‘Half miljoen Libanezen op de vlucht voor Israëlische aanvallen’

Volgens de Libanese minister van Buitenlandse Zaken, Abdallah Bou Habib, is het „waarschijnlijk” dat bijna een half miljoen Libanezen zijn ontheemd door Israëlische aanvallen. Dat zei hij dinsdagavond in een uitgezonden interview, zo melden internationale persbureaus.

Het is niet duidelijk of de minister doelt op het aantal ontheemden sinds de grootschalige Israëlische aanvallen van afgelopen week, of sinds het begin van het conflict. Voor de opvoering van de Israëlische aanvallen waren zo’n 110.000 mensen in Libanon ontheemd.

Habib, die aanwezig was bij een bijeenkomst van de Verenigde Naties op dinsdagavond, zei teleurgesteld te zijn in de speech die de Amerikaanse president Joe Biden daar hield over de-escalatie. „Het was niet sterk. Het was niet veelbelovend en het gaat het probleem niet oplossen.” Volgens Habib zijn de Verenigde Staten „het enige land dat een verschil kan maken in het Midden-Oosten met betrekking tot Libanon”.

Komende middernacht (Nederlandse tijd) komt de Veiligheidsraad van de VN bijeen om de escalatie van het geweld te bespreken. Naar verwachting zal de Israëlisch premier Benjamin Netanyahu op vrijdag aan het woord zijn.

Mensen op de vlucht voor Israëlische bombardementen in Libanon wachten om de grens met Syrië over te steken.
Foto Hassan Jarrah/AFP