Een grootschalige stroomstoring heeft maandag alle delen van Spanje en Portugal getroffen, waardoor miljoenen mensen tijdelijk zonder elektriciteit zitten. Dat meldt Spaanse netbeheerder Red Eléctrica. Het is nog niet bekend wat de oorzaak is van de storing. Spaanse media wijzen op mogelijke problemen met het Europese elektriciteitsnet.
Onder meer luchthavens en metrosystemen kwamen in de problemen nadat de stroomvoorziening rond 12.30 uur plotseling werd onderbroken. In Madrid leidde het uitvallen van verkeerslichten tot ernstige verkeersopstoppingen, meldde het Spaanse radiostation Cadena Ser. Ook geldautomaten en telefoonlijnen zijn massaal uitgevallen.
Red Eléctrica werkt samen met energiebedrijven om de stroomvoorziening geleidelijk te herstellen. Ook in grensregio’s van Frankrijk en zelfs delen van België zijn stroomstoringen gemeld.
Volgens E-Redes, een andere Spaanse netwerkbeheerder, heeft de storing te maken met „een breder Europees probleem”. In Spanje is inmiddels een crisiscomité opgericht om de situatie te coördineren. De verantwoordelijk minister Manuel Castro Almeida zei op de Portugese televisie dat hij rekening houdt met een cyberaanval op het Europese netwerk. Die mogelijkheid wordt onderzocht.
Een andere mogelijke oorzaak zouden kleine beschadigingen kunnen zijn van het Europese net. Dat is eerder al eens gebeurd: in 2003 kwam heel Italië zonder stroom te zitten nadat een hoogspanningslijn in Zwitserland door een boom werd uitgeschakeld.
De landen hebben samen een bevolking van meer dan 50 miljoen mensen. Het is op dit moment nog niet duidelijk hoeveel mensen er getroffen zijn.
De Franse politie heeft maandag 25 mensen gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij tientallen aanvallen op gevangenissen en gevangenismedewerkers die de afgelopen dagen in heel Frankrijk hebben plaatsgevonden. Dat melden Franse media. Aan het onderzoek naar de aanvallen werkten enkele honderden agenten mee.
In tien dagen tijd vonden zeker 65 aanvallen plaats op Franse gevangenissen of eigendommen van gevangenispersoneel. De eerste aanval was op 13 april. Tientallen auto’s van gevangenisbewakers werden in brand gestoken. De daders gooiden molotovcocktails naar woningen van gevangenispersoneel, staken voordeuren in brand en schoten met een kalasjnikov op de ingang van een gevangenis in Toulon. Voor zover bekend vielen er geen gewonden.
De onbekende groep achter de aanvallen noemt zichzelf ‘DDPF’. Dat zou staan voor ‘Verdediging van Franse gevangenen’. Die naam dook op 13 april voor het eerst op in graffiti, naast zeven in brand gestoken auto’s voor een opleidingsinstituut voor gevangenispersoneel.
Lees ook
Extreem-links, drugscriminelen of een buitenlandse mogendheid: wie zitten er achter de aanvallen op Franse gevangenissen?
Drugscriminaliteit
Volgens de autoriteiten gaat het waarschijnlijk om „georganiseerde misdaad”. De daders zouden drugscriminelen zijn, die in opstand kwamen tegen de strengere aanpak van drugscriminaliteit van de Franse overheid. „Zij zijn het niet die ons de oorlog hebben verklaard”, zei minister van Binnenlandse Zaken Bruno Retailleau daar eerder over. „Wij zijn het die hen de oorlog hebben verklaard met onze nieuwe wet op de drugshandel. Ze weten dat we hun portemonnee zullen raken.”
De uitspraak van de Franse minister wordt ondersteund door informatie van politiebronnen, aldus het Franse medium FranceInfo. De politie zou onder meer een lid van de drugsbende DZ Mafia uit Marseille uit zijn cel hebben gehaald en gearresteerd. Volgens een van die bronnen wordt hij ervan verdacht een van de opdrachtgevers te zijn van de aanslagen. Volgens een andere bron zouden minstens vier van de verdachten lid zijn van DZ Mafia. Onder de verdachten zouden ook minderjarigen zijn.
Lees ook
In Marseille vonden vorig jaar 49 moorden plaats die gelieerd worden aan drugscriminaliteit. Een bloedig gevolg van een verharde en groeiende markt.
De Amsterdamse politie heeft om de rust te behouden maandagavond enkele arrestaties verricht bij een pro-Israël-manifestatie op de Dam. De manifestatie ‘Enough is Enough – Stop the Hate’, die zo’n tweehonderd mensen trok, verliep aanvankelijk rustig. Toen er in het publiek een rookbom met groene rook werd afgestoken ontstonden schermutselingen en voerde de politie enkele personen af.
Vier ooggetuigen vertellen tegen NRC dat de rookbom werd afgestoken door twee pro-Palestijnse actievoerders. Zij zouden zich hebben voorgedaan als pro-Israëlsupporters, onder meer door een Israëlische vlag om te hangen. Een van hen, die NRC door de politie zag worden afgevoerd, had over het volledige gezicht een Israëlische vlag geschminkt.
