Grootste verandering dienstregeling NS in jaren, 1.600 treinen meer per week in 2025

De Nederlandse Spoorwegen wil volgend jaar 1.600 treinen meer per week laten rijden. Dat meldt NS donderdag in een persbericht. Volgens het bedrijf is het de grootste dienstwijziging in jaren. De nieuwe dienstregeling gaat op 15 december van dit jaar in. Het adviesvoorstel van NS moet nog worden goedgekeurd door regionale overheden en de reizigersorganisaties, voordat de definitieve dienstregeling in het najaar wordt bekendgemaakt. Volgens NS gaat de invoering van meer treinreizen zorgen voor minder lange wachttijden en meer kans op zitplaatsen.

NS is van plan om verschillende regio’s in Nederland beter en vaker met elkaar te verbinden, zowel overdag als op vroegere en latere tijdstippen. Momenteel rijden er ongeveer 26.000 treinen per week, volgend jaar worden dit er 27.600. Zo wil NS onder andere meer treinen in de spits, de avonden en weekenden laten rijden door bijvoorbeeld op sommige sporen treinen ieder kwartier te laten vertrekken. Ook wil NS op tal van trajecten de eerste trein van de dag vroeger laten vertrekken, en de laatste trein van de dag op een later tijdstip laten rijden.

Daarnaast introduceert NS twee nieuwe sprinters, de Airport Sprinter en de Tienminutensprinter naar Den Haag. De Aiport Sprinter is een tijdelijke oplossing voor reizigers die vanuit de omgeving van Amsterdam naar het vliegveld gaan, omdat er door werkzaamheden rond Amsterdam Centraal steeds minder perronsporen beschikbaar zijn. De Tienminutensprinten bestaat al op veel trajecten, maar wordt nu ook rond Den Haag ingevoerd. Ook gaan NS en de Belgische vervoerder NMBS het aantal treinen tussen Nederland en Brussel verdubbelen: van 16 naar 32 treinen per dag, en met de nieuwe verbinding is de reiziger in theorie 45 minuten korter onderweg.


Lees ook
Ruim 2,5 jaar aan treinvertragingen, in één jaar. Waarom loopt het Nederlandse spoor zo vast?


Nieuw personeel

Volgens NS wordt de nieuwe veranderingen een „uitdaging”. De wens van NS is om de hogesnelheidslijn (HSL) in de toekomst langere afstanden te laten rijden, maar vanwege de snelheidsbeperkingen op de HSL en het tempo waarmee de Intercity Nieuwe Generatie (nieuwe enkeldeks treinstellen) geleverd wordt, kan dit nog niet in 2025. „Treinreizigers ondervinden momenteel hinder van minder beschikbaar materieel en personeel, snelheidsbeperkingen en noodzakelijke werkzaamheden”, zegt de president-directeur van NS Wouter Koolmees.

Hoe NS van plan is om personeel te werven om de grote veranderingen te realiseren, is nog maar de vraag. Een tekort aan personeel, met name monteurs, treft onder meer de centrale werkplaats in de Watergraafsmeer in Amsterdam, waar een deel van de treinen wordt onderhouden. Vorig jaar leden alle treinen bij elkaar zo’n 2,5 jaar vertraging, het hoogste aantal in dertien jaar tijd. Dat kwam mede door het personeelstekort.