GL-PvdA-leider Timmermans wil loonsverhoging voor acht miljoen werknemers

Een volgende regering moet een „Groot Loonakkoord” sluiten met werkgevers en werknemers, over een salarisverhoging voor acht miljoen werkenden. In ruil daarvoor moet de overheid investeren in innovatie en onderzoek, en in oplossingen voor grote problemen, zoals verduurzaming van de landbouw en industrie en het overbelaste stroomnet. Dat bepleit Frans Timmermans, leider van oppositiepartij GroenLinks-PvdA deze donderdag, de Dag van de Arbeid, tijdens de jaarlijkse Spiekmanlezing in Rotterdam.

Timmermans’ pleidooi voor een collectieve loonsverhoging komt anderhalve maand voor de stemming onder de leden van GroenLinks en PvdA over een fusie van beide partijen. Een meerderheid van de achterban is voorstander van samengaan, maar critici binnen de PvdA vrezen dat het ‘rode’, linkse karakter van hun partij fletser zal worden.

Meeregeren

Met een vooruitblik naar een volgende regering lijkt Timmermans ook een alternatief te willen schetsen voor het wankele, rechtse kabinet van PVV, NSC, VVD en BBB. Als fusiepartij hoopt GroenLinks-PvdA meer Kamerzetels te winnen (de partij is nu tweede fractie met 25 zetels), en de volgende periode mee te regeren.


Lees ook

Lees het interview Frans Timmermans: ‘Vandaag ben je de gebraden haan, morgen weer een krielkip’

Frans Timmermans.

De loonsverhoging in het „Groot Loonakkoord” van Timmermans zou gelden voor de ruim acht miljoen werknemers in loondienst, niet voor zelfstandigen. Om hoeveel procent loonsverhoging het zou moeten gaan, zegt Timmermans niet. Dat moet in het akkoord worden vastgesteld, zegt een woordvoerder. De komende twee jaar moeten de lonen in ieder geval meer stijgen dan de inflatie, volgens een persbericht.

Loonmatiging

Timmermans omschrijft een Groot Loonakkoord als een „omgekeerd Akkoord van Wassenaar uit 1982”. Om de economische situatie te verbeteren, sloot het kabinet Lubbers-I (1982-1986) destijds een akkoord met werkgevers over loonmatiging in ruil voor arbeidstijdverkorting. De winstgevendheid van bedrijven verbeterde, en op termijn daalde ook de werkloosheid.

Sinds medio jaren negentig zien werknemers steeds minder terug van bedrijfswinsten in hun salaris. Die verhoudingen tussen lonen en winsten is door de jaren gedaald naar ongeveer 68 procent en moet terug naar 80 procent, stelt Timmermans.

„De hele samenleving profiteert van eerlijke salarissen”, zegt Timmermans. „Als de middenklasse zonder zorgen kan leven van een fatsoenlijk salaris, zorgt dat voor rust en vertrouwen. En als de lonen stijgen, hebben mensen meer te besteden en dat draagt bij aan de economie. Werkgevers hebben baat bij goed opgeleide, gemotiveerde werknemers.”

Toekomstfonds

Werknemers op hun beurt mogen wat terug verwachten voor hogere lonen, zegt Timmermans. Hierbij verwijst hij naar zijn eerdere plan voor een ‘Toekomstfonds’ van 25 miljard euro voor de komende vier jaar, voor investeringen in een modern spoor, wetenschap, innovatie, en de verduurzaming van de industrie.

Het plan voor een dergelijke investeringsfonds om de economie aan te jagen is overigens niet helemaal nieuw. In 2014 bijvoorbeeld heeft het kabinet een revolverend Toekomstfonds opgericht, met een startkapitaal van 200 miljoen euro, voor onder meer onderzoek plus innovatie in het midden- en kleinbedrijf.

Het pleidooi voor een Groot Loonakkoord sluit aan bij een visiestuk dat Timmermans vorige maand naar buiten bracht: Een nieuw hoofdstuk voor Nederland. Hierin roept Timmermans het land op om een nieuwe verzorgingsstaat te bouwen.