De manifestatie was georganiseerd door de uit Zoetermeer afkomstige organisatie Time To Stand Up For Israel en had als doel „haat tegen Israël” te stoppen. “Toon solidariteit met Joodse en Israëlische studenten, wetenschappers en burgers”, stond in de aankondiging. “Sta op tegen antisemitisme, boycots en haat.”
‘Eenzijdige berichtgeving’
Onder de verschillende sprekers klonk veel kritiek op de volgens hen eenzijdige berichtgeving van Nederlandse media over de Gaza-oorlog. Spreker Sasha Jacobs uitte kritiek op de NOS door de correspondent Israël en Palestijnse gebieden van de omroep te omschrijven als „Nasrah Habiblablablah”. Haar achternaam is Habiballah. Sabine Sterk, voorzitter van de Stichting Time To Stand Up For Israel, kapittelde NRC meermaals. Dit onder meer vanwege de kop ‘De situatie in Gaza vertoont veel kenmerken van een genocide’, die in november 2024 boven een hoofdredactioneel commentaar prijkte.
“Excuse me?”, stelde Sterk. “Weet het NRC dan niet waarom Israël Gaza aanvalt? Het is een strijd tegen terroristen, niet tegen een etnische groep.” In Gaza zijn bij voortdurende Israëlische aanvallen meer dan 51.000 Palestijnen gedood, onder wie zeker 15.000 kinderen. Dat er burgerslachtoffers vallen, stelde Sterk, is niet de schuld van Israël, maar van Hamas dat zich „achter burgers verschuilt”.
Op de manifestatie kwamen naast Joden ook christenen af die hun steun „aan Israël en het Joodse volk” wilden laten zien. Jay (30), die niet met zijn achternaam genoemd wil worden, heeft een Israëlische vlag omgeslagen. Hij zegt dat hij veel Joodse vrienden heeft en „zeer bezorgd is over antisemitisme in Nederland”. Een pakketbezorger zou recent bij een vriendin van hem „de mezoeza van de deur hebben getrokken”.
De boomlange Amsterdammer Sander (45), die ook alleen met zijn voornaam genoemd wil worden en eveneens een Israëlische vlag om zijn schouders draagt, wil op de Dam zijn steun aan Israël laten zien. Hij vindt dat het land „in zijn bestaansrecht bedreigd wordt”. Hij zegt onschuldige slachtoffers te betreuren maar hekelt de “selectieve” opstelling van pro-Palestijnse activisten en demonstranten op universiteiten. “Waar waren zij toen in Jemen honderdduizend moslims vermoord werden? En waarom hoor je ze niet over China waar honderdduizenden moslims in werkkampen zitten?”
Lees ook
VN-bestuurders, mensenrechtenorganisaties en internationale rechters waarschuwen of oordelen al langer dat wat Israël in Gaza doet, neerkomt of zou kunnen neerkomen op genocide. NRC concludeert in het commentaar van 28 april dat die conclusie inderdaad nauwelijks te vermijden is.
Liveblog Crisis in het Midden-Oosten
Veertig doden in Gaza bij Israëlische aanvallen op woonhuizen
Vorige week schreef ik over seksisme, en wat je daar als vrouw tegen kan doen, en ja hoor. Daarna ontstond er in mijn mailbox een mooi onderscheid tussen de vrouwen en de mannen die reageerden.
Want de vrouwen kwamen met voorbeelden van seksisme die ze om de oren hadden gekregen: „We geven jouw baan liever aan een kostwinner”, „de vrouwen moeten in gala, de mannen zijn goed zoals ze zijn”, „ik ben altijd geïntimideerd door lange vrouwen”, „wat werk je veel uren, voor een moeder”, „we zijn hier een voorstander van vrouwen, want dan heb je wat leuks om tegenaan te kijken”, „je kan beter verpleegster worden, want voor dokter studeren is heel erg moeilijk”, etc.
En de mannen gingen in discussie. Dat ze nooit goed snappen wat seksisme is, dat ze zich afvragen of seksisme een probleem is (haha), dat ze denken dat seksisme alleen in mijn hoofd bestaat. Er mailde ook een man die „als oudere, witte man, seksisme een moeilijk verhaal” vindt, mannen die „seksisme een heel vervelend woord” vinden – „ik prefereer ‘discriminatie’”; en er was zelfs eentje die seksisme aan me ging uitleggen: „Snap het nou Japke, seksisme is, samen met de bouwmarkt. het laatste bolwerk van de man dat nog over is.” Kostelijk.
En die ene man! Die na een discussie over wat nou seksisme is, een, hou je vast, DATE met me probeerde af te spreken! OMG! Ik heb hem geantwoord dat ik alleen date met mannen boven de 1.98 meter – anders kan ik wel aan de gang blijven. Maar ik dacht ook: wat heerlijk als je zoveel zelfvertrouwen hebt! Dat je dát durft! Daar zouden heel veel vrouwen een hoop van kunnen leren.
