Beurzen kleuren rood, Trump start handelsoorlog, China neemt tegenmaatregelen. Het ene economische bericht volgt het andere in sneltreinvaart op. Laten we even een stap terug doen en bekijken wat er aan de hand is. Waarmee begon deze kettingreactie op de beurs ook alweer?
- De Amerikaanse president Donald Trump ontketende vorige week woensdag een handelsoorlog door forse importheffingen aan te kondigen voor meer dan honderd landen. De hoogte verschilt per land: de EU-landen krijgen te maken met een heffing van 20 procent, India met 24 procent en China zelfs met 34 procent. De hoogte daarvan is bepaald op basis van een ingewikkelde formule die door economen wordt afgedaan als rekenen op basisschoolniveau.
- Een importheffing is in feite een extra belasting die een land heft op goederen. Meestal wordt die extra belasting berekend als een percentage van de prijs van die geïmporteerde goederen. Landen houden heel precies, per product, bij wat de heffingen moeten zijn in het zogeheten Harmonised System (HS). Die heffingen worden betaald door de Amerikaanse importeur, dus niet de exporteur. In de meeste gevallen rekent een bedrijf de extra belasting door aan de consument.
- De heffingen komen voort uit het denken van de president dat de VS worden benadeeld door handelstekorten met landen. Vanuit die gedachte heeft zijn regering een middel ingezet dat volgens hen die onevenwichtigheid moet oplossen: importheffingen. Op die manier zou productie die op oneerlijke gronden naar andere landen is verplaatst, weer terugkeren naar de VS.
- Met zijn aankondiging ontkende Trump een handelsoorlog. Wie geconfronteerd wordt met maatregelen van een ander land, komt met tegenmaatregelen. De EU vergadert daar momenteel nog over, maar China liet vrijdag als vergelding weten ook een importheffing van 34 procent op Amerikaanse goederen te gaan hanteren.
- Daarmee wordt het leven voor consumenten in de VS en China duurder: mochten importeurs de heffingen één-op-één doorberekenen, dan stijgen de prijzen van iPhones, Nikes en andere producten voor Chinezen. Omgekeerd geldt dat geïmporteerde Chinese producten duurder worden voor Amerikanen. Dat zal de economie schaden. In eerste instantie merken Nederlanders daar nog niet zoveel van. De importheffingen van Trump maken goederen die naar Amerika gaan duurder, ze doen niets met de goederen die elders op de wereld geproduceerd en geconsumeerd worden.
- Dat wordt anders als landen vergeldende maatregelen nemen. Als de EU in reactie op Trumps heffingen tegenheffingen gaat invoeren op Amerikaanse producten, zullen die hier duurder worden. Dan zouden ook Europese consumenten er wat van kunnen merken. Vanuit de gedachte dat de EU gaat terugslaan liet ING vorige week in een eerste berekening weten dat de economie dit jaar 0,2 procent waarschijnlijk minder hard zal groeien dan eerder gedacht. Dat percentage kan oplopen naarmate de heffingen langer aanhouden op zelfs toenemen.
- Naar aanleiding van de aankondigingen doken beurzen wereldwijd diep in het rood. Beleggers zijn in paniek dat de bedrijven waarin zij geïnvesteerd hebben, geraakt worden door de heffingen en minder producten of diensten zullen verkopen. Dus proberen ze af te komen van de aandelen in dat bedrijf, wat de prijs van een aandeel doet dalen. Dat leidt tot een kettingreactie: andere beleggers zullen ook proberen hun stukken te verkopen om het verlies te beperken, wat de prijs verder naar beneden haalt. De beursindex AEX is sinds woensdag aan het eind van de dag – voor de aankondiging van Trump – tot aan maandag rond het middaguur gedaald van 900 tot 789 punten. Een verliestempo dat we voor het laatst zagen rond de start van de coronapandemie in 2020.
Lees ook
Een roerige week: hoe Trump de wereldeconomie aan het beven brengt
Liveblog
Handelstarievenblog
Grote verliezen op Europese, Aziatische en Australische beurzen, minister maant tot kalmte
