Hanneke de Jonge volgt Hans Hogendoorn op als nieuwe stem van Met het Oog op morgen

Hanneke de Jonge wordt de nieuwe stem van het NOS-radioprogramma Met het Oog op morgen. Dat werd zaterdagavond bekendgemaakt tijdens een speciale uitzending. De journalist en voice-over volgt Hans Hogendoorn op, die in januari na 48 jaar en bijna 17.000 uitzendingen afscheid nam als stem van het NPO Radio 1-programma.

De Jonge gaf in een eerste reactie aan „ontzettend vereerd” te zijn. „Je stem krijg je, dat is iets heel persoonlijks. Als je die mag delen met de wereld, is dat iets heel moois.” Met het Oog op morgen blikt wordt sinds 1976 dagelijks om 23.00 uur uitgezonden middernacht en blikt terug op de afgelopen dag en kijkt vooruit op de komende dag.

De keuze kwam tot stand na een zoektocht die de NPO via een publiekswedstrijd uitzette, waarbij iedereen een opname kon insturen. Uit de 7.000 ingestuurde opnames werd een shortlist opgesteld met elf mogelijke nieuwe stemmen. Onder meer Thekla Reuten, Jacqueline Blom en Gijs Scholten van Aschat stonden op de lijst van mogelijke kanshebbers.

Een speciaal samengestelde vakjury onder leiding van presentator en nieuwslezer Rob Trip koos uiteindelijk voor De Jonge. Eerder liet Trip weten op zoek te willen gaan naar „een eigen geluid”. „Het moet geen kopie van Hans worden. (…) De nieuwe stem moet net zo goed passen bij het tijdstip, het tempo en de toon van het programma.”