GroenLinks-Europarlementariër Eickhout nieuwe co-fractievoorzitter Groenen

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is de nieuwe co-fractievoorzitter van de Europese Groenen, naast de Duitse Terry Reintke. Groene fractieleden stemden woensdag in met de twee voorgedragen voorzitters. De twee waren afgelopen campagne al de politiek aanvoerders van de Groenen. Ze volgen de Belg Philippe Lamberts op.

Nederlander Eickhout zit sinds 2009 in het Europarlement en was bij de afgelopen verkiezingen tevens lijsttrekker van de gezamenlijke kieslijst van GroenLinks-PvdA. In het nieuwe parlement zullen de Europarlementariërs van GroenLinks en PvdA zich wel weer opsplitsen in twee verschillende Europese fracties – die van de Groenen en de sociaal-democraten.

Van die eerste fractie wordt Eickhout nu dus mede-voorzitter, wat betekent dat hij in de plenaire zaal van het EP op belangrijke momenten het woord zal voeren namens de Groenen. In een verklaring toont Eickhout zich „dankbaar” voor het vertrouwen van zijn fractiegenoten en stelt hij ernaar „uit te kijken om de komende jaren de groene en progressieve agenda verder te brengen”.