Want vrouwen hebben dat vaak niet hè, dat misplaatste zelfvertrouwen. Dat leren we niet, op school, op de sportclub, en niet thuis. Daar moeten we vooral aardig zijn, en leuk doen. We oefenen amper met debatteren, onderhandelen, tegenspreken of iemand een knal voor z’n kop geven. En ja hoor, dan staan we weer eens met onze mond vol tanden als een man een lullige opmerking maakt.
De oudere vrouwen in mijn mailbox (66 en ouder) hebben daar genoeg van. Weg met die onzekerheid en de beuk erin! Zij vinden dat de tijd van aardig zijn en vriendelijk lachen voorbij is. En dat wij vrouwen onze mond eens moeten leren opentrekken om seksisme de wereld uit te krijgen. Waarom? Omdat het vrouwen marginaliseert, en beperkt.
Zij vinden dat vrouwen op debattraining moeten, in rollenspellen moeten gaan oefenen. „Dan klinkt het in het begin misschien bibberig of onzeker, maar elke keer dat je het doet, word je er beter in!”, schreef er een. „Doe je het niet voor jezelf, doe het dan in ieder geval voor de nieuwe generatie”, een ander. „En gezeik krijg je toch”, schreef een bevriende columniste. Wát je ook zegt, en ook als je niks zegt. Dan kan je toch beter íets zeggen, dan niets?
Maar wát zeg je dan, wilden een aantal vrouwen weten. „Kan je niet een paar opmerkingen voor ons verzinnen die we dan paraat hebben”, vroegen er een paar. Tuurlijk kan ik dat. Heb ik even voor jullie op een rijtje gezet. Kijk maar welke je wil gebruiken. Misschien helpt het! En anders komen er, helaas, nog genoeg andere kansen om je te revancheren. Moedig voorwaarts!
1 „Het was maar een grapje!” Probeer eens wat nieuw materiaal.
2 „Vrouwen kunnen niet inparkeren.” Wat een seksistische kutopmerking, Paul. Je stinkt trouwens enorm uit je bek.
3 „Hee vrouwtje, wil je even koffie halen?” Nee. Eikels moet je geen koffie geven. Dan gaan ze dood.
4 „Ik zou jou weleens serieus willen némen.” Wat bedoel je? Wil je met me naar bed? Ik snap de grap niet. Leg eens uit.
5 „Val ons mannen niet lastig met je verhalen over seksisme en los je eigen problemen op.” Ik val lastig wie ik wil. En seksisme is ook jouw probleem. Samenlevingen waarin vrouwen gelijkwaardiger worden behandeld zijn namelijk gelukkiger, stabieler, groeien sneller en duurzamer, en zijn vreedzamer.
6 „Het probleem met seksisme is, dat het niet altijd duidelijk is wat het is.” Nee. Het probleem met seksisme is dat het vrouwen in de hoek zet, en klein houdt.
7 „Vrouwen zijn ook seksistisch tegen mannen!” O echt? Vertel! Zorgt dat voor een loonkloof met vrouwen? En minder mannelijke ceo’s?
8 „Vrouwen kunnen gewoon niet onderhandelen.” Aha. Jij hebt dus alleen maar een hoger salaris omdat je een grote bek hebt.
9 „Ik zie nergens seksisme.” Wat fijn voor je. Maar helaas blijkt uit onderzoek het tegendeel.
10 „Trek je er toch niks van aan, sta erboven.” Dat zou ik graag doen, maar het heeft invloed op mijn kansen op de arbeidsmarkt, en op mijn salaris.
11 „Ik weet nooit zo goed wat seksisme is.” Wat vervelend! Terwijl het zo eenvoudig is: het zijn denigrerende dingen die alleen tegen vrouwen gezegd worden, en niet tegen mannen. Maar als je twijfelt of iets seksisme is: vraag het ons! Blijf niet met je onzekerheid zitten!
12 „Stop eens met dat wijvengezeik.” Ik vind je een tikkeltje hysterisch overkomen, onzeker ook! Probeer daar aan te werken. Als je lacht, ben je trouwens veel mooier.
13 „Kunnen we niet gewoon gezellig met elkaar omgaan?” Gezellig voor wie?
14 „Wat reageer je emotioneel, drammerig, bazig en agressief.” Je bedoelt gepassioneerd, vasthoudend, zelfverzekerd en assertief?
15 „Ben je ongesteld? Wat kijk je boos.” Zo kijk ik altijd als ik jou zie.
16 „Kun je ook lachen?” Zeker, maar niet om jou.
17 „Stop met janken.” Heb jij nou zo’n klein pikkie, of is dit gewoon een rotopmerking?
18 „Jij maakt overal een probleem van.” Ik maak er geen probleem van, dat ís het al.
19 „Je mag ook niks meer zeggen, als man.” Maar. Waaróm zou je het doen?
En o ja, als een collega of je baas tijdens een overleg naar je borsten zit te staren, rol dan je stoel achteruit, en ga je onder tafel naar zijn kruis zitten kijken. „Tot nu toe is er weinig te zien maar ik dacht: ik probeer het eens.” Dan is het zo voorbij. En altijd blijven lachen hè? Heel belangrijk.