Halina Reijns ‘Babygirl’ is een formidabele wolf in schaapskleren

Halina Reijn vertelde bij Eva Jinek onlangs dat ze verbaasd was dat haar erotische thriller annex sekskomedie Babygirl zo warm werd ontvangen. In september won hoofdrolspeler Nicole Kidman op het filmfestival van Venetië, waar de film in première ging, de Coppa Volpi voor beste actrice. Babygirl belandde op nummer één op het lijstje beste films 2024 van Time Magazine, Reijn op de prestigieuze ‘directors to watch’-lijst van Variety.

Wie de film ziet, is minder verrast. Na haar horrorkomedie voor Gen Z Bodies Bodies Bodies schreef én regisseerde Halina Reijn een komische thriller die ook oudere generaties zal aanspreken. Ze weet de ‘sweet spot’ te raken waar de kijker zich lichtelijk geprovoceerd en geprikkeld voelt, maar bovenal vakkundig vermaakt wordt – misschien meer nog door haar humor dan door de veelbesproken seks in de film. Een lastige balanceeroefening die weinigen in Hollywood en daarbuiten haar nadoen.

In Babygirl ontmoeten we Kidmans personage Romy terwijl ze zuchtend en kreunend, het haar sensueel uitwaaierend, haar liefdevolle echtgenoot Jacob (Antonio Banderas) berijdt. Haar Hollywood-orgasme blijkt echter een toneelstuk. Na het fluisteren van een postcoïtale „Ik hou van je” sluipt Romy stiekem de kamer uit om masturberend bij ‘daddy porn’ écht klaar te komen. Met een vuist voor de mond, zodat niemand te weten komt dat ze niet klaarkomt van vanilleseks met een gelijkwaardige partner, maar wel als een vrouw bevelen krijgt van een dominant vaderlijke type.

Geestig aangezet

Het contrast tussen wat haar opwindt en Romy’s publieke leven wordt door Reijn en cameraman Jasper Wolf vet en geestig aangezet. Als succesvol directeur van een Amazon-achtig bedrijf staat alles bij haar in dienst van optimalisatie, beheersing en elegantie. Alles draait om controle: op haar werk, over haar imago, over haar rimpels (met botox), over haar jeugdtrauma’s (met EMDR-therapie). Alleen die verdomde lust blijkt minder beheersbaar. Ze raakt ontregeld als de jonge stagiair Samuel (Harris Dickinson) haar ‘redt’ van een agressieve hond door de autoriteit die hij van nature uitstraalt (en dankzij koekjes in zijn binnenzak, zo blijkt later). Door zijn baas Romy vervolgens brutaal en paternalistisch toe te spreken, start hij een spel van aantrekken en afstoten waarin niet alleen macht blijkt te erotiseren, maar ook het risico om die macht te verliezen. Romy zet zowel haar privéleven als haar carrière op het spel.

Het scenario van Babygirl is spannend, het camerawerk verleidelijk, met feeërieke shots van Kidmans luxueuze woningen en het nachtelijke New York waar ze de teugels laat vieren. Maar vooral het acteerwerk laat Babygirl ver boven de gemiddelde thriller uitstijgen. Reijn haalt het beste uit haar acteurs en laat ze intrigerend tegenstrijdig zijn. Kidman is een ijskoningin die zich letterlijk steeds meer blootgeeft en al doende ontrafelt; berekening en kwetsbaarheid wisselen elkaar af. Ze is even menselijk en dus ambivalent en knullig als haar tegenspelers, wat de film ook heel grappig maakt.

Zo is Romy’s echtgenoot Jacob een zelfingenomen Gen X’er die slecht naar haar seksuele verlangens luistert, maar tegelijk is hij een enorme lieverd. Zijn haast kinderlijke reactie als Romy vraagt seks met haar te hebben met een kussen over haar gezicht is aandoenlijk: hij wil geen slechterik zijn. Stagiair Samuel speelt het dominante mannetje in het volste besef dat het maar een pose is: zijn stiekeme glimlachjes of flitsen van ongemak maken duidelijk dat hij maar wat aanklooit. Dat geeft de seksscènes een onhandig soort speelsheid.


Lees ook

het interview met Halina Reijn over ‘Babygirl’: ‘Ik heb mijn meest beestachtige fantasieën voor de film gebruikt’

Halina Reijn: ‘Ik heb mijn  meest beestachtige fantasieën voor de film gebruikt’

Puriteinse Amerikanen

Babygirl voelt licht gewaagd. Halina Reijn draagt vrolijk springstof aan voor opiniepagina’s en talkshows: bedscènes met een actrice op leeftijd, seksuele machtsverhoudingen op de werkvloer, de al dat niet ‘onfeministische’ voorliefde van Romy om af en toe onderdanig zijn – ze geniet er ook van haar gezin in keukenschort ontbijt te serveren. Dat ‘taboe doorbrekende’ karakter van de film onderstreept Reijn gretig in interviews, toch lijkt dat ook in de puriteinse Amerikaanse context eerder tot een geanimeerd debat dan tot woede te leiden.

Dat maakt deze film ook tot zo’n formidabele wolf in schaapskleren. Halina Reijn weet een spannende, grappige film te maken over complexe vrouwelijke seksualiteit en tegenstrijdige verlangens die niet aanvoelt als een stekelig statement maar als een waterijsje dat op een hete zomerdag naar binnen glijdt. Een film met een boodschap maar toch geen pamflet: net als Paul Verhoeven ooit met Basic Instinct, weet ze Hollywood naar haar hand te zetten. Dat is indrukwekkend, zeker voor iemand die pas in 2019 als regisseur debuteerde.