GroenLinks-PvdA ziet ledentallen stijgen en wil de grootste worden bij Europese verkiezingen

GroenLinks-PvdA ziet ledentallen stijgen en wil de grootste worden bij Europese verkiezingen

GroenLinks-PvdA wil bij de Europese verkiezingen op 6 juni de grootste worden in een strijd met de PVV. Die ambitie bleek zondagmiddag op een campagnebijeenkomst van GroenLinks-PvdA in Nijmegen. In de laatste Ipsos-peiling van april leidt de PVV met acht zetels, GroenLinks-PvdA komt daar net achter met 7. Nederland heeft 31 zetels te verdelen.

De linkse partijen putten hoop uit een forse groei (10 procent) van het aantal leden. Sinds de Tweede Kamerverkiezingen november vorig jaar steeg het aantal leden van GroenLinks tot 42.000, de PvdA heeft er tweeduizend meer. Onduidelijk is hoeveel dubbelleden er zijn.

Partijleden konden zondag vragen stellen aan partijleider Timmermans en de Europese lijsttrekker Bas Eickhout. Groot applaus was er voor Timmermans, toen hij zich uitsprak voor erkenning van de staat Palestina en tegen de Israëlische regering. „Onrecht is onrecht. Kritiek op Netanyahu is geen antisemitisme, maar noodzaak.” Hij verwees ook naar een uitspraak van PVV-Kamerlid Raymond de Roon, die Palestijnen onlangs in de Kamer een „nepvolk” noemde. „De coalitiepartijen bleven toen zitten in de bankjes.” Timmermans vindt dat de coalitiepartijen de radicaal-rechts daarmee normaliseren. „Dat is het probleem.”

Eickhout sprak over het belang van een Europees klimaatbeleid. „Toen Frans wegging uit Brussel, is Von der Leyen [voorzitter van de Europese Commissie] een beetje gaan zwabberen. Ik zeg het maar, dan hoef jij dat niet te doen”, zei hij tegen Timmermans. „Wat hij zegt!”, voegde Timmermans daar aan toe. Timmermans zei ook: „Word niet onverschillig. Ik ben een diesel – maar dan wel een duurzame – en ik ga door.”

Op de bijeenkomst onder het motto ‘voor Europa’ ging het ook veel over de politieke situatie in Nederland. Rick Timmermans (geen familie), voorzitter van de GroenLinks-jongerenorganisatie Dwars, sprak over een „turborechtse coalitie”. Timmermans somde het rijtje nog eens op dat hij afgelopen week in een Kamerdebat over het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB ook al noemde: „Het minimumloon zou omhoog gaan, ze doen het niet. Het eigen risico wordt pas in 2027 gehalveerd en de eigen bijdrage gaat daarvoor ook nog eens omhoog. De coalitie doet niets aan de achterstanden in de zorg.” En, verzekerde hij zijn achterban: „Die 1,6 miljard minder afdracht aan de EU kan je vergeten.”

GroenLinks/PvdA-lijsttrekker Bas Eickhout voor de Europese verkiezingen tijdens een eerder congres van de partijen. Foto Ramon van Flymen / ANP

Welkom in dit blog

In dit blog volgt NRC de campagne voor de Europese verkiezingen van 6 tot en met 9 juni. Lees hier het vorige blog terug.