Gemeenteraad Amsterdam wil na referendum een burgerberaad over groen

Het plan van het Amsterdamse gemeentebestuur om het groen in de stad te beschermen is van tafel, na een referendum hierover. Woensdag werd duidelijk dat een meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad tegen het zogeheten beleidskader Hoofdgroenstructuur zal stemmen. Het vorige beleidskader dateert uit 2011 en blijft vooralsnog van kracht.

In de Hoofdgroenstructuur staan de ‘groene’ gebieden die de gemeente wil beschermen tegen bebouwing – van parken en sportvelden tot begraafplaatsen. Het gemeentebestuur zegt het beschermde groen te willen uitbreiden, tot 72 vierkante kilometer in de hele stad.

Op 6 juni, tegelijk met de verkiezingen voor het Europees Parlement, stemden meer dan 160.000 Amsterdammers tegen de voorgestelde Hoofdgroenstructuur, een meerderheid van zo’n 60 procent. Volgens de initiatiefnemers van het referendum was de bescherming van groen in dit beleidsstuk „boterzacht”. In het beschermde groen mag immers wel worden gebouwd, zij het onder voorwaarden.


Lees ook

Initiatiefnemers van Amsterdams referendum vrezen dat de gemeente het laatste groen verkwanselt: ‘In de berm kun je niet voetballen’

‘Truc’

Coalitiepartijen D66, GroenLinks en PvdA hebben de voorbije weken gepoogd het beleidskader zo aan te passen dat het tegemoet zou komen aan de bezwaren van de initiatiefnemers van het referendum en de Partij voor de Dieren, maar dat is niet gelukt. Zij willen nu een burgerberaad organiseren om de tegenstem beter te kunnen duiden. Dit voorstel krijgt steun van onder meer CDA en Volt.

Een burgerberaad is een groep ingelote en representatieve bewoners die de gemeente adviseert. Zo’n traject kan wel een jaar duren. Vervolgens moet er een beleidskader worden geschreven.

De initiatiefnemers van het referendum zijn „verontwaardigd en teleurgesteld” over de gang van zaken. „Het burgerberaad is een bliksemafleider, een truc van de coalitie om een nieuw beleidskader nog een paar jaar uit te stellen, zodat het college intussen lekker kan bouwen in het groen”, aldus Sonja Brilman, van Team Referendum Hoofdgroenstructuur.