Gevangenisstraf van 30 jaar voor dader McDonald’s-moorden

De rechtbank in Zwolle heeft maandag een gevangenisstraf van dertig jaar opgelegd aan Veysel Ü. voor het doodschieten van twee broers in een McDonald’s in Zwolle in 2022. De rechtbank acht een dubbele moord bewezen en gaat mee met het Openbare Ministerie, dat eveneens dertig jaar had geëist.

De destijds 34-jarige Ü. had afgesproken met de broers in de McDonald’s in Zwolle om het te hebben over een conflict rond een investering waar tonnen mee gemoeid waren. Ü. had een schuld uitstaan bij de slachtoffers, die de druk om te betalen opvoerden. Tijdens dat gesprek „knapte er iets” bij Ü., aldus de verdediging, en schoot hij de beide broers (57 en 62 jaar oud) dood, voor het oog van onder meer veel kinderen die aanwezig waren in het restaurant.

Eén van de getuigen, een militair, vond dat Ü. opvallend goed kon schieten: elk van zijn elf schoten was raak. De broers overleden ter plekke. Vervolgens ontvluchtte de veroordeelde de McDonald’s en gooide hij het pistool en zijn telefoon weg. Die avond meldde hij zich vrijwillig bij de politie.

Geen directe dreiging

Ü. zei dat hij het wapen bij zich droeg omdat hij zich bedreigd voelde, maar volgens de rechtbank was er geen sprake van een directe dreiging tijdens het gesprek in de McDonald’s. Hij had „voldoende tijd om zich te beraden of hij het wapen ging gebruiken”, zei de voorzitter van de rechtbank. „Dat hij een schietklaar wapen meenam, maakt dat hij op zijn minst in overweging nam om dit wapen te gebruiken.”


Lees ook
Wat voorafging aan een bloederige schietpartij tussen de Happy Meals en McFlurry’s

McDonald’s in Zwolle, maart 2022. De politie onderzoekt de plek waar een dag eerder de broers Ali en Hüseyin zijn gedood bij een schietpartij.


Leeslijst