Griezelen en vooral veel op de foto bij Dracula’s kasteel

Het kasteel van Dracula in Bran, hoog op een klif, biedt een perfect decor voor filmische scènes en selfies.

Foto’s LMPC via Getty, Mark Middel, Giovanni Mereghetti/UCG/Universal via Getty

Reportage

Kasteel van Dracula In het Roemeense Bran, hoog op een klif, staat Dracula’s kasteel. Maar de Roemeense aristocraat op wie schrijver Bram Stoker mogelijk zijn karakter baseerde, Vlad III, woonde niet in het kasteel: hij bezocht het slechts één keer.

Aan de rand van een ontzagwekkende klif, naast een zee van groene boomtoppen en rivieren die als zilveren draden door de bossen slingeren, staat het kasteel van Dracula. Zo beschrijft de Ierse schrijver Bram Stoker in zijn boek Dracula (1897) de plek waar zijn hoofdpersonage graaf Dracula woont, een aristocraat uit Transsylvanië die met zijn scherpe hoektanden uit is op mensenbloed.

Dat kasteel staat in het Roemeense Bran, op een halfuur rijden van de stad Brasov. En wie er komt, zal het niet ontgaan dat hier het kasteel van Dracula staat. In het dorpje spuiten standbeelden van vampiers water in fonteinen, verwelkomen afbeeldingen van vleermuizen, spoken en andere demonen de bezoekers en liggen de winkels vol met opgezette vleermuizen, drank met ‘draculabloed’ en andere angstaanjagende curiosa.

De authenticiteit van de uitgestalde nepspinnen en vampiers is niet te achterhalen, het gegil van schrikkende kinderen is wel authentiek

Op een hoge grijze klif torent het kasteel ver boven het dorp uit. Rondom en in het kasteel komt overal vampier Dracula voorbij. Volgens reisgidsen had Stoker het goed gezien: als er vampieren op de wereld zouden zijn, dan wel hier in de ongerepte natuur rondom het kasteel van Bran. Alleen is het kasteel in het boek van Stoker helemaal niet gebaseerd op het witte gebouw met oranje torens in Bran. Sterker nog, Stoker heeft het kasteel uit de dertiende eeuw nooit bezocht.

De toeristen bezoeken een kasteel dat door een groep private investeerders in 2009 is omgedoopt tot het kasteel van Graaf Dracula. Het kasteel zou grote gelijkenissen hebben met de beschrijving van het kasteel in Stokers’ boek. En niet zonder succes: jaarlijks komen ruim een half miljoen toeristen op de plek af en is het daarmee een van de grootste toeristische trekpleisters van Roemenië.

Nepspinnen en vampiers

Dat er veel mensen op afkomen, is te merken. Na een tocht langs toeristenwinkels, volgt een wandeling over een steil pad naar de top van de klif. Er is ook een lift (met futuristische videobeelden), maar die nemen de bezoekers alleen naar beneden. Eenmaal voor de ingang van het kasteel is er een rij, die de hele route door het gebouw met 57 kamers zal aanhouden. Van kamer naar kamer trekken de bezoekers, langs zwaarden, harnassen en martelapparatuur. Eenmaal een etage hoger volgt de griezelroute, waar spoken, nepspinnen en vampiers in verschillende vormen verschijnen.

De authenticiteit van de uitgestalde spullen is niet te achterhalen. Wat wel authentiek is, is het aanhoudende gegil en geschreeuw van kinderen die schrikken van de vampiers die geprojecteerd over de muren langsvliegen.

Dat Stoker het kasteel in Bran nooit bezocht heeft, blijkt niet tijdens het bezoek. Overal staan verwijzingen naar zijn boek, naar graaf Dracula en andere vampiers. Alleen op de website staat onderaan een pagina dat bezoekers het onderscheid moeten maken tussen de historische werkelijkheid van het kasteel en het beroemde boek: „Dracula bestaat alleen in de verbeelding.”

Maar de bezoekers lijkt het niet te deren dat ze in een fictief fantasieverhaal rondlopen, dat speciaal voor toeristen is opgezet. Op Instagram staan talloze foto’s van voornamelijk vrouwen in zwarte of paarse jurken met donkere make-up, poserend rondom het kasteel.

En ook deze middag is het raak. Van een Roemeens koppel poseert de vrouw met een weelderige rode jurk rondom het kasteel. De jongen, in joggingbroek en bepakt en bezakt met een rugzak, handtas, camera en de hakken van zijn vriendin, loopt er achteraan. Zij poseert voor de ingang, op de klif, op rotsen, op een boomstronk, naast een vijver. Hij waagt zijn leven door haar onderaan een steile helling langs de vijver zo goed mogelijk te fotograferen. Eén keer mag hij ook op de foto, achter zijn vriendin.

Vlad de Spietser

Het komt niet uit de lucht vallen dat het kasteel in Bran tot Dracula-kasteel is omgedoopt. Al in de jaren zestig, tijdens het communistische bewind in Roemenië, besloten de toeristische autoriteiten om het kasteel in verband te brengen met Vlad III – de heerser van het vorstendom Walachije in de vijftiende eeuw – die erom bekend stond hoofden van mensen aan een staak te spietsen. Zijn bijnaam: Vlad Dracula, of Vlad de Spietser. Het kasteel zou er gotisch genoeg uitzien om toeristen te laten geloven dat Vlad Dracula hier gewoond zou hebben, maar in werkelijkheid heeft hij waarschijnlijk slechts een dag doorgebracht in Bran.

De afgelopen jaren is de plek symbool komen te staan voor (fictieve) duisternis. Tijdens Halloween worden er diners bij kaarslicht georganiseerd, komt er rode ‘bloedwodka’ op tafel en kan men overnachten in een met fluweel beklede doodskist – naar het verhaal van Dracula.

Maar veel indruk maakt het op een groep van zo’n 15 Chinese jongeren niet. Voor de klif waarop het kasteel staat maken ze de ene na de andere foto. Om de beurt gaan ze op dezelfde plek staan en doen ze minimaal vier of vijf en sommigen zelfs tien verschillende poses. „Change”, roepen ze. „Other pose.” Het kasteel hadden ze al snel verlaten. „Dat was een beetje saai”, zegt één van hen. „Maar de plek eromheen is prachtig.”