Grutto’s fokken kan helpen, maar de ‘charismatische wader’ blijft bedreigd

Kun je een bedreigde vogelsoort als de grutto fokken, zoals staatssecretaris Jean Rummenie (Visserij en Natuur, BBB) woensdag in de Tweede Kamer opperde? Ja, dat kan. In het oosten van Engeland lijken ze de black-tailed godwit, zoals hij daar heet, met die methode zelfs voor uitsterven behoed te hebben.

In de wetlands langs de rivieren de Ouse en de Nene waren in 2017 nog drie broedparen van de „charismatische wader”. In 2022 waren het er zestien, dankzij Project Godwit, een zogeheten headstarting-proef van onder meer de Britse Vogelbescherming (RSPB).

Het idee is dat grutto’s zo een „voorsprong” krijgen ten opzichte van een leven in de natuur. Grutto-eieren worden weggenomen uit het nest en in een broedmachine onder warmtelampen gelegd. Als ze na drie weken uitkomen worden de jongen bijgevoerd en kunnen ze buiten bereik van roofdieren opgroeien. Als ze zelf insecten hebben leren zoeken, mogen ze, geringd, uitvliegen. In totaal zijn in die vijf jaar door Project Godwit 144 grutto’s in het wild losgelaten.

In heel het Verenigd Koninkrijk leven niet meer dan zestig broedparen. In Nederland zijn het er nog 25.000, maar dat waren er eind vorige eeuw nog 125.000. Voor de wereldwijde grutto-populatie is Nederland veruit het belangrijkste gebied. Omdat het Nederlandse boerenlandschap door intensieve landbouw en veeteelt steeds ongeschikter wordt voor de grutto, zet die dramatische daling zich nog steeds door.

Staatssecretaris Rummenie wil nu onderzoeken of hij de val van de populatie kan keren door grutto’s in grote hoeveelheden onder een lamp te laten uitbroeden „zodat ze minder kwetsbaar zijn voor predatie”, zei hij gisteren in een Kamerdebat. Want grutto-eieren, grutto-jongen en ook volwassen vogels zijn een prooi voor allerlei andere dieren, zoals de bunzing, vos, steenmarter, grauwe kiekendief, kraai, meeuw en rat.

Kamerlid Pieter Grinwis (ChristenUnie) sprak van „intensieve gruttohouderij” en Laura Bromet (GroenLinks-PvdA) noemde het een schokkend idee dat de natuur gered moet worden „met wat geleerd is in de pluimveehouderij”.

Strafprocedure

De Europese Commissie is deze zomer een strafprocedure begonnen tegen Nederland omdat vorige kabinetten in strijd met de Europese Vogelrichtlijn, veel te weinig hebben gedaan om de grutto en zijn habitat te beschermen. Het kabinet komt nu met een reddingsplan en vele tientallen miljoenen euro’s. Grutto’s uitbroeden is maar „één aanvullende maatregel” van een breder pakket, zei Rummenie, dat tot doel heeft het leefgebied voor de grutto, en andere weidevogels waarmee het ook slecht gaat, uit te breiden

Dat zou onder meer moeten door boeren via langetermijncontracten te binden aan „agrarisch natuurbeheer”, waarbij bijvoorbeeld land niet of niet intensief wordt bebouwd, en door het grondwaterpeil, dat nu kunstmatig laag wordt gehouden, te laten stijgen. Doel is om in 2030 weer 70.000 broedparen te hebben.

Volgens een aantal Kamerleden komt het fokken van grutto’s neer op dweilen met de kraan open, omdat de vrijgelaten vogels nog steeds in een grutto-onvriendelijke omgeving terechtkomen: te veel voedselarm land met een monocultuur aan raaigras, waar te vroeg en te veel gemaaid wordt, waardoor jongen de dood vinden en nesten vernietigd worden.

Volgens Ines Kostic (Partij voor de Dieren) is predatie wel een zorg maar niet de belangrijkste, zei ze. Bovendien werkt het huidige beheer juist predatie in de hand. Wetenschappers onderschrijven dat. „De achteruitgang van weidevogels is vooral te wijten aan falende reproductie”, schrijven onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen in Het grutto landschap Project, een groot onderzoek naar de grutto in landbouwgebieden. „Er komen wel kuikens uit het ei, maar meer dan 90 procent gaat vroegtijdig dood omdat ze onvoldoende voedsel en dekking vinden in ons huidige polderlandschap en mede daardoor veel risico lopen op predatie.”

Dat concluderen ook de Britten. Volgens Lynda Donaldson, senior onderzoeker bij Project Godwit, kan „headstarting een boost leveren aan een kleine, bedreigde populatie die lokaal uitgestorven kan raken”, zei ze in oktober tegen de Cambridge Independent bij de publicatie van haar onderzoeksresultaten. „Maar je kunt er hooguit tijd mee kopen totdat de benodigde lange termijn-interventies hun werk kunnen doen.”

Volgens Hans Schekkerman, grutto-expert en onderzoeker bij kennisinstituut Sovon, zou je „in de Nederlandse situatie heel veel kuikens moeten opfokken, wil het zoden aan de dijk zetten”. Jaarlijks worden 8.000 kuikens vliegvlug, maar dat zouden er 11.600 moeten zijn. „En die benodigde extra 3.600 kuikens zijn alleen om de populatie stabiel te houden. Maar we willen groei.” Bovendien, zegt Schekkerman, is de grutto „een symboolvogel, hij staat voor een heel systeem. Gaan we dan ook kievitten en allerlei andere weidevogels opkweken?”