriot-systeem samen te stellen, maar dat is nog niet gelukt. Wel onderstreepte minister Brekelmans (Defensie, VVD) dat de Nederlandse onderdelen alvast ingezet kunnen worden.
President Zelensky wees er woensdag tijdens een ontmoeting met premier Schoof en Nederlandse ministers op dat de Patriots snel geleverd moeten worden. Tijdens hun eerste ontmoeting zegde Schoof Zelensky toe dat Nederland voor 300 miljoen euro extra munitie voor F16-gevechtsvliegtuigen zal leveren. De wapenleveranties zijn een kwestie voor individuele landen. Het bondgenootschap stelde ook een gezamenlijk steunpakket samen.
De NAVO gaat een prominentere rol spelen in de militaire ondersteuning van Oekraïne. Vlak na de invasie werd de rol van het bondgenootschap uit angst voor provocatie beperkt. Een staf van 700 NAVO-militairen zal onder leiding van een driesterren-generaal vanaf een NAVO-basis in Wiesbaden ervoor zorgen dat de steun die bondgenoten hebben toegezegd het slagveld bereikt. Ze zal daarbij nauw samenwerken met de logistieke steunpunten van de alliantie in Oost-Europa.
Tot nu toe verliep de coördinatie via het ‘Ramstein’-overleg dat door de VS werd geleid en waaraan ook niet-NAVO-landen deelnemen. „Hierdoor wordt NAVO geen partij in het conflict”, zei Stoltenberg, „maar het vergroot het vermogen van Oekraïne zichzelf te verdedigen.”
Tientallen miljarden aan financiële steun
Daarnaast beloven de bondgenoten ook komend jaar Oekraïne te steunen met het equivalent van 40 miljard dollar per jaar. Dat is ongeveer het bedrag dat de 32 landen ook dit jaar uittrekken. De financiële garantie valt beduidend kleiner uit dan Stoltenberg eerder dit jaar voorzag: hij wilde eigenlijk een meerjarige garantie van 100 miljard, maar een aantal bondgenoten kon daar niet mee leven.
De gezamenlijke financiële belofte moest de NAVO Trump-proof maken, maar heel vér in de toekomst reikt die garantie dus niet. De bondgenoten zullen de kwestie volgend jaar, als de top in Den Haag wordt gehouden onder leiding van Mark Rutte, opnieuw bekijken.
Om de metamorfose van de Oekraïense krijgsmacht naar een NAVO-krijgsmacht te versnellen én om Oekraïne te ondersteunen in de strijd tegen Rusland wordt een speciaal centrum opgericht in Polen: het Joint Analysis, Training and Education Centre. Ook moet de industriële samenwerking aangehaald worden, zodat Oekraïne straks meer wapens en munitie zelf kan produceren.
Kyiv wil liefst lid worden van het bondgenootschap, maar met name de Verenigde Staten en Duitsland zien dat niet zitten. De NAVO-beloften, in combinatie met meer militaire steun en een steeds groeiende reeks bilaterale veiligheidsgaranties, moeten Oekraïne zo stevig mogelijk aan de NAVO binden, als alternatief voor lidmaatschap.
Er wordt daar „een brug” naar een lidmaatschap gebouwd. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken zei al eens dat een heel stevige brug zal worden, met een goede verlichting. In Washington zei Blinken dat het ook een korte brug zou zijn. In de slotverklaring staat na veel diplomatiek touwtrekken dat de weg naar lidmaatschap „onomkeerbaar” is.