Griffier Rotterdamse rechtbank verdacht van lekken informatie

De Rijksrecherche heeft woensdag een griffier van de rechtbank van Rotterdam aangehouden. Hij zou informatie hebben gelekt, onbekend is naar wie en om wat voor documenten of data het exact gaat. De 36-jarige man wordt officieel verdacht van schending van het ambtsgeheim en computervredebreuk, heeft het Openbaar Ministerie donderdag bekengemaakt. Na zijn aanhouding in Rotterdam is hij in afwachting van het onderzoek weer vrijgelaten.

De griffier werkt op het kabinet van de rechter-commissaris, een rechter die tijdens een opsporingsonderzoek getuigen kan horen en beslist over het al dan niet afluisteren van verdachten. Een griffier heeft toegang tot alle documenten in een rechtszaak. Hij ondersteunt de rechter-commissaris bij de verslagen van doorzoekingen, verklaringen van gedachten en verhoren van getuigen.

Een 40-jarige medewerker van de Rotterdamse rechtbank is woensdag aangehouden in dezelfde zaak. Hij werkte niet op het kabinet van de rechter-commissaris, meldt een woordvoerder van het OM. Ook hij is na verhoor vrijgelaten. De Rijksrecherche onderzoekt de zaak verder. De griffier is voorlopig geschorst, stelt persbureau ANP.


Lees ook

Het omkopen van ambtenaren is een verdienmodel geworden, waarschuwt de Rijksrecherche

Arthur van Baaren: „Voorheen zag je dat een crimineel en een ambtenaar elkaar kenden, via school bijvoorbeeld, of uit de buurt.”