Gevluchte vastgoedmagnaat Lips veroordeeld tot vier jaar cel

Hij was het waarschijnlijk al niet van plan, maar Roger Lips zal het nu al helemaal uit zijn hoofd laten om binnenkort naar Nederland af te reizen. De naar Dubai gevluchte vastgoedondernemer is deze vrijdag door de rechtbank in Zwolle bij verstek veroordeeld tot vier jaar celstraf vanwege grootschallige faillissementsfraude. Lips’ vrouw Astrid van Sluisveld, die met hem en zijn vijf kinderen in de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten verblijft, kreeg van de rechters een celstraf van achttien maanden.

De rechters achtten het bewezen dat Lips en Van Sluisveld, nadat het in 2010 duidelijk werd dat zijn vastgoedimperium failliet dreigde te gaan, onterecht geld en goederen uit de boedel hebben gehaald. Via een woud van stichtingen en bv’s en volgens de rechtbank onterechte schenkingen aan vrouw en kinderen, werd vermogen, het eigendom van een chalet in Zwitserland en allemaal auto’s ontvreemd. Onder meer vijf Porsches en zeven Mercedessen gingen zelfs per vrachtschip naar Dubai via de haven van Antwerpen.

Hierdoor bleef er minder over voor de schuldeisers. Uiteindelijk bleef er na de faillissementen van de in totaal 143 aan Lips gelieerde bedrijven en de persoonlijke faillissementen van hem en zijn vrouw een schuld over van 320 miljoen euro.

De grootste schuldeiser was SNS Property Finance, de vastgoedtak van SNS Reaal. Die bank werd in 2013 gered door de staat omdat de bank dreigde om te vallen door de problemen bij Property Finance. Winkelcentrum The Wall in Utrecht, het bekendste project van Lips, kwam na het faillissement deels in handen van de bank.


Lees ook

De slijtageslag om de vastgoedmiljoenen van Roger Lips

Winkelcentrum The Wall bij Utrecht, ontwikkeld door Roger Lips.

Vlucht naar Dubai

Lips en Van Sluisveld zijn afgelopen maanden niet verschenen in de rechtszaal. Het echtpaar vluchtte in 2013 naar Dubai, nadat ze kortstondig werden door de staat gegijzeld omdat ze weigerden informatie te geven aan de curatoren. Voor het achterhouden van informatie in de afwikkeling van de faillissementen kregen Lips en zijn vrouw twee jaar geleden respectievelijk acht en twee maanden cel opgelegd.

De rechters schrijven in het vonnis het Lips en Van Sluisveld zeer kwalijk te nemen dat ze nooit in de rechtszaal zijn verschenen. De straffen zijn gelijk aan de eisen van het Openbaar Ministerie. Het echtpaar zelf heeft tegenover ANP laten weten het „surrealistisch” te vinden dat de strafzaak tegen hen is doorgegaan zonder dat zij hun zegje konden doen. De twee hadden in de rechtszaal via een videoverbinding willen verklaren, maar dat verzoek werd afgewezen door de rechtbank.