
Er is een nieuw boek van Oliver Burkeman. Altijd leuk. Het heet Meditations for mortals. Over een paar dagen verschijnt het in het Nederlands als: De 4 weken reset. Wat staat erin?
Omarm imperfectie
Burkeman schreef bijna vijftien jaar de rubriek This column will change your life voor de Britse krant The Guardian. Een wekelijkse kritische, humoristische column over psychologie, productiviteit en zelfhulp. Tegenwoordig schrijft hij zelf boeken over persoonlijke ontwikkeling, met een plezierig ironische, relativerende toon.
Centrale boodschap in zijn nieuwe boek: omarm de imperfectie van je leven. Accepteer dat je je leven domweg nooit op orde zult krijgen. En stop met het beschouwen van je bestaan als een ‘probleem’ dat ‘opgelost’ moet worden.
Door het dagelijks lezen en overdenken van één van Burkemans 28 korte hoofdstukken geef je jezelf in vier weken iets van een nieuwe start.
Drie lessen
Om in stijl te blijven: geen perfecte selectie die feilloos weergeeft wat Burkemans boek precies behelst, maar gewoon drie lessen die mij aanspreken.
1. Het is erger dan je denkt. Stel je voor: je hebt geen paraplu bij je en wordt overvallen door een immense regenbui. Uiteindelijk kun je slechts accepteren dat je tot op de draad nat zult worden.
Zo is het ook met de hoeveelheid werk die wij willen doen in ons leven. Pas als je aanvaardt dat je daarvan slechts een fractie kunt doen, verdwijnt de stress en ontstaat de bereidheid je te beperken tot die paar dingen die je wel kunt doen.
2. De toekomst komt later wel. We piekeren dagelijks over de toekomst. Maar veel tegenslag die we voorzien zal zich nooit voordoen. En de problemen die wél op ons pad komen, zullen we aanpakken met dezelfde kwaliteiten waarover we vandaag al beschikken.
Burkeman citeert Hanna Arendt: „Voortdurend door verlangen en angst gebonden aan een toekomst vol onzekerheden, ontdoen we elk moment in het heden van zijn kalmte en zijn intrinsieke belang, waardoor we daarvan dus niet kunnen genieten. Zo verwoest de toekomst het heden.”
3. De omgekeerde gouden regel. Burkeman vindt het zelf ook een beetje tenenkrommend, maar kan er niet omheen: het leven wordt beter met wat zelfcompassie. Het is zinloos om jezelf dagelijks te kwellen met innerlijke beschuldigingen en bestraffingen. Behandel jezelf zoals je een goede vriend zou behandelen.
Stel jezelf bijvoorbeeld regelmatig de vraag: hoe zou je deze dag willen doorbrengen? De angst dat je daarna urenlang als een zombie op je telefoon zult zitten, blijkt meestal ongegrond.
En, werkt dit? Burkeman heeft het vermogen om confronterend te schrijven zonder cynisch te worden. Je leven wordt volgens hem écht beter als je accepteert dat de wereld meer werk bevat dan je ooit zult kunnen doen en dat zelfs je allerbeste plannen je nooit precies zullen brengen wat je had gehoopt.
Hier kan ik wel wat mee. Ook leuk, Burkeman waarschuwt zelf: „Als mijn aanpak werkt, dan zal ook dat uiteraard imperfect zijn.”
Ben Tiggelaar schrijft wekelijks over persoonlijk leiderschap, werk en management.
