Halsema vindt Amsterdam-Zuid de meest geschikte locatie voor een erotisch centrum

Het stadsbestuur van Amsterdam vindt Amsterdam-Zuid de meest geschikte locatie voor het nieuwe en omstreden ‘erotisch centrum’. Dat schrijft burgemeester Femke Halsema maandag in een raadsbrief. Het centrum moet aan de zuidkant van station RAI komen, op de Europaboulevard. De mogelijke komst van het centrum zorgde de afgelopen maanden voor veel protest, zowel onder sekswerkers op de Wallen als onder bewoners rondom de beoogde locaties.

In het erotisch centrum moeten zo’n honderd prostitutieramen komen die nu nog op de Walllen zitten. Met het project wil Halsema een veiligere omgeving creëren voor sekswerkers en bovenal de nadelige gevolgen van het feesttoerisme op de oude binnenstad verzachten. Op dit moment zuchten bewoners en sekswerkers in het Wallengebied onder hordes zuip- en blowtoeristen, met name uit het Verenigd Koninkrijk.

Sinds begin dit jaar de drie potentiële locaties bekendgemaakt zijn, is er veel verzet in zowel Amsterdam-Zuid als Noord. Buurtbewoners spraken zich tijdens turbulente bijeenkomsten met Halsema massaal uit tegen het plan en dreigden met juridische stappen. De besturen van stadsdelen Noord en Zuid gaven allebei een negatief advies. Sekswerkers demonstreerden bij het stadhuis tegen verplaatsing van ramen. Ondernemers op de Wallen, die veel geld verdienen aan het massatoerisme in de oude binnenstad, zijn ook tegen het plan van Halsema. En de toekomstige buurman, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), kondigde aan de komst van het eroscentrum te willen dwarsbomen.

Strijd tegen feesttoerisme

Het erotisch centrum moet volgens Halsema een plek worden „waar seksualiteit, erotiek, diversiteit en inclusiviteit wordt verwelkomd en gevierd”. Ze verwacht zo’n anderhalf miljoen bezoekers per jaar. Toch kleven er veel onzekerheden aan Halsema’s project. Er bestaan geen vergelijkbare internationale voorbeelden. De vraag is ook of de gemeente er in zal slagen honderd van de 250 ramen op de Wallen weg te krijgen – in het verleden bleek het uitkopen van raamexploitanten een uiterst ingewikkelde en kostbare operatie. Evenmin is er een garantie dat het verplaatsen van sekswerk zal leiden tot minder feesttoerisme.

De aanwijzing van de Europaboulevard in Amsterdam-Zuid als locatie is het slotstuk van een proces dat al jaren loopt. In 2019 kondigde Halsema voor het eerst aan dat ze de raamprostitutie wilde aanpakken. De massale drukte, overlast en criminaliteit in het Wallengebied maakte de buurt volgens haar onleefbaar; ook wilde ze de positie van sekswerkers verbeteren. Met de afwijzing door de gemeenteraad van een andere ingrijpende maatregel van Halsema, het weren van buitenlandse blowers uit Amsterdamse coffeeshops, is het erotisch centrum haar laatste grote wapen in de strijd tegen het feesttoerisme. Begin dit jaar werden de drie potentiële locaties bekendgemaakt: twee aan de Zuidas en een op het NDSM-terrein in Amsterdam-Noord.

Of het erotisch centrum er komt of niet is uiteindelijk aan de gemeenteraad. Na de protestgolf in Amsterdam-Zuid en -Noord van eerder dit jaar is de animo voor het plan bij raadsleden geslonken: alleen coalitiepartij GroenLinks steunt de komst van het sekscentrum nog onomwonden.


Lees ook
Verzet tegen de komst van een erotisch centrum: ‘Moet mijn dochter opgroeien naast het grootste bordeel van Europa?’

Amsterdammers woensdag in ’t Zonnehuis in stadsdeel Noord <strong>bij de avond over een erotisch centrum in de buurt</strong>.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/12/halsema-vindt-amsterdam-zuid-de-meest-geschikte-locatie-voor-een-erotisch-centrum.jpg”><br />
</a> <dmt-util-bar article=

Leeslijst