Griekenland evacueert delen van Kos om bosbranden, Griekse premier waarschuwt voor gevaarlijke zomer

Bewoners en toeristen op de Griekse eilanden Kos en Chios zijn maandag geëvacueerd vanwege aanhoudende natuurbranden. Zij worden in overheidsgebouwen opgevangen. Volgens de NOS heeft reisorganisatie TUI de reis van tientallen Nederlanders die dinsdag naar Kos zouden vertrekken geannuleerd.

Op Kos zijn meer dan honderd brandweerlieden bezig met het bestrijden van grote bosbranden. Op het noordelijker gelegen eiland Chios proberen 150 brandweerlieden met drie helikopters en zeven blusvliegtuigen het vuur te bestrijden.

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis zei maandag dat zijn land een gevaarlijke zomer doormaakt vanwege de natuurbranden. Langdurige droogte en ongewoon sterke wind zorgen ervoor dat veel branden kunnen ontstaan.

„Het is een zomer die naar verwachting bijzonder gevaarlijk zal zijn. De moeilijkste tijden liggen nog voor ons”, zei Mitsotakis tegen zijn kabinet. „We hebben een zeer moeilijke maand juni gehad wat betreft de weersomstandigheden, met grote droogte en ongewoon hoge windstoten voor het seizoen.”

Bosbranden komen veel voor in het oostelijke Middellandse Zeegebied. Maar het hetere, drogere en winderige weer – dat wetenschappers in verband brengen met de gevolgen van de klimaatverandering – heeft de frequentie en intensiteit ervan vergroot.

Dit weekend braken er in heel Griekenland tientallen branden uit, waaronder twee in de buurt van de hoofdstad Athene. Een 45-jarige man overleed toen hij probeerde te vluchten voor het vuur in Stamata, naar verluidt aan de gevolgen van een hartinfarct.