Een nieuwe Hamlet is altijd een belevenis, maar bij deze nieuwe versie van Theater Rotterdam was de nieuwsgierigheid waarschijnlijk het grootst naar de hoofdrolspeler, Roman Derwig. Hij is de zoon van de charismatische acteur Jacob Derwig, die ook nog eens zijn tegenspeler is in dit stuk. Twintig jaar, een scholier nog (derde jaar toneelschool), die als stage debuteert in de rol der rollen: hoe zou dat gaan?
Nou, Roman Derwig deed het voortreffelijk. Vanaf het eerste moment was duidelijk dat zijn casting meer was dan een publiciteitsstunt. In de regie van de koning van de toneelklassiekers, Erik Whien, is deze fors bewerkte en ingekorte versie in veel opzichten de vertrouwde woede-, wraak-, en waanzinsaria. En die emoties passen perfect bij Romans leeftijd. Zijn drift en temperament zijn het hart van deze voorstelling.
Opstandig spuwt hij zijn boze woorden in de richting van zijn moeder, Hannah Hoekstra. Achteloos jongleert hij met gesimuleerde gekte en uitgekookt klinken zijn plannen voor vergelding. Het is prettig weer eens een echt jonge Hamlet te zien, trappelend als een veulen, onbevangen, energiek. Zijn furie toont hij zonder een moment de controle te verliezen op de glibberige bergpaden, waar de verheven en almaar kronkelende volzinnen van Shakespeare een acteur overheen leidt.
Anderzijds is hij op zijn twintigste nog geen acteur die zeven etages diep in zijn hart laat kijken. De rouw die Whien had aangekondigd als bodem voor zijn regie, trilde alleen in de verte wat mee. Hamlet toont zeker verdriet om de dood van zijn vader, maar dat zijn moeder razendsnel zijn oom, zijn vaders broer, trouwt, zorgt ervoor dat wraakgevoelens overheersen. Zeker als hij hoort, van zijn vaders geest, dat zijn vader door diezelfde oom is vermoord.
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data130209732-37ebc2.jpg|https://images.nrc.nl/JJmGu7SpIlCd9tmdBi1o6sNlZj8=/1920x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data130209732-37ebc2.jpg|https://images.nrc.nl/IaU1ggFKltsXyBpVS2QSCwE4_6s=/5760x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data130209732-37ebc2.jpg)
Dubbelrollen
Het is een eigenaardige scène, omdat Roman Derwig in dit gesprek zowel Hamlet als de geest van zijn vader speelt, en alleen van stemgeluid wisselt. Het is de consequentie van een Shakespeare met maar drie acteurs. Dat kan wel, dankzij een flink pak dubbelrollen, bewijst Whien, maar het legt ook een groot beslag op het effect van dit koningsdrama.
Meer dan de pijn en de tragiek zet Whien met die minimale bezetting het acteren zelf op de voorgrond. Jacob Derwig speelt als eerste een dialoog met zichzelf, springend van links naar rechts. Hij is zowel de oom van Hamlet als Polonius, de vader van Ophelia. De oom is ernstig en kalm. Als tegenwicht speelt de oude Derwig een clowneske Polonius die met zwaaiende armen, rusteloze buigingen en dribbelstapjes zijn verhaal doet. De scène is even vrolijkmakend als virtuoos.
En wie dichtbij zat, zag bij de première op dat moment een minuscule glimlach op het gezicht van de naar zijn vader kijkende Roman. Andersom krulde de mondhoeken van vader Derwig evengoed als hij zag hoe zijn zoon ziel en zaligheid in de rol legde. Dat openlijke spelplezier en die vonkende chemie tussen vader en zoon is een grote attractie van deze Hamlet.
Dat culmineert in het deel waarin Hamlet zijn oom probeert te ontmaskeren door een groep acteurs de moord op zijn vader te laten naspelen. Het idee is dat de oom zich bij het kijken blootgeeft. Hoekstra en Jacob Derwig zijn in die scène de toneelspelers, waarbij Roman Derwig als Hamlet hun uitlegt wat goed acteren is. „Hou het klein”, is zijn hilarische advies aan zijn vader, die de hele avond met zijn exuberante spel de zaal plat speelt. „Het snijdt me door mijn ziel als ik zo’n uitslover een prachtige tekst aan flarden zie spelen, alleen maar om te laten zien wat hij allemaal in huis heeft.” De grap verdiept zich als hij zijn vader in die scène ook nog aanspreekt met „papa”, en begint over een monoloog die zijn vader ooit deed.
Het resultaat van dit spel met schijn en werkelijkheid is een opmerkelijk lichte en lichtvoetige Hamlet, op de warme ondergrond van een familiefeestje.
De slotscène, waarin de dood stevig huishoudt, wordt opgevoerd als een zakelijke beschrijving door Roman Derwig. Meer dan die steriele eindstoot zal een ander beeld beklijven: Jacob Derwig die zijn zoon een aai over de bol geeft bij het slotapplaus. Dat heeft die jongen ten volle verdiend.
