Girmay sprint in derde Touretappe naar verrassende ritzege

De Eritreeër Biniam Girmay (Intermarché–Wanty) heeft maandag de derde etappe van de Tour de France gewonnen, de 229 kilometers tellende route van Piacenza naar Turijn. Na een behoorlijk lange, gezapige rit waarin renners de EK-wedstrijd Frankrijk-België al fietsend voorbeschouwden, konden de sprinters al hun opgespaarde energie kwijt in de massasprint. Girmay wist zich in de laatste paar honderd meter behendig en gewaagd via de buitenkant van het peloton naar voren te werken.

Girmay verraste met deze ritzege, een man die niet meereed in het Intermarché-Wanty-treintje van vijf en daarmee ploeggenoot Thijssen de eindsprint leek te geven. Op de valreep ging Girmay daar aan de zijkant langs en sleepte zo zijn eerste ritzege in de Tour de France binnen.

De Colombiaan Fernando Gaviria finishte in Turijn als tweede, met vlak achter hem de Deen Mads Pedersen en de Belg Arnoud de Lie. Richard Carapaz nam de gele trui over van Tadej Pogacar, die een paar plekken achter Carapaz finishte.

Een reeks incidenten in de paar laatste hectische kilometers maakte de eindsprint extra spannend. Pedersen kwam dertien kilometer voor het einde ten val, maar wist zich te herpakken. Op zo’n acht kilometer voor de finish reed Matthieu van der Poel, knecht van sprintfavoriet Philipsen, lek en moest afzakken. De kopgroep van Visma-Lease-A-Bike viel een paar honderd meter meter voor de finish grotendeels uit door een valpartij aan de zijkant van het peloton, maar ook daar bleek de schade voor de favorieten beperkt. De Nederlandse sprintfavoriet Dylan Groenewegen belandde bijna in de boarding en moest genoegen nemen met een vijfde plaats.

Dinsdag wordt er weer geklommen, terug naar Frankrijk, met naar verwachting een spectaculaire finish in de afdaling van de machtige Col du Galibier.