Gijzeling in Russisch strafkamp gaande, zeker één gevangenismedewerker gedood

Een groep gedetineerden van een zwaarbewaakte gevangenis in de stad Soerovikino in de Russische regio Volgograd heeft vrijdag verschillende gevangenismedewerkers in gijzeling genomen. Dat melden Russische media. Bij de gijzeling, die nog steeds aan de gang is, werd zeker één bewaker gedood.

Een niet-geverifieerde video die volgens persbureau Reuters op Russische sociale media rondgaat toont hoe twee aanvallers minstens vier gevangenismedewerkers overmeesterd hebben. Een van de gijzelnemers beweert in het Russisch dat hij bij IS hoort. Persbureau TASS spreekt van minstens drie aanvallers.

Het zou de tweede keer zijn deze zomer dat in het zuiden van Rusland gevangenispersoneel gegijzeld wordt door gedetineerden die claimen bij IS te horen. In juni overmeesterden zes gevangenen twee bewakers in een detentiecentrum in de naburige regio Rostov. Vijf gevangenen werden toen gedood en een van de daders werd later veroordeeld tot twintig jaar cel op grond van terrorisme.

Volgens een verklaring van de federale gevangenisdienst op Telegram zou de gijzeling zijn begonnen tijdens een zitting van een disciplinaire commissie van de gevangenis. In het statement wordt gesproken van verschillende „slachtoffers”.  De gevangenis, die zich op zo’n 120 kilometer ten westen van de regionale hoofdstad Volgograd bevindt, heeft een capaciteit van 1.241 gedetineerden en geldt als strafkolonie met een „streng regime”.