Groenland is ‘Deens’, laat koning Frederik met zijn nieuwe wapenschild zien aan Groenlanders én aan Trump

De premier van Groenland, onderdeel van het Koninkrijk Denemarken, maakt geen geheim van zijn wens: in zijn nieuwjaarstoespraak van 2025 roept Múte Egede op de „ketenen van het koloniale tijdperk” af te werpen. Het wordt tijd voor onafhankelijkheid van Denemarken. In Denemarken besluit koning Frederik die ‘ketenen’ in het nieuwe jaar juist symbolisch te verstevigen: dat doet hij door het koninklijke wapenschild te veranderen.

Zo’n vijfhonderd jaar lang was op het schild van Denemarken plaats voor drie kronen: een symbool voor de Unie van Kalmar, waarin Denemarken, Zweden en Noorwegen zich in 1397 verenigden onder één monarch. De Zweden scheidden zich in 1523 af, en het symbool is „niet langer relevant” meer, besluit het Deens koninklijk huis een half millennium later.

De afbeelding van drie kronen op het eeuwenoude wapenschild maakt dit jaar daarom plaats voor een grote ijsbeer, die eerder in een kleiner formaat op het schild stond. Die ijsbeer staat symbool voor het arctische Groenland.

Het oude schild met linksonder de drie kronen en de ijsbeer
Beeld Koninklijk Huis Denemarken
Het nieuwe schild met de grote ijsbeer en rechtsboven de ram
Beeld Koninklijk Huis Denemarken

Ook de ram, symbool voor de Faeröer eilanden, het andere overzeese gebied van het Koninkrijk Denemarken, krijgt een grotere plek op het wapen.

Trump ook geïnteresseerd

Premier Egede van Groenland lijkt in zijn nieuwjaarsrede te zinspelen op een referendum voor onafhankelijkheid, als Groenland in april voor een nieuw parlement stemt. „Het werk om van Groenland een onafhankelijke staat te maken is al begonnen”, zei hij. Intussen wil de Deense koning, die een jaar geleden het stokje van zijn moeder overnam, de voormalige koloniën juist als onbetwist onderdeel van het koninkrijk afbakenen.

De timing van koning Frederik lijkt strategisch. De afgelopen weken mengde zich namelijk, opnieuw, een derde partij in ‘de strijd’ om Groenland. De aanstaand president van de Verenigde Staten Donald Trump heeft al meerdere malen laten weten dat hij het dunst bevolkte land ter wereld — op een oppervlakte van vier keer Frankrijk heeft Groenland een kleine 57.000 inwoners — wil kopen.

Groenland ‘niet te koop’

Groenland huisvest de strategisch belangrijke Amerikaanse militaire lucht- en ruimtevaartbasis van Pituffik. „We zullen [Groenland] beschermen en koesteren, tegen een heel gemene buitenwereld”, beloofde Trump dinsdag in een bericht op zijn sociale medium Truth Social. „MAKE GREENLAND GREAT AGAIN!”

Maar premier Egede wil daar niks van weten en benadrukte eind december in reactie op Trumps suggesties dat Groenland „niet te koop” is.

Trumps zoon, Donald junior, bezoekt het eiland dinsdag. Naar eigen zeggen is zijn reis een privéaangelegenheid om materiaal voor een podcast op te nemen. Tijdens Trumps eerste termijn als president hintte hij ook al op het kopen van Groenland. Ook toen waren Groenland en Denemarken daar niet van gediend.