Groep van 59 theater-, opera- en dansgezelschappen vraagt Kamer om meer subsidie

In de podiumkunsten is een nieuwe coalitie gesmeed: ‘De groep van 59’. Het klinkt als een frisse avant-gardegolf, maar het gaat om een protestgroep. Daaronder zijn gezelschappen als Holland Opera, Orkater, De Warme Winkel, Het Grachtenfestival, Strijkkwartet Biënnale Amsterdam en Julidans.

De 59 verenigde instellingen vragen de Tweede Kamer samen om een extra bedrag van 10,9 miljoen vrij te maken: de optelsom aan subsidie die de organisaties in 2025 niet krijgen. Daarnaast willen de organisaties met politici in gesprek om „samen met ons als sector naar meer duurzame oplossingen voor de resterende drie jaar.”

De organisaties kregen elk een positieve beoordeling voor hun aanvraag bij het Fonds Podiumkunsten, het grootste van de zes rijkscultuurfondsen met een totaal jaarbudget van 47 miljoen voor meerjarige subsidies. Maar ondanks dat positieve oordeel kreeg geen van de 59 gezelschappen geld toegekend, omdat het budget van het fonds ontoereikend is. In vakjargon: ze zijn onder de zaaglijn gevallen. Een ‘fictieve zaaglijn’, vindt ‘De groep van 59’, „omdat hij niet over kwaliteit, intenties en ambities gaat, maar enkel over een te klein budget”.

Het Fonds kreeg voor de komende vier jaar meer aanvragen dan bij de voorgaande ronde, maar honoreerde er juist minder. Dat was nodig voor de gezondheid van de sector, zei directeur-bestuurder Viktorien van Hulst in juli in NRC: podia moeten voldoende geld hebben om hun werknemers een eerlijk loon te kunnen betalen. Van de 361 aanvragen voor de periode 2025-2028, zijn er 179 door het Fonds gehonoreerd.

Met een bezwaarprocedure hopen de gezelschappen nog onzorgvuldigheden in de beoordelingsprocedure aan te tonen. In 2020 gebeurde dat ook: toen werden op tachtig afwijzingen 28 bezwaren ingediend. Studio Peer kreeg toen toch subsidie, omdat het Fonds geen voorstellingen van het theatergezelschap had bezocht, tegen de eigen werkwijze in. Van twaalf partijen werd het bezwaar destijds overbodig toen met Prinsjesdag toch extra geld beschikbaar werd gesteld.

Dit jaar heeft het Fonds niet alleen meer aanvragen, maar ook twee keer zoveel bezwaren ontvangen, 65 in totaal. Extra geld voor het Fonds Podiumkunsten ligt niet direct in het verschiet: in de uitgelekte begroting van het Ministerie van OC en W is geen extra budget voor het Fonds gereserveerd.