Haagse theaters Diligentia en PePijn lijken dankzij subsidie gered

De Haagse theaters Diligentia en PePijn lijken gered. Het college van B en W maakt toch geld vrij om te voorkomen dat de theaters, die dreigden per 1 januari 2025 hun subsidie te verliezen, de deuren moeten sluiten. Dat volgt uit het meerjarenplan Kunst en Cultuur 2025-2028, dat het Haagse stadsbestuur dinsdag heeft gepresenteerd.

De totale pot van 70 miljoen euro aan cultuursubsidies wordt eens per vier jaar verdeeld. Eerder leek het erop dat de twee instellingen, die sinds 2001 onder één directie vallen, buiten de boot zouden vallen. Een adviescommissie gaf aan bij de twee theaters een „herkenbare signatuur” te missen en verweet ze geen artistiek-inhoudelijke visie te hebben.

Dat leidde de afgelopen tijd tot een stevige lobby om de theaters open te houden. In een brandbrief deden 150 artiesten vorige week een oproep aan de gemeenteraad en het college om Diligentia en PePijn niet te laten vallen. De brief werd ondertekend door bijna alle Nederlandse cabaretiers. Met succes, bleek dinsdag.

Er wordt door het college eenmalig 5 miljoen euro aan het budget toegevoegd waarop de theaters aanspraak kunnen maken. Cultuurwethouder Saskia Bruines benadrukt dat de instellingen „zelf ook een verantwoordelijkheid” hebben om hun „bedrijfsvoering op orde te hebben”. De wethouder zegt daarover met de theaters in gesprek te willen.