Georgia is voor opnieuw aangeklaagde Trump wat onbekender terrein

Reportage

Atlanta Ergens in de komende tien dagen zal ex-president Trump zich in Atlanta moeten melden voor zijn voorgeleiding. De hoofdstad van het Zuiden is er klaar voor. „We gaan voor de gebruikelijke aanpak, ongeacht je status.”

Aanklager Fani Willis spreekt op een persconferentie nadat de jury oud-president Donald Trump officieel bemoeienis met de verkiezingsuitslagen ten laste gelegd heeft, 14 augustus.
Aanklager Fani Willis spreekt op een persconferentie nadat de jury oud-president Donald Trump officieel bemoeienis met de verkiezingsuitslagen ten laste gelegd heeft, 14 augustus. Foto Elijah Nouvelage/Reuters

Dranghekken en oranje wegblokkades, agenten met de hand in de broekzak of losjes op de holster bij gebrek aan actie. Rijen satellietwagens van tv-zenders en verveelde camaramensen en journalisten die onder partytenten schuilen voor de zuidelijke zon. Na Florida, New York en Washington, bereidt ook Atlanta zich vanaf deze dinsdag voor op het verwachte mediacircus rond verdachte Donald John Trump.

Als de Amerikaanse ex-president en zijn achttien medeverdachten hier ergens in de komende tien dagen voorgeleid worden, beleeft de stedelijke rechtbank in hartje Atlanta zeker niet haar eerste historische proces. Onder anderen de moordenaar van Alberta King, moeder van de eveneens vermoorde Martin L. King, stond hier, in 1974, terecht. Later volgden een moslimprediker die een witte hulpsheriff vermoordde; een bekende footballspeler die een fataal feestje bijwoonde; een beruchte kindermoordenaar; en begin deze eeuw een verkrachtingsverdachte die het wapen van een bewaker afpakte, de rechter doodschoot en de benen nam.

In zekere zin symboliseert de rechtbank de ingrijpende metamorfose die de informele ‘hoofdstad van het Zuiden’ binnen een eeuw doormaakte. Het witte, neoklassieke gebouw is vernoemd naar de legendarische hoofdofficier Lewis R. Slaton (1965-1996), onder wie de eerste zwarte officier van justitie werd aangesteld in Fulton. Maar toen het in de jaren tien van de vorige eeuw werd gebouwd, waren Atlanta en omstreken nog een bakermat van de racistische Ku Klux Klan. Een halve eeuw later was de stad juist bolwerk van de zwarte burgerrechtenbeweging, om deze eeuw snel door te groeien tot multiculturele metropool.

Complottheorieën omarmd

Trumps andere drie rechtszaken dienen op voor hem bekend terrein. Voor het veronderstelde wegmoffelen van een zwijggeldbetaling aan een minnares moest hij zich in New York melden, waar hij opgroeide en opklom tot zakenman, tv-ster en uiteindelijk politicus. Het federale proces voor zijn handelen in de nasleep van de presidentsrace zal dienen in hoofdstad Washington, waar hij als president vier jaar woonde. De zaak over zijn omgang met staatsgeheime documenten dient in Florida, zijn nieuwe thuisstaat sinds zijn vertrek uit het Witte Huis, begin 2021.

De mugshots staan klaar voor je

Patrick Labat sheriff van Fulton

Georgia mag een buurstaat van Florida zijn, Trump kent haar vooral van campagneoptredens. En de tenlastelegging die Slatons verre opvolger Fani Willis maandagavond onthulde, wekt de indruk dat de metamorfose van Atlanta voor het Trump-kamp wat snel lijkt te zijn gegaan. Zo beschrijft ze in detail een veelzeggend onderdeel van de veronderstelde criminele samenzwering om Trumps verkiezingsnederlaag nog ongedaan te maken: de wekenlange intimidatie van stemmenteller Ruby Freeman.

Op verkiezingsdag 3 november 2020 is op de openbare livestream uit het hoofdstembureau te zien hoe zij iets kleins doorgeeft aan een collega, haar dochter Shaye Moss. Complotdenkers gaan na Trumps verrassende verlies in Georgia met dit fragment aan de haal: het voorwerp zou een usb-stick met duizenden extra stemmen voor Joe Biden zijn, beweren ze. Ook zou er zichtbaar worden geschoven met verdachte ‘koffers’.

