Gillen bij de ultieme ‘boy next door’ Flemming in Afas Live

‘Voor wie is dit hun allereerste concert?” Duizenden handjes schieten de lucht in. Singer-songwriter Flemming staat deze week twee keer in de Afas Live, waar 6.000 man in past. In de zaal zitten veel ouders met kinderen tussen acht en veertien. Met grote gehoorbeschermers op en zelfgemaakte spandoeken in de handen, gillen ze hits als ‘Amsterdam’ en ‘Automatisch’ luidkeels mee. Ze moesten snel zijn: dit concert was binnen vijf minuten uitverkocht.

De 27-jarige Brabander bedankt zijn publiek uitgebreid voor het bijwonen van zijn grootste show sinds zijn doorbraak in 2021. Die sympathieke persoonlijkheid is een van de troeven waarmee hij zoveel fans in zo’n korte tijd aan zich heeft weten te binden. Nog belangrijker zijn natuurlijk de liedjes: catchy, vrolijk en dansbaar. Ergens tussen Ed Sheeran en Justin Bieber in, maar dan zonder Biebers ‘bad boy’-fase. De Nederlandse teksten zing je zo mee: veel herhaling, veel oh-oh-oh. Simpel, maar effectief.

Flemming staat op een verhoging met schermen aan de voor- en zijkanten, met naast hem een drummer en een toetsenist. Af en toe is er wat extra flair in de vorm van vuurwerk of confetti. Geen choreografie, geen dansers, weinig opsmuk: Flemming is niet het type popster dat overweldigt met showmanship, eerder een boy next door met een goede stem. Die vriendelijkheid zou misschien nog wel beter tot z’n recht komen met een volledige bandopstelling, wat ook zou zorgen voor wat welkome dynamiek in het optreden en het geluid.

Het is geen totaal kinderfeest in Afas vanavond; ook tieners en jonge twintigers weten Flemming te vinden. Hij lijkt te willen doorgroeien naar een oudere doelgroep: voorlaatste single ‘Hypnose’ heeft een wat volwassener sound en zijn nieuwste is een samenwerking met Boef, die eerder tieners dan kinderen aanspreekt. Toch richt Flemming zich nog nadrukkelijk op de kinderen in de zaal, met een uitgebreide boodschap over pesten bijvoorbeeld („Ben je zelf een pester? Denk na en besef wat voor schade je aanricht”).

Flemming is razendsnel populair geworden en bevindt zich nu in een spagaat. Hij is geen kinderartiest, maar heeft een enorm kinderpubliek aangetrokken. En kinderen zijn dolenthousiast, maar ook wispelturig: ze worden ouder, willen snel iets nieuws. Hoe navigeer je dan, hoe zorg je voor een duurzame carrière? Daarvoor moet je keuzes maken, keuzes waar Flemming nog niet helemaal uit lijkt te zijn. Hier staat een popster op een kantelpunt van zijn carrière: wie Flemming is als volwassen artiest, zal de toekomst uitwijzen.