George Clooney en Brad Pitt zijn met hun actiekomedie niet welkom in de bioscoop, andere genrefilms nog wel

George Clooney deed er op het Lido van Venetië niet geheimzinnig over: „It sucks.” Kom je met je maatje Brad Pitt helemaal uit je villa aan het Comomeer helikopteren voor een rode loper van je nieuwe actiekomedie, dumpt Apple TV+ die stilletjes op streamer.

De roemloze afgang van deze vrij dure, vrij goed geslaagde actiekomedie met ‘star power’ zette ons in Venetië aan het somberen. Was dit de doodsreutel van de middelgrote actiefilm in de bioscoop? Of toch niet? Het betreft wel supersterren met een seniorenkaart: Clooney is 63, Pitt 60. Hun fans tref je niet zozeer in de popcornbunkers van Pathé waar Wolfs zijn geld had moeten verdienen.

Wat missen mensen zonder abonnement op Apple TV+ aan Wolfs? Aangenaam tijdverdrijf. Clooney en Pitt spelen ervaren fixers die dubieuze klusjes opknappen: ditmaal het wegmaken van een dode gigolo die een topaanklager in verlegenheid kan brengen. Beide werken als ‘lone wolves’, het toeval – of niet? – brengt ze samen. Ze blijken niet zozeer een odd couple, maar elkaars spiegelbeeld in een narcistische bromance. Een complicatie is dat de jonge gigolo (Austin Abrams) springlevend blijkt te zijn en grossiert in comic relief.

Wolfs is een retro-jaren-90-actiekomedie, waarbij het samengebalde charisma van de grijze hartenbrekers het dunne verhaal en de zelfrelativerende meligheden overstijgt. Het was niet genoeg voor een bioscooprelease.

Strange Darling

Wat voor genrewerk treffen we deze week dan wel in de bios? Onder meer het intense en verknipte Strange Darling. Wie gaat voor shock en surprise, foute seks en bloedvergieten, heeft een droomavond met deze vuige B-film vol lussen, struikeldraad en scherpe randjes. De film vertelt zijn verhaal in zes hoofdstukken en begint met hoofdstuk drie: in de stijl van Tarantino wordt halverwege je perceptie overhoop gegooid.

Wat is die perceptie? Een gewonde blondine (‘The Lady’) wordt achtervolgd door een griezel met een snelvuurgeweer (‘The Demon’). Haar auto verongelukt. Ze vlucht het woud in en verstopt zich in het stulpje van twee oude boshippies. Hij gaat op jacht. „Come on now, kitty kitty kitty.”

Helder nietwaar? Alles wat ik verder schrijf, doet afbreuk aan Strange Darling, inclusief overpeinzingen over het feministische gehalte, gender en rol. Dat een louche actiethriller als deze überhaupt zulke vragen oproept, suggereert iets interessants.

Slingshot

Sciencefiction-thriller Slingshot moet het na een iets te trage opbouw van zijn finale hebben. Het lijkt aanvankelijk een nieuwe bijdrage aan het huilende astronaut-genre met onthechte ruimtevaarders die in het oneindige vacuüm ontdekken dat het leven niet draait om doel en missie, maar om thuis en warmte en liefde: zie Gravity, Interstellar, Ad Astra.

Slingshot lijkt in dat rijtje te passen met zijn flashbacks naar een in goudgeel zonlicht badende geliefde Zoe (Emily Beecham) die afsteken tegen de kille grauwheid van het ruimteschip waarin John (Casey Affleck) op expeditie is naar Saturnus’ maan Titan. Halverwege is er een kritiek punt, als het schip een slinger – slingshot – van Jupiters gravitatieveld krijgt.

John is niet alleen. Met collega Nash (Tomer Capone) en kapitein Franks (Laurence Fishburne) stevent hij af op een rondje cabin fever; maandenlange diepvriesslaap en de chemicaliën die daarbij komen kijken veroorzaken hallucinaties. Een muiterij tegen kapitein Franks smeult, en dan transformeert de film in een metafysische thriller over realiteit, schijn en illusie. Begin je met John te twijfelen of missie en herinneringen wel echt zijn, dan wordt het spannend.

De aanloop duurt evenwel te lang; tobber Casey Affleck gaat dan op je zenuwen werken. Gelukkig houdt Laurence Fishburn als kapitein Franks de schwung erin als luidruchtige potentaat. Maar komt Slingshot na Jupiter eenmaal op gang, dan is het ook met een noodgang.