‘Geplunderde objecten uit Soedanees museum kunnen in Nederland belanden’

Een internationale ngo en mensen uit de museumwereld van Soedan slaan alarm vanwege de grootschalige plundering van het Nationale Museum van Soedan. Volgens een bron binnen het museum zijn er tienduizenden objecten gestolen.

Het Nationale Museum van Soedan wordt beschouwd als een van de belangrijkste van Afrika. Het heeft een collectie van meer dan honderdduizend objecten, waaronder de grootste Nubische archeologische collectie ter wereld. Het museum kan putten uit het rijke verleden van Soedan, waaronder dat van het koninkrijk Kush, dat rond 1070 v.Chr. ontstond, en de dominante machten van die tijd uitdaagde. Na Egypte heeft Soedan de grootse verzameling historische cultuurschatten op het continent.

Toen de burgeroorlog in Soedan in april vorig jaar begon, had het museum net zijn deuren gesloten voor een renovatie. Volgens een bron binnen het museum, die in The Guardian aan het woord komt, is op satellietfoto’s te zien hoe wagens bij het museum voorrijden en volgeladen vertrekken. Daarna rijden de auto’s richting Zuid-Soedan.

‘Te koop op internet’

Ghalia Jar Al-Nabi, directeur van de vereniging van Soedanese musea, zei tegen nieuwssite Al Arabiya satellietfoto’s te hebben gezien van de diefstal. „Daaruit blijkt dat de opslagplaats van het museum werd opengebroken, maar we weten niet hoeveel en wat is gestolen”. Zij vreest dat de gestolen voorwerpen nooit meer terugkomen. „Nu de diefstal bekend is proberen de daders mogelijk de verstopte items te vernietigen.”

Volgens Isber Sabrine, hoofd van Heritage for Peace, een internationale ngo die erfgoed in oorlogssituaties poogt te beschermen, staan al enkele kleine items op internet te koop. „Doorgaans wachten de dieven een tijd om de grote en allerbelangrijkste objecten aan te bieden, het is nu te link, leert de ervaring met geplunderde voorwerpen in Syrië en Afghanistan”, zegt Sabrine vanuit Barcelona tegen NRC.

Bericht naar Nederland

„We bereiden een verzoek aan Interpol en andere politieorganisaties voor om de criminelen en hun buit op te sporen”, zegt Sabrine. „Die oproep gaat ook naar de politie en het ministerie van Cultuur in Nederland, want dat land kent een markt voor gestolen kunst- en historische voorwerpen.”

Vorig jaar brak in Soedan oorlog uit tussen twee facties uit het leger: de reguliere strijdkrachten onder president Fattah al-Burhan en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) onder generaal Mohamed Hamdan Dagalo, ook wel Hemedti geheten. Door de meedogenloze oorlog zijn meer dan tien miljoen burgers op de vlucht geslagen; honderdduizenden worden met de hongersnood bedreigd.

Het museum ligt in het deel van de hoofdstad Khartoem dat beheerst wordt door de militieleden van het RSF. „Ze zijn barbaren als zij achter de diefstal zitten”, waarschuwt Isber Sabrine. „Als zij verantwoordelijk zijn voor dit grote drama kunnen ze daarvoor bij het Internationale Strafhof (ICC) belanden”.


Lees ook

In de oorlog in Soedan zijn ook kisten met mummies het slachtoffer. ‘Ze gedragen zich als barbaren’

Een beeld van Kush-koning Natakamani (links) in het Nationaal Museum.