Handelsdeal tussen EU en Zuid-Amerika na 25 jaar onderhandelen, maar de strijd in Europa kan nog flink oplopen

Het was begin deze week toen een Europese diplomaat een kleine glimlach niet kon onderdrukken. De vraag was of de chaos in de Franse politiek het nog moeilijker maakte voor de Europese Unie om een handelsakkoord met de Zuid-Amerikaanse Mercosur-landen (landenblok) te sluiten. Er was 25 jaar over de deal onderhandeld, maar op de valreep lag Parijs opnieuw met Brussel in de clinch over de inhoud.

„Misschien is dit juist wel zo’n moment waarop alles samenkomt”, zei de glimlachende diplomaat. Woensdag viel de Franse regering. Donderdag stapte Ursula von der Leyen, net opnieuw aangetreden als voorzitter van de Europese Commissie, op het vliegtuig naar de Uruguayaanse hoofdstad Montevideo. Vrijdag gaf ze namens de Europese Unie haar goedkeuring aan het grootste vrijhandelsakkoord in de geschiedenis.

Als de afspraken uit het Mercosur-akkoord ingaan, bevinden 450 miljoen Europeanen en 260 miljoen Zuid-Amerikanen zich in één klap in dezelfde vrijhandelszone. Hun bedrijven kunnen voortaan exporteren zonder hoge heffingen en met minder controles, de markt is groter en de prijzen worden lager.

Áls, want met de goedkeuring van Von der Leyen is het Mercosur-akkoord nog geen feit. De nationale regeringen in de Europese Unie moeten nog instemmen met het akkoord, net als het Europees Parlement. Mogelijk krijgen ook alle afzonderlijke nationale parlementen de kans om over de invoering van het verdrag te stemmen. Nederland kan in beide gevallen een sleutelrol spelen.

Boze boeren

Eén Europese regering kan het akkoord niet alleen blokkeren, maar een groep landen die samen genoeg inwoners vertegenwoordigen kan dat wel. Het verzet tegen het verdrag wordt geleid door de Franse regering, onder druk van boze boeren die bang zijn dat ze worden weggeconcurreerd door Zuid-Amerikaanse agrariërs die hun producten goedkoper op de Europese markt kunnen aanbieden.

De invloed van de Franse regering is na de val van deze week verzwakt, maar ook ook Polen, Oostenrijk, Ierland en Italië zijn sceptisch. Dat maakte de positie van Nederland van groot belang als potentieel lid van een blokkerende minderheid. Het kabinet-Schoof heeft echter nooit openlijk een positie willen innemen, al zei minister van Handel Reinette Klever (PVV) in november in de Tweede Kamer wel dat „wij het Mercosur-akkoord, zoals het nu lijkt voor te liggen, niet steunen”.

In zulke scherpe termen wilde Klever het daarna niet meer verwoorden, maar zo enthousiast over handelsakkoorden als vorige kabinetten is dit kabinet duidelijk niet. Deze week keerde een meerderheid van de Tweede Kamer zich tegen het verdrag, inclusief coalitiepartijen PVV, NSC en BBB. In de coalitie ziet alleen de VVD, vanouds een voorstander van vrijhandel, het akkoord zitten. Klever zei vrijdagmiddag het akkoord te gaan bestuderen en daarna te bespreken in het kabinet.


Lees ook

Ontknoping in Uruguay: voegt Nederland zich bij het verzet tegen de Europese handelsdeal met Zuid-Amerika

Franse wijnboeren eisen meer bescherming van hun overheid tegen de gevolgen van een akkoord met Mercosur

De houding van Nederland wekte soms verbazing bij andere landen. Wilde Nederland geen gezichtsverlies lijden en liet het daarom Frankrijk in Europese vergaderingen de kastanjes uit het vuur halen? Was het bang voor escalatie bij een nieuwe scheidslijn in de coalitie?

Nederland grootste importeur

De weigering om binnen de EU een kant te kiezen viel extra op, omdat Nederland de grootste importeur van de Mercosur-regio is in de hele EU. Nederland voert jaarlijks voor 13,3 miljard euro aan goederen in vanuit de regio. Ook wordt vanuit Nederland voor 6,2 miljard euro geëxporteerd. Bedrijvenlobbyclub VNO-NCW is een uitgesproken voorstander van het akkoord.

Enthousiasme is er ook bij de Zuid-Amerikaanse landen en veel Europese landen. Zij hameren expliciet op de voordelen van het akkoord. Als grootste voorstander geldt Duitsland, dat kansen ziet om meer auto’s te exporteren naar de groeiende Zuid-Amerikaanse middenklasse. Europese autobedrijven betalen nu nog tarieven tot 35 procent als ze hun auto’s in de Mercosur-regio verkopen. Volgens Commissievoorzitter Von der Leyen kan het hele akkoord jaarlijks 4 miljard euro aan invoerbelastingen besparen, die zowel bedrijven als burgers ten goede komen.

Gespannen relatie met VS

De Europese Commissie denkt meer te kunnen winnen bij het akkoord. Nu de relatie met de Verenigde Staten op gespannen voet staat en China in opkomst is als invloedrijke speler op het wereldtoneel kan de EU elke handelspartner goed gebruiken. Bovendien is Zuid-Amerika rijk aan waardevolle grondstoffen, waarvoor Europa liever niet te veel op China wil leunen.

Frankrijk zei vrijdag dat het voldoende tegenstanders binnen de EU kent om een blokkerende minderheid te kunnen vormen en het handelsverdrag alsnog de nek om te draaien. Dat Von der Leyen naar Uruguay afreisde en het akkoord sloot, doet echter vermoeden dat haar team ervan overtuigd is dat het voldoende steun heeft om het verdrag wél door te laten gaan. De definitieve tekst van het akkoord wordt volgende week gepubliceerd, waarna de strijd nog flink kan oplopen.