Gevoelige zangstemmen en flitsende frafra. Wat voor festival wil Down The Rabbit Hole zijn?

Reportage

Popfestival Het driedaagse festival Down The Rabbit Hole vond dit weekend weer plaats in het heuvelland bij Nijmegen. Zo’n 45.000 inwoners bezochten het sfeervolle ‘dorp’, waarin muziek van het Afrikaanse continent een subthema was.

Bezoekers op Festival Down The Rabbit Hole in Beuningen.
Bezoekers op Festival Down The Rabbit Hole in Beuningen. Foto Dieuwertje Bravenboer

Visueel hoogtepunt van het driedaagse, uitverkochte Down The Rabbit Hole dit jaar: een dansvoorstelling op een kantelende trap in het meer aan het festival-terrein. In de invallende schemer zagen toevallige voorbijgangers de silhouetten van zes dansers in een choreografie van Pia Meuthen. Samen moesten ze de trap in evenwicht houden, maar daar slaagden ze niet helemaal in.

Ander visueel hoogtepunt: de wenkbrauwen van Burna Boy, uitsmijter op de zaterdag, die steeds in een smekend ‘dakje’ stonden. De Nigeriaanse superster Damini Ebunoluwa Ogulu die om middernacht zijn 32ste verjaardag vierde, bleek in het bezit van ongewoon veel charisma. Waar dat in zit? In zijn energie, vriendelijkheid, glimlach. Rennend over de breedte van het podium, dirigeerde hij zijn vele muzikanten die ondertussen de nummers van zijn albums nog levendiger en swingender uitvoerden. Steeds wisselde de bezetting: meer of minder bandleden en zangeressen, meer of minder danseressen die sensuele springdansen uitvoerden. Maar er was een donkere ondertoon. Burna Boy had iets af te smeken: oprechtheid, vreedzaamheid, gelijkwaardigheid. Een aantal nummers klonk als een gebed.

Down The Rabbit Hole, een festival in het heuvelland bij Nijmegen, bood dit weekend onderdak aan zo’n 45.000 inwoners. Het ‘dorp’ was sfeervol ingericht en belicht, er waren verrassingsoptredens en spannende zijpaadjes door het bos. Muzikaal waren vele soorten ritme en klankkleur vertegenwoordigd.

De prachtig zingende singer-songwriter Roufaida begeleidde zichzelf op de luit-achtige gimbri of de gitaar en zingt zowel Engels als Arabisch. Ze raakte ontroerd door de grote bijval van het publiek. Jacob Collier is een alleskunner die bas, drums en keyboards speelde en zong. Al klonken zijn drie zangeressen soulvoller dan hij, Collier was de razendsnelle architect die muziekstijlen tot een caleidoscopisch geheel smeedde. Soms pompeus en musicalachtig, soms minimalistisch en raak.

Zingschreeuwen

Op vrijdag was Joey Bada$$ de uitschieter. De Newyorkse rapper trad op met een soepele band, die tegelijk stoer en melodieus klonk. Er ontstond een uitgelaten sfeer onder het publiek. Bada$$ kreeg zelfs meer bijval dan de Britse Fred again… Fred again.. is het afgelopen jaar uitgegroeid tot superster in de dancescene. Op het grootste podium presenteerde hij zijn gewiekste combinatie van elektronisch experiment en de bekende modulerende synths en straffe beats, in een nogal ijzige omhelzing. De dance van het Nederlandse duo Weval klonk fijnzinniger. Staand achter hun sequencers, gedrenkt in blauw of vuurrood licht creëerden ze klankbrokken die als ijsschotsen op drift gingen, of een gezamenlijke cadans vonden, terwijl hun zangstemmen gevoelig de omgeving aftastten.

De volgende dag liet het Rotterdamse Tramhaus horen hoe grappig en veelzijdig rock kan klinken als je er onverwachte elementen koorzang en abrupte tempowisselingen aan toevoegt, waarbij voorman Lukas Jansen een wandeling maakte over de handen van de aanhang. Die driestheid was ook te zien bij het Britse Idles. De zingschreeuwende Joe Talbot benoemde de dood van zijn geliefde, alcoholistische moeder als een van zijn onderwerpen en wierp zichzelf op de grond, terwijl zijn band onverstoorbaar de dwarse overgangen en galopperende ritmes verzorgden. De relatieve nieuwkomer 070 Shake, bekend van het liedje ‘Guilty Conscience’, is een held in de queer-scene. Hier vergrootte ze die status met een mysterieus optreden in tegenlicht. Haar stem galmde temidden van wolkige synthesizers, op schuifelend hiphopritme, terwijl jonge vrouwen in het publiek de teksten woordelijk meezongen.

De Schwung van Burna Boy van zaterdag, werd de volgende dag voortgezet bij de Ghanese Gyedu-Blay Ambolley en zijn band. De hele tent danste op zijn funky highlife, net als daarna bij de Ghanese Florence Adooni, die flitsende frafra speelt. Zo was muziek van het Afrikaanse continent dit weekend een mooi subthema.

Onduidelijke signatuur

Toch is de vraag: wat voor festival wil Down The Rabbit Hole zijn? In formaat en stijl groeit het festijn inmiddels richting Lowlands. Het programma, voorheen afgestemd op ‘fijnproevers’, overlapt regelmatig met andere festivals: Pinkpop (Froukje, Altin Gün), Lowlands (Burna Boy) en North Sea Jazz (Jacob Banks), en er waren, bij al het aangenaams, ook mindere momenten (het kleurloze Palace, de voorspelbare house van Confidence Man). Wil DTRH exploreren? Of wil het alomvattend zijn? De signatuur is niet helemaal duidelijk – of is juist dat de signatuur?

Horace Andy, de reggaelegende die door vliegvertraging zijn optreden miste, kwam zaterdagavond alsnog. De 72-jarige Jamaicaanse zanger speelde met vijf muzikanten een prachtige en authentieke set vol reggae-klassiekers. De milde Andy werd één keer fel, toen hij zong ‘Money money money, the root of all evil’ – en daarmee onbewust verwees naar het thema van die dag: het koninklijk verzoek om vergeving voor het slavernijverleden.

https://www.youtube.com/watch?v=3KsF309XpJo