Harde wind en extreme droogte na natte winters : de verwoestende branden in Los Angeles hebben vele oorzaken

Een villa die in vlammen opgaat achter een grote, met krullen bewerkte poort. Een man die met een tuinslang, bedoeld voor het vullen van zijn zwembad, de bosjes rondom zijn mansion vochtig probeert te houden. Rijen dure auto’s die kriskras geparkeerd staan blokkeren een weg die gehuld is in rode rookwolken. De afgelopen twee dagen keek de wereld mee naar hoe de iconische straten van Hollywood in vlammen opgingen.

130.000 mensen zijn al geëvacueerd, 2.000 woningen verwoest, en er zijn vijf doden gevallen door de brand die dinsdagochtend in Los Angeles begon. Op de website van de brandweer in Californië wordt de mate van controle over de natuurbrand in Los Angeles bijgehouden. Het ziet er twee dagen na het uitbreken van de eerste brand (de Palisades-brand, genoemd naar de wijk waar die begon) nog niet goed uit: drie van de vijf branden zijn voor 40 procent onder controle, de andere drie voor 0 procent.

Vier vragen en antwoorden over de natuurramp.

Hoe zijn de branden ontstaan?

Volgens expert op het gebied van natuurbranden Cathelijne Stoof is het antwoord op die vraag niet eenduidig: zo’n brand ontstaat door een samenloop van oorzaken. En die kwamen op dinsdagochtend om 10.30 uur, lokale tijd in Californië, allemaal samen.

„Voor een brand is brandstof nodig, specifieke weersomstandigheden en een ontsteking, iets dat een vlam kan veroorzaken. De afgelopen winter en de winter daarvoor waren in Californië heel nat, dus zijn daar veel planten gaan groeien. Deze winter is het ontzettend droog, dus nu zijn al die planten uitgedroogd. Combineer dat met een grote storm vanuit de woestijn, en een brand kan zich razendsnel verspreiden.”

De Santa Ana-winden worden gevreesd door Californiërs omdat ze snel, droog en extreem warm zijn – omstandigheden die een kleine vonk kunnen veranderen in een woedende brand.

Over de aanleiding voor de brand is nog niets bekendgemaakt. Wel is het volgens Stoof aannemelijk, gezien de kleine afstand tussen verschillende brandhaarden, dat sommige branden zijn ontstaan door vonkenregens. „Maar de vuren zijn niet begonnen waar je ze zou verwachten gezien de richting van de wind”.

Volgens Stoof is de belangrijkste reden voor de natuurramp helder: klimaatverandering. „We hebben nog nooit zo’n droge winter gezien, en langere periodes van droogte zullen steeds gangbaarder worden.”

Hoe wordt het vuur bestreden?

Door de harde windstoten kan vanuit de lucht boven Los Angeles weinig steun van helikopters worden geboden om het vuur te bestrijden. Maar volgens Stoof worden natuurbranden doorgaans voornamelijk vanaf de grond bestreden. Wel speelt de wind een complicerende rol: „Wegen raken geblokkeerd doordat bomen en elektriciteitspalen omvallen. Dit maakt dat de brandweer niet alleen bezig is met vuurbestrijding en evacuatie, maar ook met het vrijmaken van de wegen.”

De winter is in Californië geen gangbaar seizoen voor zulke grote branden, stelt Stoof. „Dat betekent dat er minder mensen en middelen (zoals vliegtuigen en helikopters) beschikbaar zijn dan in het hoogseizoen.”

Een luchtfoto van de rook boven Los Angeles.
Foto Patrick T. Fallon/AFP
Ten minste vijf mensen zijn overleden als gevolg van de hevige branden in Los Angeles.
Foto Zoë Meyers/AFP
Uitgebrande auto’s in Los Angeles.
Foto Mario Tama/AFP
Brandweermannen werken vanaf een veranda van een strandtent in Malibu.
Foto Etienne Laurent/AP
Rook, gezien vanaf een commerciële vlucht naar Los Angeles.
Foto Stephen Lam/AP

Hoe komen mensen weg?

Palisades Drive, de enige grote weg uit de chique wijk Pacific Palisades, stond dinsdagochtend al volledig vast terwijl het vuur aan beide kanten van de weg oplaaide.

Het evacueren van het heuvelachtige gebied verloopt donderdag nog steeds moeizaam. Op de aangewezen evacuatieroutes en in andere delen van Los Angeles staan grote files. In een reportage van ABC7 is te zien dat mensen hun auto achterlaten en proberen te voet het rampgebied te verlaten.

Een ooggetuige vertelt aan de lokale nieuwszender NBC Los Angeles dat de brandweer mensen in stilstaande auto’s verzocht te voet verder te gaan: „Ga uit je auto als je in leven wilt blijven.” Lokale autoriteiten roepen op om sleutels in het contact te laten wanneer ze hun auto verlaten, zodat de voertuigen verplaatst kunnen worden. Op Palisades Drive werden achtergelaten auto’s met een bulldozer van de weg geveegd omdat ze voor ontploffingsgevaar zorgen en de weg versperren voor hulpdiensten.

Los Angeles is de op één na grootste stad van de VS, en is met 3,8 miljoen inwoners erg dichtbevolkt. Op Reddit vragen inwoners zich radeloos af of en hoe ze het gebied kunnen verlaten. „Hoe komen mensen weg met de auto? Het wordt een totaal verkeersinfarct als iedereen op hetzelfde moment de stad uit probeert te komen, zoals we weten van letterlijk iedere apocalyptische film ooit. Ze zouden gewoon bussen moeten sturen om mensen hier weg te krijgen.”

Wordt Hollywood bedreigd?

In de ruim honderd vierkante kilometer die zijn getroffen door de Palisades-brand, ligt een uitzonderlijk aantal landmarks die vooral te maken hebben met Hollywood, centrum van de Amerikaanse filmindustrie. De Hollywood Bowl, het amfitheater in de heuvels, ligt in het gebied dat verplicht moet worden ontruimd, evenals de Walk of Fame en het Dolby Theatre, de bioscoop waar de Oscars worden uitgereikt. De nominatie-deadline voor de Academy Awards is met twee dagen verlengd, evenals de aankondiging van die nominaties, die nu op 19 januari zal plaatsvinden. Reden is dat veel leden van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences in Los Angeles en omgeving wonen en dus direct of indirect zijn getroffen door de branden.

Het vuur verwoestte onder meer de ranch van de acterende cowboy en komiek Will Rogers, die was ingericht als museum. Verder ging het Topanga Ranch Motel in vlammen op, ooit eigendom van de krantenmagnaat William Randolph Hearst. Ook de Palisades Charter High School werd verwoest, decor voor tienerfilms als Freaky Friday en Teen Wolf.

Ook niet film-gebonden historische plekken zijn in gevaar. Het huis waar de uitgeweken Duitse schrijver Thomas Mann verbleef in de oorlogsjaren, ligt in een van de brandhaarden. De beherende stichting liet weten dat „in de komende dagen zichtbaar zal worden wat de impact van de branden is”.

Bomen en struiken in de tuin van de Getty Villa, een kunstmuseum met een belangrijke collectie, zijn verbrand, maar de gebouwen en de kunstwerken zijn niet beschadigd, aldus de J.P. Getty Trust. Meer naar het binnenland, op een hoog punt in de heuvels, ligt het Getty Center, een groot museum dat door dezelfde trust wordt beheerd. Ook hier kruipt het vuur langzaam naderbij.