Usb-sticks blijken snoepjes

De samenzweringstheorie is snel ontkracht: de uitzendkrachten geven elkaar een keelpastille, de ‘koffers’ zijn doodnormale stemdozen. Maar Trumps team omarmt het complot begin december 2020 enthousiast. Advocaat Rudy Giuliani getuigt in de deelstaatvertegenwoordiging dat Freeman, haar dochter Moss en een derde man, „elkaar duidelijk usb-sticks doorgeven, stiekempjes, alsof het een envelopje cocaïne of heroïne is”.

Ook probeert het Trump-kamp contact te leggen met Freeman zelf, om haar te bewegen tot een valse, officiële getuigenis over haar zogenaamde stemfraude, zet de aanklacht uiteen. Freeman en haar dochter ontvangen dan al doodsbedreigingen en doen niet open als een (witte) Trump-medewerker bij haar en ook de buren aanbelt. Het campagneteam concludeert dat Freeman blijkbaar „bang voor een witte man” is en gaat op zoek naar iemand die zwarte personen kent die haar wél kunnen benaderen.

De rechtbank in Atlanta, Georgia, de staat waar Trump op basis van een wet tegen georganiseerde misdaad, wordt aangeklaagd.
Foto Cheney Orr/Reuters

Na wat rondbellen worden die gevonden. Een pr-medewerkster van popster-ondernemer en verklaard Trump-fan Kanye ‘Ye’ West wordt vanuit een andere staat naar Georgia gestuurd. Deze Trevian Kutti belt en zoekt Freeman begin januari 2021 op, met Harrison Floyd, voorman van de organisatie Black Voices for Trump. Zij brengen een intimiderend bezoek aan Freeman, die het alarmnummer belt, waarna een opgeroepen agent bemiddelt: misschien kunnen ze praten op een politiebureau. Maar ook daar weten de twee zwarte trumpisten haar niet over te halen.

Freeman deed haar verhaal al voor de Huis-commissie die vorig jaar onderzoek deed naar de Capitool-bestorming van 6 januari 2021. Het werd een van indrukwekkendste hoorzittingen die de commissie zou organiseren. Ook Willis zal het relaas van Freeman zeker aan haar jury willen laten horen. Dat kan nadelig uitpakken voor Trump: zo’n jury moet samengesteld worden uit een dwarsdoorsnee van de multiculturele stad, waar zwarte inwoners net geen absolute meerderheid vormen.

Geen voorkeursbehandeling?

Trump beklaagde zich eerder dat hij in linkse steden waar hij terechtstaat nooit een onbevooroordeelde jury zal krijgen. In Atlanta is het daarbij ook de vraag of Trump bij zijn aanstaande voorgeleiding op eenzelfde voorkeursbehandeling kan rekenen als in andere rechtbankdistricten. Toen kwam justitie met de Secret Service, die in de VS ook belast is met de beveiliging van voormalige presidenten, een soort spoedprocedure overeen. Hieronder konden Trumps arrestatie, zijn onschuldsverklaring, vingerafdrukken en andere gegevens sneller dan gebruikelijk door de juridische bureaucratie verwerkt worden.

Lees ook Een aanklacht tegen Trump: het lijkt al bijna routine

In Atlanta sloot de lokale sheriff Patrick Labat zo’n behandeling april dit jaar stellig uit. In dat geval zou Trump na zijn arrestatie binnenin het gerechtsgebouw ook nog naar het huis van bewaring worden opgebracht, vijf km verderop en daar tot maximaal een etmaal worden vastgehouden voordat hij de rechter te zien krijgt. Ook zou er voor het eerst een klassieke arrestantenfoto (mugshot) van hem genomen worden. Labat deelde dit mee tijdens een persconferentie waar hij ook vertelde over alle bedreigingen die zijn korps en het lokale OM al kregen van Trump-fans.

Wanneer Trump zich gaat melden, is dinsdagmiddag nog niet duidelijk. Er staan dan geen sympathisanten of tegenbetogers te wachten: hij heeft tenslotte ook nog tot het middaguur van de 25ste augustus. Sheriff Labat was er in april al klaar voor: „Behalve als iemand me iets anders vertelt, gaan we voor een gebruikelijke aanpak, ongeacht je status. En de mugshots staan klaar voor je.”