Gemeenten verlagen ambities voor duurzame energie

Dat het niet haalbaar was, zagen experts vorig jaar al, maar nu zeggen de Nederlandse gemeenten het zelf ook definitief: het gaat ze niet lukken om in 2030 zo veel duurzame energie op te wekken als ze hadden gewild. Het plan was om in 2030 gezamenlijk 55 terawattuur (TWh) aan duurzame elektriciteit op te wekken met windmolens en zonnepanelen op het land. Maar door het overvolle stroomnet, competitie voor ruimte en steeds strengere omgevingseisen is dat doel onhaalbaar geworden.

Die conclusie volgde donderdag uit het jaarlijks rapport van de Regionale Energiestrategieën (RES). Geclusterd in dertig ‘energieregio’s’ werken provincies, gemeenten en waterschappen samen om de energietransitie in Nederland te versnellen en de afgesproken klimaatdoelen te halen. Dat doel is de opwekking van 35 TWh in 2030; gemeenten zelf kwamen eerder met de ambitie om nog 20 TWh méér op te gaan wekken. Het Planbureau voor de Leefomgeving, concludeerde eind vorig jaar al dat de ambitie van de gemeenten zelf – 55 TWh in 2030 – niet zou gaan lukken.

Ellenlange wachtlijsten

Het rapport toont hoe de lokale verduurzaming steeds verder stagneert. Vorig jaar was er nog het geloof dat in ieder geval het doel van 35 TWh in 2030 wel moest lukken. Nu blijkt ook die doelstelling, die volgt uit het klimaatakkoord, moeilijker te realiseren dan gedacht.

Het stoomnet zit overvol, waardoor nieuwe duurzame energiebronnen op ellenlange wachtlijsten komen te staan. Ook is er steeds minder ruimte voor zonne- en windparken, omdat bijvoorbeeld ook de woningbouw ruimte nodig heeft. Deze energietransitie-hobbels zijn overigens al jaren bekend. Wat is er veranderd ten opzichte van vorig jaar, waardoor de toekomst van de energietransitie minder voortvarend lijkt dan in eerdere jaren?

„Er zijn steeds meer ruimtevragers”, zegt RES-directeur Kristel Lammers in een toelichting op het rapport. „Naast woningbouw wil defensie sinds de oorlog in Oekraïne ook meer ruimte voor oefeningen.” Daarnaast krimpt het aantal geschikte locaties voor zonne- en windparken op het land door nieuwe normen. Zo mag een windmolenpark nu minder dicht bij een bedrijvenpark staan dan eerst, waarbij een hoop locaties afvallen die eerder wel geschikt waren.

Waterstofeconomie ook vertraagd

Een nieuwe inschatting van hoeveel opwek van duurzame energie dan wél kan worden gerealiseerd in 2030 volgt eind dit jaar, wanneer het PBL alle cijfers van de regio’s heeft doorgerekend.

Het nieuwe kabinet zegt in het hoofdlijnenakkoord de klimaat- en energieafspraken te willen nakomen. „Dat is goed nieuws”, zegt Lammers. Maar hóé ze dat voor elkaar willen krijgen, is nog niet duidelijk.

Dat de energietransitie moeizaam gaat, blijkt niet alleen uit het donderdag gepubliceerde rapport. De waterstofeconomie is in Nederland nog niet echt begonnen. Deze week maakte Shell bekend dat zijn biobrandstoffenfabriek flinke vertraging oploopt door hoge kosten, en ook biogas blijft voorlopig nog duur.


Lees ook

Nederlandse waterstofeconomie kampt met ‘verlamming’, zien ze in Duitsland

Chemiepark  Marl in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen.