Gunsteling van Rupert Murdoch was op de juiste momenten niet in de buurt

Profiel

Lachlan Murdoch Lachlan Murdoch vierde het goede leven als investeerder, ver weg van zijn vader. Na het vertrek van Rupert Murdoch keert de verloren zoon terug om de leiding te krijgen over het wereldomspannende mediabedrijf News Corp.

Mediamagnaat Rupert Murdoch samen met zijn zoons Lachlan (links) en James.
Mediamagnaat Rupert Murdoch samen met zijn zoons Lachlan (links) en James. Foto Peter Nicholls/Reuters

Lachlan Murdoch zat aan de andere kant van de wereld, in Australië, toen het media-imperium van zijn vader Rupert in het Verenigd Koninkrijk in een allengs uitdijend schandaal verstrikt raakte. Een van Murdochs kranten, de tabloid News of the World, had niet alleen de telefoons gehackt van beroemdheden, politici en leden van de koninklijke familie. Maar ook die van een vermoord meisje en nabestaanden van omgekomen militairen.

Terwijl de jongste zoon, James, zich aan de zijde van Rupert door een publieke hoorzitting worstelde, vierde Lachlan het goede leven als investeerder. Zijn vaders sores, en uiteindelijk de sluiting van tabloid News of the World in 2011, waren voor hem ver weg.

En toch als de verloren zoon keerde Lachlan terug als gunsteling. Vanaf november wordt hij zelfs de baas, na het donderdag aangekondigde terugtreden van de 92-jarige Rupert. Lachlan (52) krijgt de leiding over het wereldomspannende mediabedrijf News Corp. Hij had al de leiding over het Amerikaanse Fox Corporation, het bedrijfsonderdeel met televisiezender Fox News.

Conflict

Lachlan Murdoch werkte zich gestaag op tot favoriet van zijn vader. Zus Elisabeth staat bekend als de meest competente nakomeling, zij zou echter nooit geambieerd hebben in haar vaders voetsporen te treden. James had zichzelf enkele jaren geleden al afgekeerd, uit onvrede over Fox News’ rol in de verharding van Amerikaanse politiek.

De vier kinderen uit Rupert Murdochs eerste twee huwelijken, er is ook nog de teruggetrokken oudste zus Prudence, hebben een even groot aandeel in de familietrust – waardoor bij een overlijden van Rupert nog een patstelling zou kunnen ontstaan. Het concern was wat het was, omdat Rupert Murdoch het zo had bedacht, zei auteur en Murdoch-biograaf Michael Wolff in een interview met Vanity Fair. Volgende week verschijnt zijn nieuwste boek The Fall over Fox News, waarin hij poneert dat het meest aannemelijke scenario de opsplitsing en verkoop van News Corp is. Als het niet bezwijkt onder familiale tweespalt, door een mogelijke terugkeer van James.

Maar zolang de oude Murdoch leeft, kan Lachlan leunen op zijn vaders adviezen, en steun. Lachlans eerste schreden in zijn vaders voetsporen waren in Australië. De geboren Brit, opgegroeid in de Verenigde Staten, kreeg als twintiger de leiding over twee kranten, in het land waar hij nooit had gewoond. Een avontuur in de opkomende mobiele telecomindustrie liep uit op een debacle. Het bedrijf One.Tel, ook actief in Nederland begin deze eeuw, ‘verbrandde’ honderden miljoenen Australische dollars van News Corp voor het failliet ging.

Terug in de VS haalde Lachlan zijn bachelor filosofie aan het prestigieuze Princeton, en werd daarna uitgever van de tabloid The New York Post. Als bestuurslid van News Corp kwam hij in 2005 in conflict met zenderbaas Roger Ailes van Fox News. Vader Rupert koos voor Ailes in een nooit echt opgehelderd conflict over zeggenschap bij de rechts-conservatieve tv-zender, waarna Lachlan zijn eigen weg ging. Hij werd investeerder en verhuisde naar Australië, in een leven buiten de invloedsfeer van zijn vader. Pas negen jaar later keerde hij terug in de boezem van het bedrijf.

Lachlans lastigste jaar

Hij bleek uit het juiste Murdoch-hout gesneden. Zijn investering in een Australisch concern van makelaarssites en vastgoedadvertenties pakte goed uit: REA Group is inmiddels een miljardenbedrijf. Niets leek een troonopvolging nog in de weg te zitten, zeker naarmate broer James zich meer en meer afkeerde van zijn vaders mediamacht.

Zijn politieke radar lijkt even opportunistisch ingesteld als die van zijn vader. Toen Roger Ailes in 2016 plaats moest maken, nadat meerdere vrouwelijke Fox News-medewerkers getuigden over grensoverschrijdend gedrag, had een gematigder koers voor Fox News voor de hand gelegen. Maar Lachlan had geen enkele moeite met het virulent rechts-radicale geluid van Fox News en de symbiotische relatie van de zender met de latere president Donald Trump. Onder zijn leiding werd Fox News meer en meer alt-right, met zijn favoriet Tucker Carlson als boegbeeld. Fox News had de bestbekeken tv-programma’s op kabel.

Lees ook: Na zeventig jaar stopt Rupert Murdoch nu echt. De invloed van zijn media-imperium reikt nog altijd ver

Lachlans lastigste jaar beleefde hij in de nasleep van de verloren presidentsverkiezingen van Trump in 2020. Fox News’ voerde een balanceeract tussen waarheid en waanzin. Duidelijk is dat Lachlan in ieder geval niet ingreep toen Fox News complotten over gemanipuleerde stemmachines rondpompte. De software zou debet zijn aan Trumps verkiezingsnederlaag in 2020. Fabrikant Dominion Voting Systems spande een smaadproces aan tegen de zender. Lachlan bleef erop hameren dat nu eenmaal nieuwswaardig was wat Trump en zijn vertegenwoordigers (onder wie complotdenker en oud-burgemeester van New York Rudy Giuliani) zeiden.

Toch schikte Fox Corp, eigenaar van Fox News, voor 787,5 miljoen dollar. Pijnlijke publieke verhoren van Lachlan en zijn vader werden daarmee voorkomen. De zoon zei een maand nadat de schikking getroffen was op een investeerdersbijeenkomst dat „ik niet geloof dat Fox News of onze presentatoren zich aan smaad schuldig hebben gemaakt”. Hij noemde de schikking het „juiste zakelijke besluit”.